Lapsissa on turvallinen tulevaisuus

Wanda Herrera Urnia
Tatu Blomqvist
Tatu Blomqvist

Boliviassa Suomen Punainen Risti on ohjannut Nenäpäivä-lahjoitusvaroja ensiavun ja pelastustaitojen koulutukseen muun muassa kouluissa. Sen, minkä nuoriso oppii, taitavat myös vanhemmat.

Suomen Punainen Risti mukana Nenäpäivässä
  • Nenäpäivä-säätiö järjestää joka vuosi Nenäpäivä-kampanjan, jolla hankitaan varoja kehitysmaiden lasten ihmisarvoisen elämän edistämiseksi.
  • Kampanja huipentuu Nenäpäivä-show’hun Yle TV2:lla 6.11. kello 19 alkaen.
  • Nenäpäivän tuella Suomen Punainen Risti ja kahdeksan muuta järjestöä tekevät pitkäjänteistä kehitysyhteistyötä Afrikassa, Aasiassa sekä Väli- ja Etelä-Amerikassa. Suomen Punaisen Ristin avustuskohteina ovat Bolivia ja Burundi.
  • Lue lisää Suomen Punaisen Ristin ja Nenäpäivän yhteistyöstä

Boliviassa sadekaudet aiheuttavat joka vuosi tulvia ja maanvyörymiä. Kuivalla kaudella syttyy puolestaan maastopaloja. Arjessa tarvitaan apua nopeasti ja läheltä. Siksi taito toimia katastrofi- ja onnettomuustilanteissa on elintärkeä. Katastrofivalmiuden parantaminen vähentää kärsimystä katastrofin iskiessä.

18-vuotias Miriam Heredia Cruz on laatinut perheelleen hätäsuunnitelman.

– Suunnitelman ansiosta tiedämme nyt, missä on turvallisinta olla ja viettää aikaa ja mitä voimme tehdä vaaran hetkellä, hän kertoo.

Kehityshankkeen erityisryhmänä ovat lapset ja nuoret. Toimintaan on valittu kahdeksan koulua. Niiden joukossa on niin tavallisia yleiskouluja kuin erityishoitoa vaativien lasten paikkoja sekä yksi nuorisovankila.

115 Bolivian Punaisen Ristin nuorta vapaaehtoista ovat tehneet suurimman osan hankkeeseen kuuluvasta terveysvalistuksesta, kotikäynneistä, lasten leikittämisestä ja valmiusryhmien harjoituttamisesta. Lokakuussa vapaaehtoiset oppivat, kuinka antaa henkistä tukea.

– Lapset ovat ylpeitä siitä, että he osaavat opettaa vanhemmilleen saman, minkä itse ovat koulussa oppineet. Lasten kautta katastrofivalmius paranee koko kylässä. Samalla taidot jäävät elämään ja siirtyvät aikanaan myös lasten lapsille, kansainvälisen avun suunnittelija Kimmo Juvas sanoo.

Vapaaehtoisille annettu koulutus ja harjoitukset hyödyttävät perheitä ja yhteisöjä heidän arjessaan. Ne motivoivat nuoria jatkamaan auttamistyössä tulevaisuudessa sekä saamaan uusia vapaaehtoisia mukaan.

– Kehityshankkeen vaikutukset kantavat kauas tulevaisuuteen, koska sen aikana on koulutettu paljon koulujen kasvattajia ja ohjaajia. Lisäksi Bolivian Punainen Risti on pystynyt luomaan entistä tiiviimmät suhteet maan viranomaisiin, esimerkiksi opetusministeriöön, mikä tukee samanlaisen toiminnan jatkumista ja leviämistä maassa, Juvas painottaa.