Tuhannet Punaisen Ristin vapaaehtoiset tukeneet Suomeen saapuneita turvapaikanhakijoita

Leena Koskela
Kuvaaja: Leena Koskela

Suomeen on lyhyessä ajassa saapunut yli 20 000 turvapaikanhakijaa. Suomen Punainen Risti majoittaa tällä hetkellä yli 12 000 tulijaa, ja tuhannet järjestön vapaaehtoiset ovat auttaneet turvapaikanhakijoita alkuun.

Jo yli 7000 Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoista on ollut mukana tukemassa Suomeen saapuvia turvapaikanhakijoita. Vapaaehtoiset ovat auttaneet henkilökuntaa aloittamaan toimintaa vastaanottoyksiköissä, lajitelleet ja jakaneet vaatteita sekä opastaneet tulijoita. He ovat myös järjestäneet erilaista kerhotoimintaa, kuten kieli- ja läksykerhoja, ja urheilua sekä tutustuttaneet turvapaikanhakijoita elämään Suomessa.

Punaisen Ristin inhimillistä auttamistehtävää tukevat vapaaehtoiset toimivat samalla linkkinä paikkakunnan ja vastaanottokeskuksen välillä.

– Vapaaehtoisilla on tärkeä tehtävä rakentaa siltaa uusien tulijoiden ja suomalaisen väestön välillä. Yhdessä tekemällä oppii parhaiten työelämässäkin tarvittavat kieli- ja kulttuuritaidot. Vapaaehtoisten ja järjestöjen lisäksi kotouttamiseen tarvitaan koko yhteiskunnan tukea, sanoo Suomen Punaisen Ristin pääsihteeri Kristiina Kumpula .

Kaksi uutta yksikköä päivässä

Vuonna 2015 turvapaikanhakijoita arvioidaan saapuvan Suomen oloissa ennätysmäärä, jopa 50 000 ihmistä. Se edellyttää uusien vastaanottokeskusten perustamista nopealla aikataululla.

Suomen Punainen Risti on kolmen viime viikon aikana avannut keskimäärin kaksi uutta vastaanottoyksikköä päivässä. Se tarkoittaa päivittäin 300 uutta majoituspaikkaa. Samana ajanjaksona Suomeen on saapunut keskimäärin 520 turvapaikanhakijaa päivässä.

– Sitoudumme jatkossakin avaamaan uusia vastaanottoyksiköitä siinä tahdissa kun niitä tarvitaan, sanoo pääsihteeri Kumpula.

Vastaanottokeskukset ja hätämajoitusyksiköt avataan yhteistyössä viranomaisten kanssa. Valtio vastaa vastaanottotoiminnan kuluista.

– SPR on Maahanmuuttovirastolle pitkäaikainen ja osaava kumppani, jolla on nopea kyky reagoida ja avata vastaanottokeskuksia. Yli 90 vastaanottoyksiköstämme 70 on tällä hetkellä SPR:n ylläpitämiä. SPR:n yksiköt muodostavat vastaanottotoiminnan valtakunnallisen rungon, kertoo vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen Maahanmuuttovirastosta.

– Tätä valmiutta on rakennettu jo pitkään, minkä vuoksi olemme pystyneet näin tiiviillä tahdilla avaamaan uusia yksiköitä sekä mobilisoimaan työntekijät ja vapaaehtoiset. Meillä on valmius nostaa majoituskapasiteetti tarvittaessa ja viranomaisten pyytäessä lyhyessä ajassa 20 000:een, sanoo Kristiina Kumpula.

Tällä hetkellä Punainen Risti ylläpitää noin 75 prosenttia koko Suomen turvapaikanhakijoiden majoituskapasiteetista. Suomen Punainen Risti ylläpitää yhteensä 70:tä yksikköä, joiden yhteenlaskettu majoituskapasiteetti on yli 12 000.

Työ jatkuu vielä pitkään

– Turvapaikanhakijoita saapuu yhä. Samaan aikaan panostamme turvapaikanhakijoiden kotoutumisen tukeen, jossa Punaisen Ristin vapaaehtoisilla on tärkeä rooli. Työ on vasta alussa, muistuttaa pääsihteeri Kumpula.

Tue Punaisen Ristin työtä lahjoittamalla katastrofirahastoon

  • Soita numeroon 0600 12220 (20,28 € + pvm/mpm)
  • Lähetä tekstiviesti SPR numeroon 16499 (15 €/viesti)
  • Lahjoita osoitteessa www.punainenristi.fi/lahjoita
  • Lahjoita Punaisen Ristin katastrofirahaston tilille FI06 2219 1800 0680 00
  • MobilePay:lla, numeroon 040 135 88 00

Tai lue juttu "3 tapaa auttaa turvapaikanhakijoita" ja etsi itsellesi sopiva tapa auttaa.