Meripelastusta, murkinaa, maan alle – Tunisian Punainen Puolikuu auttaa merestä pelastettuja

Tatu Blomqvist
Tatu Blomqvist
Tatu Blomqvist
Tatu Blomqvist
Suojele ihmisyyttä - allekirjoita vetoomus
  • Allekirjoita vetoomus pakolaisten ja siirtolaisten inhimillisen kohtelun puolesta. Vetoomuksessa vedotaan Geneven sopimusten allekirjoittajamaita takaamaan siirtolaisille ja pakolaisille heidän ihmisoikeutensa, ja suojelemaan heitä kuten muitakin.
  • Vetoomus julkistetaan joulukuussa Genevessä, Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun 32. kansainvälisessä konferenssissa.
  • Lue lisää kampanjasta (englanniksi) ja seuraa tunnistetta #ProtectHumanity sosiaalisessa mediassa.

Tunisian Punainen Puolikuu työskentelee Ben Gardanessa vastaanottokeskuksessa, lähellä Libyan rajaa.

On illallisaika Ben Gardanessa, Tunisiassa, lähellä Libyan rajaa. Hiljainen jono järjestäytyy vastikään remontoidun vastaanottokeskuksen ovelle. Talo on entinen kanala.

Tunisian Punaisen Puolikuun vapaaehtoinen Issam Kebiri, 21, tarjoilee ruokaa nälkäisille hymyssä suin, kohteliaasti. Tunisian Punainen Puolikuu työskentelee vastaanottokeskuksessa yhdessä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n sekä IOM -siirtolaisjärjestön kanssa, auttaen merestä pelastettuja siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita.

– Päivittäinen työni on ruuan jakamista ja terveystiedusteluja. Kartoitan, tarvitseeko joku sairaalahoitoa tai lääkettä, Kebiri selittää.

– Pidän itseäni samanlaisena kuin he, he ovat veljiäni, olemme kaikki ihmisiä. Kohtelemme kaikkia samalla tavalla.

Seitsemän kuukautta sitten hän lopetti työnsä taksikuskina, ja toimii nyt kokopäiväisesti vapaaehtoisena.

– Pidän todella paljon vapaaehtoistyöstä, siksi päätin liittyä Punaiseen Puolikuuhun ja tarjota apuani kykyjeni mukaan.

Toive töiden löytämisestä

Kebirin työkaverilla Sana Jendlillä on jo kahdeksan vuoden kokemus vapaaehtoistyöstä. Ruuan ja vaatteiden tarjoamisen lisäksi vapaaehtoiset tarjoavat neuvontaa sekä mahdollisuuden soittaa sukulaisille.

– Useimmat heistä ovat viettäneet 3-4 päivää merellä rikkinäisessä veneessä. Se vaikuttaa heidän mieleensä ja voi aiheuttaa ongelmia. He saattavat olla saapuessaan itsetuhoisia ja peloissaan, eivätkä luota kehenkään. Erityisesti naiset ovat haavoittuvassa asemassa, Jendli sanoo. 

Hän lähtee mukaan spontaaniin jalkapallo-otteluun vastaanottokeskuksen pihalla. Yksi pelaajista, Usas Izevbizua, työskenteli kotona Nigeriassa koneteknikkona.

– Toivon löytäväni työtä täältä. Tunisialaiset ovat todella ystävällisiä, haluaisin jäädä tänne, hän sanoo.

Jotkut miehistä ovat löytäneet töitä päivätyöläisinä kaupungissa, mutta suurin osa ajasta menee nukkumiseen ja odotteluun.

– Koetan pitää itseni puuhakkaana: kävelen ympäriinsä ja pelaan jalkapalloa, Izevbizua selittää.

Yksi vene kuljettaa jopa sataa ihmistä

Suurin osa vastaanottokeskuksen asukeista on kotoisin Nigeriasta ja muista Afrikan maista. He saapuivat viikkoa aiemmin kumiveneellä, jossa oli 124 matkustajaa.

Määränpää oli Italia, mutta toisin kävi: he päätyivät Tunisian rajavartioston pelastamiksi. Myös Tunisian Punainen Puolikuu tekee meripelastusta yhdessä paikallisten kalastajien kanssa, jotka saivat koulutusta Lääkärit ilman rajoja -järjestöltä.

– Viimeksi kun olin pelastustöissä oli kova myrsky ja korkeita aaltoja. Kun vedimme ihmiset laivaamme, jotkut heistä alkoivat rukoilla, toiset kiittivät luojaa että pelastimme heidät kuolemalta. Minun oli vaikea uskoa näkemääni, sanoo kalastaja M’chanek Salaheddine.

Meri Zarzisin kaupungin edustalla on erittäin matalaa. Niin matalaa, että hylätyt siirtolaisia kuljettaneet puuveneet ovat ankkuroituneet pohjaan. On vaikea uskoa että veneissä on matkustanut jopa yli sata ihmistä.    

-Euroopassa valitetaan paljon pakolaistulvasta, mutta heidän täytyy kantaa vastuu kuten me teemme Tunisiassa, Salaheddin sanoo päätään puistaen.

Kaikki eivät selviä hengissä

Tunisian Punainen Puolikuu on haudannut tänä vuonna 39 merestä löydettyä ruumista.

Usein ne huuhtoutuvat rantaan ilman henkilöllisyyspapereita, joten ruumiiden tuntomerkit kirjataan ylös lomakkeeseen, joka kysyy: oliko ruumis kokonainen? Mies vai nainen? Pituus, paino? Karvoitusta kasvoissa, vartalossa? Vaatteet, kengät, silmälasit? Onko ruumiista otettu sormenjäljet tai valokuva? Minne vainaja on haudattu?

Suurin osa heistä on haudattu hiekkadyynien taakse, entiselle kaatopaikalle Qattayassa, Ben Gardaneen johtavan tien varrella.

– Tunisian Punaisella Puolikuulla on uusi hanke Zarzisin kaupungin kanssa jossa laitamme merestä löydetyt vainajat ruumispussiin ja hautaamme heidät omiin hautoihinsa, kertoo vapaaehtoinen Chamseddine Marzouq.

Hän valittelee resurssien puutetta: tarvittaisiin kunnollinen auto ruumiiden kuljetusta varten, sekä soveliaampi hautuumaa. Tuuli on puhaltanut yhden haudan päältä siten, että hiekasta pilkottaa resuisiin farkkuihin kiedottu reisiluu.

– Kunnioitamme vainajia haudatessamme heidät, tämä on työtäni. Emme tee eroa uskontojen tai ihonvärin perusteella, Chamsseddine huomauttaa.

– Mutta toivon että saamme ratkaistua Libyasta tulevien ihmisten pulman. Heidän kohtalonsa saattaa olla täällä hautausmaalla. 

Teksti: Sanna Ra