3 tapaa auttaa turvapaikanhakijoita

Jussi Vierimaa
Kieltenopettaja Mika Lamminpää opettaa suomea. Vapaaehtoiset voivat auttaa turvapaikanhakijoita muun muassa kielen opiskelussa.
Kuvaaja: Jussi Vierimaa

Miten voit auttaa vastaanottokeskusten asukkaita?

1) Ilmoittautuminen vapaaehtoiseksi

Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi valitsemalla toimintamuoto: Maahanmuuttajan tukeminen.

Vapaaehtoiset toimivat esimerkiksi ystävänä vastaanottokeskusten asukkaille ja järjestävät heille läksypiirejä, kielikerhoja ja harrastustoimintaa. Turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten kanssa voi tehdä ihan tavallisia asioita, lähteä vaikka retkelle tai pelata jalkapalloa. Lue lisää Punaisen Ristin monikulttuurisesta toiminnasta.

Voit myös etsiä paikkakunnallasi järjestettäviä vapaaehtoistapahtumia.

2) Vaatteiden ja tavaran lahjoittaminen

Vastaanottokeskusten tarpeet vaihtelevat suuresti. Vaatteita ja tavaraa voi lahjoittaa Kontti-kierrätystavarataloihin, josta Punaisen Ristin vastaanottokeskukset hakevat niitä tarpeidensa mukaan.

Lahjoitukset, joita vastaanottokeskukset eivät tarvitse, myydään Punaisen Ristin Konteissa. Konttien tulot käytetään Punaisen Ristin kotimaan toimintaan, katastrofirahastoon ja Kontin toiminnan kehittämiseen. 

Mikäli lahjoittaja erityisesti toivoo lahjoituksensa päätyvän turvapaikanhakijoille, Kontit pyrkivät kunnioittamaan toivetta, mutta varmasti sitä ei voida luvata.

Etsi lähin Konttisi

Oletko yritys tai yhteisö?

Ilmoita materiaali- tai palvelulahjoituksesta tällä lomakkeella. Jos yritykselläsi on vastaanottoyksikkötoimintaan soveltuvia tiloja vapaana, lähetät tiedot tilatarjouslomakkeella.

3) Lahjoittaminen katastrofirahastoon

Katastrofirahastosta tuetaan katastrofien uhreja Suomessa ja ulkomailla. Rahaston varoja käytetään muun muassa pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden auttamiseen paikan päällä niissä maissa, joista ihmiset pakenevat ja joissa avun tarve on suurin. Näitä maita ovat esimerkiksi Syyria, Irak, Somalia ja Jemen.

Vastaanottotoiminnan Suomessa maksaa valtio.

Kerää varoja katastrofirahastoon: lahjoita haluamasi summa tai ryhdy kuukausilahjoittajaksi.

Kerro Punaisen Ristin työstä sosiaalisessa mediassa

Valitse oma suosikkikanavasi ja käy tykkäämässä Punaisesta Rististä 

Levitä inhimillisyyden sanomaa ja keskustele ystäviesi kanssa turvapaikanhakijoiden tilanteesta, ja siitä kuinka jokainen voi olla tukena.

Apua tarvitaan vielä pitkään, joten seuraamalla Punaisen Ristin viestintäkanavia saat tietoa avun tarpeesta ja auttamisen tavoista.

Lue lisää vastaanotosta ja turvapaikanhakijoista