Apupossuilla rahaa katastrofialueille

Kaisa Sirén / Suomen Punainen Risti
Kaisa Sirén / Suomen Punainen Risti
Kaisa Sirén / Suomen Punainen Risti
Näin koulut voivat osallistua

Nälkäpäivän lisäksi koulut voivat osallistua Punaisen Ristin tukemiseen ympäri vuoden:

Hirvaan koulun viitos-kuutosluokkalaiset askartelivat maitopurkeista itselleen apupossut. Kun Nälkäpäivä koittaa, lapset keräävät apupossuihin rahaa kotonaan. Toiset laittavat sinne osan karkkipäivärahoistaan.

Vajaan sadan oppilaan koulu Rovaniemen Hirvaalla osallistuu tänäkin vuonna Punaisen Ristin Nälkäpäivä-keräykseen. Viime vuonna oppilaat pyöräilivät Nälkäpäivänä yhdessä ja keräsivät rahaa koulun keräyslippaaseen.

Tänä vuonna lapset askartelevat itselleen maitopurkista apupossun. Naapureilta ja sukulaisilta kerätty tai kotitöillä itse ansaittu rahasaalis kootaan Nälkäpäivän jälkeen yhteiseen keräyslippaaseen.

– Lapset saavat keräyksen myötä kokemuksen, että heidän tekemisillään on merkitystä. Osallisuus on yksi iso teema nykyisessä opetussuunnitelmassa, ja apupossuidea sopi siihen hyvin, Hirvaan koulun luokanopettaja Eepu Soini kertoo.

Mielikuvitus laukkaa ja possu saa muodon

Maitopurkista voi askarrella muutakin kuin pinkin possun. Viides- ja kuudesluokkalaisista liki jokaisella on suunnitelma valmiina. Heidi tekee ampiaisen, Milla-Sofia hämähäkin ja Ville sinivalkoisen lehmän.

Tiuku harkitsee vielä kahden vaihtoehdon välillä.

– Tästä tulee lammas tai leppäkerttu, hän kertoo.

Iisko askartelee maitopurkista apinan. Eepu-ope on jo auttanut liimaamaan purkin ympärille paperin. Nälkäpäivän keräystavoitteeksi Iisko asettaa pienen mietinnän jälkeen kymmenen euroa.

– Olisi kiva, jos joku saisi meidän keräämillä rahoilla vaikka itselleen kodin, hän sanoo.

Puhdas vesi vie ajatukset kauas

Apupossun tekeminen vaatii mielikuvitusta ja näppärät sormet. Onko täällä ketään, joka vihaa askartelua?

– Pojat, tytöt sanovat ja osoittavat ikkunan ääreen.

Mutta siellä istuvat Niko, Joona ja Riku ovat jo päällystäneet purkin, ja kala on melkein valmis.

Eepu-ope kysyy lapsilta, mihin Nälkäpäivä-keräyksen rahat menevät.

– Luonnonkatastrofien korjaamiseen, Riina vastaa.

– Joo, ja joku teidän ikäinen lapsi voi saada rahoilla jotain tosi tärkeää. Puhdasta vettäkin sillä saa. Muistakaahan illalla, kun pesette hampaita, että puhdas vesi on monille ihmisille kallisarvoista, opettaja sanoo.

– Nälkäpäivän  yksi tärkeä opetus on, että omastaan voi antaa pikkuisen muille, tai voi tehdä jonkin työn, jotta voi auttaa toisia, hän jatkaa.

Avun antamista on sekin, että viitos-kuutosluokkalaiset pääsevät seuraavaksi opettamaan pienemmille koululaisille, kuinka apupossu askarrellaan.

Teksti: Mia Sivula

Koulut voivat tilata ohjeet apupossun askarteluun ja muut Nälkäpäivä-materiaalit ilmaiseksi Punaisen Ristin verkkokaupasta 11. syyskuuta asti!