Sillanrakentaja

Emil Helotie
Emil Helotie
Emil Helotie
Emil Helotie
Emil Helotie

Auttamisen tärkeys kirkastui 22-vuotiaalle Tun Tun Naignille vuonna 2012 Myanmarin Rakhinen osavaltiossa, jonne hänet lähetettiin tukemaan pakolaisleirissä asuvien ihmisten elämää.

Tue Punaisen Ristin työtä lahjoittamalla:
  • Tekstiviestillä: Lähetä tekstiviesti SPR numeroon 16499 (15 €)
  • Puhelimella: Soita numeroon 0600-122 20 (20,28 € + pvm/mpm)
  • Netissä verkkopankkitunnuksilla
  •  Tilille: FI06 2219 1800 0680 00

Leiri perustettiin buddhalaisenemmistön otettua yhteen islaminuskoisen rohingya-vähemmistön kanssa. Ihmisiä pakeni ja menehtyi yhteenottojen aikana. Osa vainotuista joutui jäämään asumaan pakolaisleireille, joilta ei saa poistua ilman lupaa. Ei edes lääkäriin.

Myanmarin Punaisen Ristin vapaaehtoiset alkoivat toimia leireissä sillanrakentajina ja saattaa ihmisiä tarvittaessa leirin ulkopuolelle.

– Kannoimme yhdessä toisen vapaaehtoisen kanssa viimeisillään raskaana olevan naisen lääkärin luo. Matkalla näimme toisen pian synnyttävän naisen, joka myös tarvitsi apua.  Kiirehdimme lääkärin luota takaisin leiriin ja haimme myös hänet. Silloin tajusin, että teemme työtä, jolla oikeasti on merkitystä, Punaisen Ristin vapaaehtoinen Tun Tun Naign kertoo.

Suojaa kotinsa menettäneille

Myanmarin loppukesän pahan tulvan aikana Tun Tun Naignin oma talo täyttyi vedestä ja mudasta, mutta kesti. Seitsemän vuotta Punaisen Ristin vapaaehtoisena toiminut nuori mies on Kalayn alueen osaston kantavia voimia, ja hän lähti nopeasti auttamaan muita.

– Vaimoni siivoaa taloamme. Ja kun päivätyöni Punaisessa Ristissä on ohi, kiirehdin auttamaan häntä, Tun Tun Naign kertoo perheen työnjaosta.

Kalayn Punaisen Ristin vapaaehtoisten tiimi on kiertänyt alueella väsymättä tulvien jälkeen, muun muassa jakamassa telttoja ja pressuja kotinsa menettäneiden suojaksi sekä työkaluja uusien talojen rakentamiseksi. Kalayn alueella Myanmarin luoteisosassa tulva runteli 6 000 taloa. Noin tuhat taloa huuhtoutui kokonaan pois.

Tun Tun Naign on ammatiltaan puuseppä, mutta tällä hetkellä hänen aikansa menee Punaisen Ristin vapaaehtoistehtävissä.

– Voisinpa olla rikas mies ja auttaa enemmän. Onneksi voin auttaa toimimalla itse. 

Teksti: Johanna Lassy-Mäntyvaara, Myanmar

Kampanjat