Maija Vilkkumaa tutustui omaishoitajan arkeen

Zodiak Finland Oy
Teemu Ullgrén

Marja-Leena on aivohalvauksen saaneen miehensä Jarmon omaishoitaja. Maija Vilkkumaa tutustui syyskuussa parin arkeen sekä heitä auttavien vapaaehtoisten työhön Vain elämää Goes Punainen Risti -ohjelman kuvauksissa.

Vain elämää Goes Punainen Risti
  • Muista katsoa Vain elämää Goes Punainen Risti -erikoislähetys. Jaksossa tutustutaan Punaisen Ristin ystävätoimintaan. Siinä esiintyvät Anssi Kela, Kaija Koo, Maija Vilkkumaa, Maarit Hurmerinta, Pauli Hanhiniemi ja Jukka Poika.
  • Ohjelma esitetään Nelosella perjantaina 13.11. kello 20.00 sekä uusintana 15.11. kello 18.35 ja 17.11. kello 16.30. Lisäksi jakson voi katsoa ruutu.fi-palvelusta.
  • Tue ystävätoimintaa liittymällä kuukausilahjoittajaksi. Esimerkiksi 10 eurolla kuukaudessa koulutamme neljä uutta vapaaehtoista vuodessa.
  • Ilmoittaudu ystävätoiminnan vapaaehtoiseksi, aiempaa kokemusta ei tarvita.

Kaksi Punaisen Ristin vapaaehtoista saapuu kerran kuukaudessa Marja-Leenan ja Jarmon kotiin. Toinen vapaaehtoisista vie Jarmon ulos ja toinen jää kotiin Marja-Leenan kanssa. Laulaja-lauluntekijä Maija Vilkkumaa jäi vierailullaan pitämään Marja-Leenalle seuraa.

Omaishoitajalla ei ole työstään vapaapäiviä. Vapaaehtoisten apu antaa hetken levon ja omaa aikaa Marja-Leenalle samalla kun Jarmo pääsee ulkoilemaan raittiiseen ilmaan. Kaikki neljä voivat myös viettää aikaa yhdessä esimerkiksi kahvitellen tai ulkoillen.

– On varmasti tosi iso asia, että joku tulee vaikka vain kerran kuussa muutamaksi tunniksi auttamaan, Maija Vilkkumaa sanoo.

Vierailulla Marja-Leena esitteli Vilkkumaalle hääkuvaansa. Aviopari on ollut yhdessä 55 vuotta. Niistä kuusi vuotta Marja-Leena on ollut miehensä omaishoitaja.

– Haluan kiittää Marja-Leenaa hänen olemassaolostaan. En minä täällä yksin pärjäisi, Jarmo kertoo.

Yli 300 vapaaehtoista auttamassa omaishoitajia

Omaishoitaja pitää huolta perheenjäsenestään tai muusta läheisestään, joka ei selviydy arjestaan omatoimisesti esimerkiksi sairauden vuoksi. Suomessa on yli 40 000 omaishoitosopimuksen tehnyttä omaishoitajaa. Yli miljoona ihmistä auttaa säännöllisesti omaistaan.

Suomen Punainen Risti antaa apua ja tukea vaikeassa elämäntilanteessa oleville vanhuksen, vammaisen lapsen tai pitkäaikaissairaan omaishoitajille ja heidän perheilleen. Palvelut on tarkoitettu kaikille omaistaan tai läheistään kotona hoitaville riippumatta siitä, saako kunnallista omaishoidon tukea.

Omaishoitajien tukitoiminnan tavoitteena on edistää ja vahvistaa omaishoitajien terveyttä sekä sosiaalista hyvinvointia.

Tukitoiminta voi olla esimerkiksi henkistä tukea, koulutusta sekä virkistys- ja ryhmätoimintaa.Kanssakulkijoiksi kutsutut koulutetut vapaaehtoiset vierailevat omaishoitajien sekä heidän läheistensä luona ja tuovat piristystä arkeen. Juttuluuri-puhelinpalvelussa päivystää koulutettuja vapaaehtoisia, joiden kanssa omaishoitaja voi jutella elämän suurista ja pienistä huolista. Vuonna 2014 yli 5600 omaishoitajaa sai apua Suomen Punaiselta Ristiltä.

Punainen Risti järjestää omaishoitajien tukitoimintaa yli 70 paikkakunnalla. Vuosittain mukana on yli 300 vapaaehtoista.

Tule mukaan tukemaan omaishoitajia.