Kondomi on hyvä matkavakuutus – Turvaseksipartiot liikkeellä 13.–17.10.

Niklas Meltio
Hiv-tukikeskuksen ja Suomen Punaisen Ristin työntekijät ja vapaaehtoiset partioivat juna-asemilla, satamissa ja lentokentillä teemalla: ”Kondomi on hyvä matkavakuutus.”
Kuvaaja: Niklas Meltio

Hiv-tukikeskuksen ja Suomen Punaisen Ristin työntekijät ja vapaaehtoiset partioivat Helsinki-Vantaan lentoaseman juna-asemalla, matkustajalaivasatamissa, Jyväskylän lentokentällä sekä Vartiuksen raja-asemalla Kuhmossa 13.–17. lokakuuta.

Turvaseksipartioinnin tarkoituksena on herättää keskustelua matkailijoiden hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyn merkityksestä, lisätä vastuullista seksikäyttäytymistä matkailijoiden keskuudessa ja rohkaista matkailijoita hakeutumaan hiv-testiin. Järjestöt tarjoavat seksuaaliterveysneuvontaa ja jakavat kondomeja matkailijoille. Lisäksi Vartiuksen raja-asemalla järjestetään pop-up hiv-pikatestausta Venäjän matkailijoille.

Eniten uusia hiv-tartuntoja tulee Thaimaasta, Venäjältä ja Virosta

Puolet suomalaisten hiv-tartunnoista on saatu ulkomailla. Lähes kaikki matkailutartunnat saadaan suojaamattoman seksin välityksellä, ja eniten niitä on todettu heteromiehillä.

Viime vuosina eniten tartuntoja on tullut Thaimaasta, mutta merkittävä osa tartunnoista tulee myös Venäjältä ja Virosta. Näissä maissa hiv on noin kymmenen kertaa yleisempi kuin Suomessa. Hivin tarttuvuuteen vaikuttaa myös se, että kohdemaissa kaikilla tartunnan saaneilla ei ole mahdollisuutta toimivaan lääkitykseen, jolla on mahdollista estää hivin tarttuminen suojaamattomassa seksissä.

Hivin lisäksi matkailijat saavat myös muita seksitautitartuntoja. Puolet suomalaisten tippuri- ja kuppatartunnoista tuodaan ulkomaan matkoilta. Kuppatartuntoja saadaan etenkin Baltian maista ja Venäjältä.

Hiv-testiin kannattaa hakeutua ajoissa

– Tänä vuonna partioimme teemalla: ”Kondomi on hyvä matkavakuutus.” Matkailijoiden olisi hyvä mieltää seksitaudeilta suojautuminen tärkeäksi ja toisaalta ihan tavalliseksi keinoksi huolehtia omasta terveydestä matkaillessa. Suojaamattoman seksin riskit kasvavat, matkustipa sitten lähelle tai kauas, toteaa Hiv-tukikeskuksen viestintäpäällikkö Vilma Pietilä.

Jos on ollut suojaamattomassa seksikontaktissa matkan aikana, on tärkeää hakeutua seksitautitesteihin.

– Kun hivin lääkehoito aloitetaan ajoissa, voi tartunnan kanssa elää oireetonta ja täysipainoista elämää. Suomessa noin puolet hiv-tartunnoista todetaan vasta silloin, kun lääkehoito olisi jo pitänyt aloittaa ja heidän joukossaan on varmasti myös matkalla tartunnan saaneita, muistuttaa SPR:n hiv/seksuaaliterveystyön koordinaattori Raila Lainejoki.

Hiv-tukikeskuksen ja Punaisen Ristin turvaseksipartiointi

Jyväskylä

Tiistaina 13.10. klo 19.00–20.30 lentoasema

Helsinki

Torstaina 15.10.
klo 7.30–10.30 Länsiterminaali
klo 10.00–11.30 Katajanokan terminaali
klo 14.30–16.30 Länsiterminaali
klo 15.00–19.00 Kehäradan juna-asema Lentoasemalla

Perjantaina 16.10.
klo 10.00–11.30 Katajanokan terminaali
klo 14.30–19.30 Länsiterminaali

Lauantaina 17.10.
klo 10.00–11.30 Katajanokan terminaali
klo 14.30–19.30 Länsiterminaali

Kuhmo

Lauantaina 17.10. klo 11–17 Vartiuksen raja-asema