Terveydenhuollon mobiilitiimi jalkautui vastaanottokeskuksiin

Noora Kero / Suomen Punainen Risti
Tatu Blomqvist / Suomen Punainen Risti
Tatu Blomqvist / Suomen Punainen Risti

Suomen Punainen Risti lähetti terveydenhoidon ammattilaisista koostuvan liikkuvan yksikön vastaanottokeskuksien tueksi. Ryhmä purkaa alkutarkastusruuhkaa ja seuloo haavoittuvimmassa asemassa olevat turvapaikanhakijat.

Ensin mitataan pituus, paino ja verenpaine. Homma hoituu muutamassa minuutissa, kun sairaanhoitaja Sirpa Tuhkanen mittaa tottuneesti somalialaiselta Mukhtarilta perustiedot alkutarkastusta varten.

Vieressä kätilö Minna Luoma kirjaa tietoja ylös samalla, kun hän seuloo paksusta paperipinosta epäselviä tapauksia ja kirjaa puuttuvia tietoja.

Next! Seuraava!

Meneillään on turvapaikanhakijoiden alkutarkastus Suomen Punaisen Ristin ylläpitämässä Raasepori Resortin vastaanottokeskuksessa. Jokainen Suomeen saapuva turvapaikanhakija tarkistetaan, mutta tarkastukset ovat joillakin paikkakunnilla ruuhkautuneet tulijoiden suuren määrän vuoksi.

Ruuhkaa purkaakseen Suomen Punainen Risti on perustanut terveydenhuollon ammattilaisista koostuvan liikkuvan yksikön, joka kiertää Punaisen Ristin ylläpitämiä vastaanottokeskuksia. Yksikkö kiertää vastaanottokeskuksia Land Rover Suomen käyttöön antamalla autolla.

Vastaanottokeskusten terveydenhuollon henkilökunnan tukena toimiva mobiilitiimi pitää terveysinfoja sekä tekee alkutarkastuksia turvapaikanhakijoille. Yksikössä on kolme terveydenhuollon ammattilaista, ja se pystyy tekemään kymmeniä alkutarkastuksia päivässä. Kuluista vastaa Maahanmuuttovirasto.

– Tämä nopeuttaa tarkastuksia, ja omat hoitajamme vapautuvat hoitamaan muita akuutteja terveysasioita. Samalla saamme kouluikäiset lapset nopeammin tarkastettua ja rokotettua, mikä on välttämätöntä, jotta he pääsevät aloittamaan pian koulun, sanoo Raasepori Resortin vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Johanna Liukkonen.

Tavoitteena seuloa heikoimmassa asemassa olevat

Rutiinimittauksen jälkeen vuorossa on henkilökohtainen tarkastus. Siinä tulijalta kysellään tarkemmin terveydestä, ja turvapaikanhakija saa myös vapaammin kertoa mahdollisista ongelmista.

Vuorossa on irakilainen Baqer, mutta häntä ei näy missään. Käytävällä vuoroaan odottavat miehet tarjoutuvat hakemaan Baqerin. Raasepori Resortissa on yli 300 turvapaikanhakijaa, lähinnä yksin tulleita miehiä ja perheitä pikkulapsineen. Koska vuorolappujärjestelmää ei ole, oikean järjestyksen ylläpitäminen on välillä työlästä.

– Oletko Baqer ja kotoisin Irakista, aloittaa sairaanhoitaja Susanna Kauppi.

– Kyllä, vahvistaa nuori mies. Apuna keskustelussa on tulkki – tällä kertaa puhelimen välityksellä.

Henkilökohtaisessa tarkastuksessa on tarkoitus seuloa akuuttia hoitoa tarvitsevat ja haavoittuvimmassa asemassa olevat, kuten raskaana olevat naiset, seksuaalivähemmistöt, kidutetut ja vammaiset. Raasepori Resortissakin on paljon naisia, ja muutama heistä on raskaana.

– Jokaisella turvapaikanhakijalla on oma tarinansa, monilla on takanaan traagisiakin kokemuksia. Moni on myös huolissaan tilanteestaan, koska turvapaikkaan oikeuttavia perusteita on päivitetty, sairaanhoitaja Kauppi kertoo.

Ilmojen viiletessä yleisimmät alkutarkastuksessa esiin tulevista vaivoista ovat tosin niitä tavanomaisimpia, flunssaa ja kuumetautia sekä niska- ja hartiavaivoja.

Edessä ainakin kuukauden kiertue

Kun työ Raaseporissa on tehty, mobiilitiimi karauttaa seuraavaan vastaanottoyksikköön. Kolmikko Kauppi, Tuhkanen ja Luoma on ottanut kuukaudeksi vapaata omasta työstään ja lähtenyt kiertämään vastaanottokeskuksia. Miksi?

– Työ on monipuolista ja mielenkiintoista ja jokainen vastaanottokeskuskin on erilainen. Samalla saa vaihtelua omasta työstään, kätilö Luoma kertoo.

Työ on myös palkitsevaa. Vastaanottokeskuksen aulassa lähtijöitä tervehtivät Raasepori Resortin asukkaiden seinälle kiinnittämät ja itse askarrellut kyltit: Kiitos Suomi. Kiitos Suomen kansa. Kiitos Punainen Risti.