Vapaaehtoiset pyörittävät Kangasalan vastaanottokeskusta

Miisa Kaartinen
Miisa Kaartinen
Miisa Kaartinen
Miisa Kaartinen

Vapaaehtoiset huolehtivat, että asukkailla on ruokaa, vaatteita ja paikka, jossa nukkua. Välillä mennään yhdessä munkkikahville.

Kaivannon vanhan sairaalan pihassa Kangasalla on nyt liikennettä. Muutama nuori irakilaismies pyöräilee parkkipaikan läpi. Suuntana on Kangasalan keskusta. Vastaantulijoille huikataan kuuluva ”moi”.

Ollaan Kangasalle syyskuussa perustetussa vastaanottokeskuksessa. Lokakuun puoliväliin mennessä keskukseen on tullut noin 200 asukasta. Loka-marraskuun vaihteessa asukasmäärä kasvaa, kun loputkin sairaalan tiloista saadaan vastaanottokeskuksen käyttöön.

Keskuksessa toimii oma pyöräkorjaamo, jossa asukkaat auttavat kunnostamaan huonokuntoisia pyöriä. He saavat lainata pyöriä viiden euron panttia vastaan, jotta pääsevät pyöräilemään keskustaan ja lähiseudulle.

Lähes 160 vapaaehtoista

Vastaanottokeskuksen asukkaista huolehtii palkattujen työntekijöiden lisäksi iso joukko Punaisen Ristin vapaaehtoisia. Heti vastaanottokeskuksen avautuessa toimintaan ilmoittautui lähes sata vapaaehtoista. Nyt heitä on jo 160.

Riitta Järvinen ja Raija Hokkanen ovat olleet mukana keskuksen perustamisesta asti. Ensimmäiset päivät ovat jääneet mieleen.

– Se oli aika hurjaa. Ensimmäisten asukkaiden piti tulla maanantaina, mutta sitten ilmoitettiin, että he tulevatkin jo viikonloppuna. Siinä tuli kauhea kiire saada kaikki valmiiksi, Riitta Järvinen muistaa.

Toisaalta tuo vaihe oli Järvisen mukaan myös yksi palkitsevimmista.

– Se on palkitsevaa, että saa tehdä jollekin matkalaiselle suojaisan ja puhtaan paikan, johon voi tulla nukkumaan. Yhtenä päivänä saatettiin tehdä kymmenen tuntia töitä, mutta ei se tuntunut missään. Sen jälkeen nukkui oman yönsä hyvin kun tiesi, että on ollut avuksi.

Ensimmäisten viikkojen aikana vapaaehtoiset ovat paitsi sijanneet nukkumapaikkoja, myös lajitelleet vastaanottokeskuksiin lahjoitettuja vaatteita. Turvapaikanhakijat auttavat ruuan jakelussa ja siivoavat ruokailun jälkeen itse.

Kielikoulua ja munkkikahveja

Iso osa vapaaehtoisten työstä on tätä nykyä seurustelua asukkaiden kanssa. Monella on paljon kysyttävää. Keskustelu hoituu englanniksi. Jos joku ei sitä osaa, joukosta löytyy tulkkausapua.

Parhaillaan suunnitellaan kielikoulun perustamista. Myös muunlaista aktivointia pyritään järjestämään. Asukkaat ovat olleet talkooapuna läheisellä hevostilalla ja seuraavaksi on tarkoitus auttaa paikallisella maatilalla.

Pari jalkapallomatsiakin on jo järjestetty. Asukkailla on oma joukkue, Bagdadin Muutto-Haukat. Joukkue on pelannut ammattikoulua ja Kangasalan Voiton veteraaneja vastaan. Seuraavaksi mennään Valkeakoskelle Hakan vieraiksi. Joukkue pelaa ottelun Hakan kakkosjoukkuetta vastaan, ja sen jälkeen katsotaan vielä liigaottelu.

Kangasalalainen Aimo Salo on ottanut tehtäväkseen tarjota asukkaille kyytiä milloin kylälle, milloin nähtävyyksiä katselemaan.

– Olemme käyneet Vehoniemen automuseossa munkkikahvilla ja kiertäneet Kangasalan kirpputoreja. Yhtenä päivänä käytiin Tampereella, Salo kertoo.

Vapaaehtoiset käyvät auttelemassa vastaanottokeskuksessa pari, kolme kertaa viikossa, muutaman tunnin kerrallaan. Tulla ja mennä saa, niin kuin itselle parhaiten sopii.

Motiivina on halu auttaa.

– Meillä täällä Suomessa on kaikesta huolimatta hyvä olla. Haluan jakaa tätä omaa hyvää. Samalla tämä antaa eläkeläiselle mielekästä tekemistä, Riitta Järvinen sanoo.

– Maailmaa tällä ei ehkä pelasteta, mutta näin voi tehdä edes jotakin sen hyväksi.

Teksti: Hanna Hyvärinen