Burundilainen Daniel hymyilee jälleen

Belgian Punainen Risti
Belgian Punainen Risti
Belgian Punainen Risti
Suomen Punainen Risti mukana Nenäpäivässä
  • Nenäpäivä-säätiö järjestää joka vuosi Nenäpäivä-kampanjan, jolla hankitaan varoja kehitysmaiden lasten ihmisarvoisen elämän edistämiseksi.
  • Nenäpäivän tuella Suomen Punainen Risti ja kahdeksan muuta järjestöä tekevät pitkäjänteistä kehitysyhteistyötä Afrikassa, Aasiassa sekä Väli- ja Etelä-Amerikassa. Suomen Punaisen Ristin avustuskohteina ovat Bolivia ja Burundi.
  • Burundissa Suomen Punaisen Ristin Nenäpäivä-hankkeen avulla rakennetaan terveempiä ja turvallisempia yhteisöjä sekä vahvistetaan vapaaehtoisjärjestelmää. 
  • Lue lisää Suomen Punaisen Ristin ja Nenäpäivän yhteistyöstä.

Punainen Risti auttaa Nenäpäivän tuella Burundissa. Yksi avunsaajista on 9-vuotias orpolapsi Daniel sisaruksineen.

Moni suomalainen muistaa Yleisradion vuoden 2013 Nenäpäivä-ohjelmassa nähdyn pienen Danielin. Daniel eli Burundissa Bugabiran kunnassa yhdessä pikkuveljensä ja sisarensa kanssa.

Kolme aids-orpoa yritti jatkaa elämää keskenään, ilman vanhempiaan. Vanhimpana lapsista Daniel oli perheensä pää.

Kaksi vuotta sitten Danielilla oli vain yksi toive: kuolla pois. Danielin kivettyneet kasvot piirtyivät tuhansien suomalaisten mieliin. Moni silmä kostui.

Ruokaa, koulutusta ja katto pään päällä

Kuluneiden kahden vuoden aikana Danielin oma yhteisö on rakentanut sisarusten talon uudelleen. Heillä on talossaan kolme makuuhuonetta, pieni olohuone, vaatimaton keittiö ja käsienpesumahdollisuudella varustettu vessa.

Lasten vuoteiden päällä on moskiittoverkot. Oman keittiöpuutarhan tuotteita täydentää pääsy YK:n maailman ruokaohjelman avunsaajien joukkoon. Lapset ovat saaneet vaatteita, koulu-univormut, koulutarvikkeita ja kotitalousvälineitä.

Danielin pienestä perheestä on lopulta kasvanut malli muille.

Vapaaehtoiset auttavat

Syyskuussa 2015 Danielin kasvoille leviää tuon tuostakin leveä hymy. Asiat ovat nyt hyvin. Danielin mielestä sairastelun vähentyminen sekä mahdollisuus syödä itsensä kylläiseksi ovat juuri nyt kaikkein hienoimmat asiat elämässä.

Burundin Punaisen Ristin vapaaehtoiset Bugabirassa ovat iloisia todistaessaan muutoksia Danielin ja hänen sisarustensa elämässä. Myös heidän koulunkäyntinsä sujuu paremmin.

Eräs kylän vapaaehtoisista auttaa lapsia kotiläksyjen kanssa, samaan tapaan kuin Punaisen Ristin vapaaehtoiset pyörittävät läksyhelppitoimintaa Suomessa.

Levottomuudet aiheuttavat huolta

Burundia viime vuoden vaalien yhteydessä ja sen jälkeen vaivanneet levottomuudet ovat heijastuneet myös Bugabiraan.

Daniel kertoo, että eräänä päivänä heidän ovelleen tuli miehiä varoittamaan, että lasten tulisi paeta kotoaan oman turvallisuutensa vuoksi. Punaisen Ristin vapaaehtoiset epäilevät, että miesten tarkoituksena oli kaapata lasten talo itselleen.

Punaisen Ristin osaston puheenjohtaja sai Danielin rauhoittumaan, ja lupasi pitää lapsista huolta jos kriisi pahenee. Viimeisenä keinona puheenjohtaja lupasi ottaa lapset pakomatkalle mukaansa ja huolehtia heistä.

Onneksi Danielin sisaruksineen ei ole tarvinnut lähteä kotoaan. Noin 100 000 burundilaista on joutunut pakenemaan Tansaniaan, jossa he elävät pakolaisleireissä.

Daniel on Punaisen Ristin avusta iloinen ja kiitollinen. Hän kertoo haluavansa itse vanhempana ryhtyä vapaaehtoiseksi. Siten hän voi auttaa muita samaan tapaan kuin häntä ja hänen sisaruksiaan on autettu.