Kansainvälisen Punaisen Ristin pääsihteeri: ”Suuri kiitos kaikille vapaaehtoisille”

Miikka Pirinen
Miikka Pirinen
Ota kantaa

Suomessa vieraileva Punaisen Ristin kansainvälisen liiton pääsihteeri Elhadj As Sy vaikuttui siitä, miten Suomi pitää huolta turvapaikanhakijoista. Hän muistuttaa, että vaikeina aikoina humanitaarista työtä pitää tukea entistä enemmän.

Hymy on herkässä, kun irakilaisille turvapaikanhakijoille selviää, kuka yllätysvieras on. Uteliaat kerääntyvät seuraamaan, kun Punaisen Ristin kansainvälisen liiton pääsihteeri Elhadj As Sylle esitellään Auramotalon hätämajoitusyksikköä Vantaalla.
 
Moni turvapaikanhakija tahtoo ottaa kaverikuvan As Syn kanssa, eikä ihme, sillä kuuluuhan hänen johtamaansa liittoon 189 kansallista Punaista Ristiä ja Punaista Puolikuuta, joissa toimii yhteensä 100 miljoonaa jäsentä, vapaaehtoista ja tukijaa.
 
Turvapaikanhakijoiden tilanteeseen As Sy on ennen Suomen-vierailuaan tutustunut Unkarissa, Serbiassa, Itävallassa ja Irakissa, jotka ovat pakolaisten ja siirtolaisten vaelluksen polttopisteessä. Maailmassa on pakolaisia enemmän kuin kertaakaan toisen maailmansodan jälkeen.
 
– Olen vaikuttunut siitä, miten hyvää huolta näistä ihmisistä pidetään Suomessa. Kyse ei ole vain siitä, että ihmiselle annetaan ruokaa ja paikka nukkua, vaan siitä, että häntä kohdellaan inhimillisesti ja ihmisarvoisesti, As Sy sanoo.
 
– Kun suuria vastoinkäymisiä kohdannut ihminen hymyilee, tiedämme onnistuneemme tehtävässämme. Vantaan vastaanottokeskuksessa näin monta hymyä. Haluankin esittää suuret kiitokset kaikille Punaisen Ristin vapaaehtoisille, jotka ovat Suomessa auttaneet turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa. Punaista Ristiä ei ole olemassa ilman vapaaehtoisia.
 

Humanitaarisen työn tukeminen tärkeää

 
Suomen-vierailunsa aikana As Sy tapaa muun muassa ulkomaankauppa ja -kehitysministeri Lenita Toivakan, eduskunnan ulkoasianvaliokunnan jäseniä sekä maahanmuuttoasioista vastaavia viranomaisia.
 
As Sy tahtoo muistuttaa suomalaisviranomaisia ja päättäjiä humanitaarisen työn tärkeästä roolista etenkin vaikeina aikoina.
 
– Elämme monella tapaa vaikeita aikoja ja tällaisina aikoina Punaista Ristiä tarvitaan enemmän kuin koskaan. Taloudellisesti vaikeina aikoina ihmiset kärsivät eniten, ja silloin on syytä myös panostaa humanitaarisen työn tukemiseen.
 
Yksi keskustelujen aiheista onkin se, miten Suomi ja EU voisivat lisätä tukeaan. Kansainvälinen Punainen Risti on vedonnut 13 miljoonan euron lisärahan saamiseksi Balkanille. Talven lähestyessä tarve lämpimille vaatteille, huoville ja teltoille kasvaa.