Punaisen Ristin nuoret kaipaavat inhimillisyyttä maahanmuuttokeskusteluun

Petteri Kivimäki
Petteri Kivimäki
Petteri Kivimäki
Petteri Kivimäki

Punaisen Ristin nuorten vuosikokous keräsi viikonloppuna Jyväskylään reilut kuusikymmentä nuorta järjestövaikuttajaa.

Erityisesti turvapaikanhakijoiden kasvava määrä herätti keskustelua nuorten vuosikokouksessa. Osallistujat ovat havainneet, että keskustelu aiheesta omassa lähipiirissä, koulussa ja kaverien kesken on koventunut.

Nuoret haluavat puhua erityisesti inhimillisyyden puolesta, joka on järjestön kaiken toiminnan perusta. Nuoret kantoivat lisäksi huolta Punaisen Ristin vapaaehtoisten turvallisuudesta.

- Lahdessa taannoin sattunut yksittäinen tapaus, jossa osa mielenosoittajista laukaisi ilotulitteita pakolaisia kuljettanutta bussia kohti ja Punaisen Ristin avustustyöntekijää heitettiin kivellä, huolestuttaa. Väkivalta ei ole ratkaisu, vaikka olisikin asioista eri mieltä, Jenni Soltin Hämeen piiristä toteaa.

Punaisen Ristin toiminnasta kimmoke opintoihin

Ensimmäisen vuoden sosiaalitieteiden opiskelija Katariina Kojo on ollut mukana Punaisen Ristin toiminnassa jo 13 vuotta. Vaikuttamistyö on nuorelle Punaisen Ristin konkarille tärkeää: hän toimii muun muassa järjestön nuorisodelegaattina, Vampulan osaston hallituksen jäsenenä ja ReddieKids -kerhon ohjaajana.

- Punainen Risti on varmasti antanut kimmokkeen myös siihen, että aloin opiskella sosiaalialaa. Haluan omalla toiminnallani vaikuttaa ympäristööni, Kojo toteaa.

Tavoitteena tuplata nuorten vapaaehtoisten määrä

Vuosikokouksessa keskityttiin tänä vuonna konkreettisiin keinoihin saada lisää nuoria mukaan järjestön toimintaan. Suomen Punainen Risti lanseerasi aiemmin syksyllä #Tuplataan -kampanjan, jonka tavoitteena on kaksinkertaistaa järjestön nuorten vapaaehtoisten määrä vuoden 2017 loppuun mennessä.

Moni nuori kokee saaneensa Punaisen Ristin toiminnasta paitsi työkokemusta myös kosolti kavereita. Nuoret ovat yhtä mieltä siitä, että uudet ystävät ovat erinomainen syy tulla mukaan järjestötoimintaan.

- Olen saanut Punaisen Ristin kautta paljon hyviä ystäviä. Kun muutin uudelle paikkakunnalle opiskelemaan, tunsin sieltä jo useita ihmisiä järjestötoiminnan kautta, Katariina Kojo iloitsi.