Ystävätoiminnassa läsnäolo riittää

Leena Koskela
Leena Koskela
Leena Koskela
Tule mukaan!
  • Haluaisitko olla ystävä toiselle? Vapaaehtoisena ystävänä annat aikaasi juuri sen verran, kun sinulle itsellesi sopii. Lue lisää.
  • Etsitkö ystävää tai kaveria, jonka kanssa voi käydä vaikka yhdessä kahvilla? Punainen Risti välittää ystäviä niitä kaipaaville. Lue lisää.
  • Tukemalla ystävätoimintaa teet mahdolliseksi sen, että voimme välittää ystäviä niitä etsiville ympäri Suomea. Lue lisää.

Millaista on Punaisen Ristin ystävätoiminnan kautta tavanneiden ystävyys? Sirkka-Liisa Koivukoski, 90, ja Ilta-Maija Bohm, 74, kertovat.

– Meillä synkkasi heti, iloitsevat Punaisen Ristin ystäväpalvelun kautta toisensa tavanneet vapaaehtoinen Ilta-Maija Bohm ja hänen ystävänsä Sirkka-Liisa Koivukoski.

Sen huomaa. Heinäkuussa toisiinsa tutustuneet Koivukoski ja Bohm vitsailevat ja nauravat yhdessä, ja kehuvat toisiaan kilpaa.

– Ilta-Maija on aivan ihastuttava ihminen. On vaikea kuvailla sitä kun kemiat kohtaavat, mutta niin meille kävi kun tapasimme, Koivukoski kertoo.

– Sirkka-Liisan seurassa ei ole tarvinnut olla missään vaiheessa varautunut, vaan yhdessäolo tuntui alusta asti luonnolliselta, Bohm lisää.

Toisen oppii tuntemaan jo lyhyessä ajassa

Vapaaehtoisen ystävän tehtävä on yksinkertainen: olla läsnä. Koivukoski ja Bohm ovat löytäneet jo paljon tekemistä ja yhteisiä kiinnostuksenkohteita. Yksi niistä on kirjallisuus.

Koivukoski harmittelee, etteivät kaikki hänen kirjansa mahtuneet mukaan, kun hän muutti Jyväskylästä Helsinkiin joitakin vuosia sitten. Nytkin kaapit täyttyvät kirjoista.

Bohm on ideoinut kaksikolle yhteistä lukuhaastetta.

– Olen ajatellut, että luettaisiin vuorotellen ääneen Sirpa Kähkösen romaania Graniittimies. Kirjan tapahtumat heräävät ihan eri tavalla eloon ääneen luettaessa, Bohm sanoo.

Lukemisen lisäksi ystävykset keskustelevat paljon, usein historiasta ja elämästään. Bohm on tavannut myös Koivukosken tyttären, jonka kanssa hän kertoo tulevansa hyvin juttuun.

Oikea ajoitus auttoi

Naiset asuvat lähes naapuruksina Helsingin Herttoniemessä. Kesällä heidät yhdisti toisiinsa Punaisen Ristin ystävävälitys.

Bohmilla oli silloin takanaan yli 15 vuotta Punaisen Ristin vapaaehtoisena, muun muassa ensiavussa ja Läksyhelpissä. Hän kaipasi jotain uutta, ja ystävätoiminta oli yksi vaihtoehto. Samoihin aikoihin Koivukosken tytär otti yhteyttä Punaiseen Ristiin ja ilmoitti äitinsä mukaan ystävätoimintaan.

Ystävävälitys huomasi sopivan ystäväparin löytyneen ja yhdisti kaksikon toisiinsa.

Suunnitelmissa ostoksia ja ulkona syömistä

Bohmilla ja Koivukoskella on jo suunnitelmia tulevien tapaamisten varalle. Yksi toiveista on vierailla läheisessä Marimekon liikkeessä ja käydä samalla ulkona syömässä. Uloslähtö vaatii hieman järjestelyjä, sillä Koivukoski on pyörätuolissa.

Myös sosiaalinen media yhdistää nykypäivän ystäviä. Koivukoskella on kotonaan tietokone ja nettiyhteys. Hän kertoo liittyneensä jo Facebookiin, sillä siellä voi seurata helposti sukulaisten kuulumisia. Bohmillakin on Facebook-profiili, ja hän ilahtuu kuullessaan Koivukosken liittymisestä.

– Ai sinäkin olet Facebookissa? Mehän voidaan alkaa kavereiksi sitten sielläkin!