Uusia asukkaita vastaanottamassa

Stefan Bremer
Stefan Bremer
Stefan Bremer
Stefan Bremer
Stefan Bremer

Porvoolaisessa Johannisbergin vastaanottokeskuksessa kävi kuhina avauspäivänä torstaina 15.10. Työntekijät ja suuri joukko vapaaehtoisia tekivät viimeisiä järjestelyjä vielä hetkeä ennen ensimmäisten turvapaikanhakijoiden saapumista.

Viimeisen kolmen viikon ajan Punaisen Ristin työntekijät ja vapaaehtoiset Porvoossa ovat keränneet, lajitelleet ja kuljettaneet tavara- ja huonekalulahjoituksia uuteen vastaanottokeskukseen. Nukkumapaikatkin on sijattu hyvissä ajoin valmiiksi vastaanottokeskukseen saapuvia ensimmäistä kolmekymmentä asukasta varten.

Vastaanottokeskuksen pihalla uusia asukkaita on tervehtimässä tulkkina toimiva Mikael Ragi Imad yhdessä kymmenien muiden Punaisen Ristin vapaaehtoisten kanssa. 

– On hienoa, että voin olla avuksi ihmisille, jotka ovat joutuneet kokemaan kovia. Porvoolaisena voin myös antaa heille vinkkejä uuteen asuinkaupunkiin, toteaa Ragi Imad kätellessään ensimmäisiä asukkaita.  

– Salam aleikum, toivottaa Kim Gustafsson nuoren irakilaisperheen tervetulleeksi.

Perheen isä ja äiti ilahtuvat silminnähden kuullessaan tutun arabiankielisen tervehdyksen ja kiittävät ystävällisestä vastaanotosta.

Talon säännöt tutuiksi

Asukasperheet ohjataan ensiksi rekisteröitymispisteelle, jossa kerätään jokaisen perheenjäsenen henkilötiedot. Sen jälkeen he pääsevät tutustumaan omiin huoneisiinsa. Majoittumisen jälkeen asukkaille pidetään infotilaisuus, jossa käydään läpi vastaanottokeskuksen säännöt, ruokailuajat ja turvallisuusohjeet.

– Keskuksessamme on kolme kerrosta ja tänne mahtuu asumaan yhteensä noin 130 henkilöä. Me Punaisen Ristin työntekijät ja vapaaehtoiset olemme tukenanne aamusta iltaan, kertoo vastaanottokeskuksen hallinnosta vastaava Eija Rantanen uusille asukkaille.

Vapaaehtoiset tekevät vastaanottokeskuksessa sekä aamu- että iltavuoroja, aina viisi vapaaehtoista kerrallaan. Tulevina viikkoina yksi vapaaehtoisten tärkeimmistä tehtävistä on seurustella asukkaiden kanssa ja auttaa heitä sopeutumaan elämään uudessa kotimaassa ja -kaupungissa.

Facebook-ryhmä kokosi auttamishaluisia yhteen

Uusia asukkaita on ohjaamassa myös Elli Rankka, joka kertoo seuranneensa syksyn ajan ahdistuneena uutisointia turvapaikanhakijoista. Rankka halusi auttaa, mutta ei tiennyt miten. Hetken mielijohteesta hän keksi ystäviensä kanssa perustaa Meille saa tulla Porvooseen -nimisen Facebook-ryhmän, jonka tarkoituksena on paitsi innostaa porvoolaisia auttamaan myös vedota kaupungin päättäjiin, jotta he ottaisivat vastaan turvapaikanhakijoita.

– Ryhmään liittyi muutaman päivän aikana satoja ihmisiä ja tällä hetkellä jäseniä on jo reilusti yli 700. Se jos mikä kertoo porvoolaisten suuresta auttamishalusta, iloitsee Rankka.

Ryhmän avulla Rankka ystävineen keräsi kasaan suuren joukon Punaisen Ristin vapaaehtoisia, jotka halusivat auttaa turvapaikanhakijoita. Ei mennyt aikaakaan, kun seurakunta ja monet muut järjestöt liittyivät mukaan auttamisrinkiin.

– Facebook-ryhmän tärkein tehtävä onkin kannustaa ihmisiä auttamaan juuri itselle sopivalla tavalla. Se, että erilaiset toimijat tekevät auttamistyötä yhdessä, antaa vapaaehtoisille mahdollisuuden valita työtehtäviään oman kiinnostuksensa mukaisesti, kertoo Rankka.

Iso joukko uusia vapaaehtoisia

Kun Porvooseen alettiin suunnitella vastaanottokeskusta, oli selvää, että jo kolmekymmentä vuotta Punaisen Ristin vapaaehtoisena toiminut Veli-Matti Salo lähtisi auttamaan turvapaikanhakijoita.

– Turvapaikanhakijoiden kohtalo koskettaa ihmisiä. Olemme saaneet Porvoon osastoon valtavasti uusia vapaaehtoisia, joista moni lähti mukaan juuri Rankan perustaman Facebook-ryhmän innostamana, kertoo Porvoon osaston puheenjohtajana toimiva Salo. 

Porvoossa on käyty jo monta viikkoa rakentavaa keskustelua turvapaikanhakijoiden vastaanotosta.

– Eivät kaikki kaupunkilaiset toki olleet hyvillään siitä, että Porvooseen avataan vastaanottokeskus. Mutta tärkeintä on, että keskustelua voidaan kaikesta huolimatta käydä hyvässä hengessä, toteaa Salo.

Vihdoin perillä

Nuori irakilaisperhe jättää kantamuksensa vastaanottokeskuksen eteiseen. Perheen 6-vuotiaat pojat juoksevat kilpaa leikkihuoneeseen, jonka hyllyt on täytetty lahjoituksina saaduilla kirjoilla ja pehmoleluilla. Toinen pojista kiipeää valtavan pehmonallen syliin ja ummistaa silmänsä.

– Matkamme on totisesti ollut pitkä ja raskas. Siinä näyttää kuitenkin olevan hyvä levätä, toteaa isä ja silittää poikansa hiuksia.

Sinäkin voit auttaa turvapaikanhakijoita. Olemme koonneet 3 tapaa auttaa vastaanottokeskusten asukkaita.