Viimeinen tiedossa oleva ebolapotilas parantunut – Punaisen Ristin työ jatkuu yhä

Mirva Helenius
Mirva Helenius
Katherine Mueller / IFRC

Länsi-Afrikassa riehuneen ebolaepidemian pahin vaihe on ohitse, mutta tukea tarvitaan yhä. Nyt keskitytään ebolavalmiuden ylläpitämiseen, tiedotukseen ja henkisen tuen tarjoamiseen.

– Epidemia romahdutti jo ennestään hauraan terveydenhuoltosektorin. Moni on menettänyt perheenjäseniään tai elinkeinonsa. Toipumiseen ja jälleenrakentamiseen tarvitaan vielä paljon tukea, kertoo Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijä Mirva Helenius.

Helenius tekee parhaillaan ebolanvastaista tiedotustyötä Liberiassa, yhdessä kolmesta Länsi-Afrikan maasta, jotka ovat kärsineet taudista pahiten. Muut kaksi valtiota ovat Guinea ja Sierra Leone.

Joulukuussa 2013 käynnistynyt epidemia on vaatinut jo yli 11 000 kuolonuhria. Epidemia on historian pahin, ja sen aikana tautiin on sairastunut noin 28 000 ihmistä.

Ei enää tiedossa olevia ebolapotilaita

Ebolaepidemia julistettiin päättyneeksi Liberiassa syyskuussa ja Sierra Leonessa 7. marraskuuta. Epidemian voidaan julistaa olevan virallisesti ohi, kunviimeisestä tartunnan saaneen henkilön kuolemasta tai parantuneen toisesta negatiivisesta testauksesta on kulunut 42 päivää.

Guineassakin oltiin lähellä epidemian loppua, mutta lokakuun puolivälissä maassa ilmeni muutama uusi tartunta. Guinea on kuitenkin juuri ilmoittanut, että maan viimeinen tiedossa oleva ebolapotilas on parantunut. Toipunut potilas on parin viikon ikäinen vauva. Vauvan äiti kuoli epidemiaan.

Lääketiede on ottanut isoja harppauksia ebolanvastaisessa työssä. Tautia vastaan on kehitetty rokote, joka on tällä hetkellä käytössä Guineassa ja Liberiassa. Tulokset rokoteohjelmista ovat tähän mennessä olleet lupaavia.

Helenius muistuttaa kuitenkin, että rokotteen reitti tavallisen länsi-afrikkalaisen saataville on pitkä, ja vapaaehtoisten apua tarvitaan edelleen. Paikan päällä ihmisiä kuolee sellaisiinkin tauteihin, joihin on jo vuosikausia ollut rokote.

Punainen Risti mukana epidemian alusta alkaen

Punainen Risti on ollut mukana ebolan vastaisessa työssä siitä lähtien, kun epidemia alkoi. Koulutettuja aktiivisia vapaaehtoisia toimii ebolaoperaatiossa tällä hetkellä noin 2700, ja operaatioon on osallistunut yhteensä yli 10 000 koulutettua vapaaehtoista.

Punaisen Ristin voimin on toteutettu noin 51 000 turvallista hautausta, ja psykososiaalista tukea on tarjottu yli 410 000 ihmiselle. Järjestön ebolatiedotus on tavoittanut yli 8 miljoonaa ihmistä. Ebolasta selviytyneisiin suhtaudutaan yhä epäluuloisesti, ja muun muassa näihin ennakkoluuloihin pyritään vaikuttamaan tiedotuksen avulla.

Lisäksi järjestö auttaa hoitotyössä. Punaisen Ristin hoitokeskus Sierra Leonen Konossa on edelleen auki ja ottaa vastaan potilaita, joiden epäillään sairastavan ebolaa. Keneman hoitokeskus suljettiin alueen ebolatilanteen rauhoituttua.

Myös Suomen Punainen Risti on osallistunut aktiivisesti ebolan taltuttamiseen. Suomen Punaisen Ristin ebola-hätäapukeräys tuotti yli 270 000 euroa. Lisäksi ulkoministeriö on tukenut Suomen Punaisen Ristin ebolanvastaista työtä 2,2 miljoonalla eurolla.

Operaatioon on osallistunut yhteensä 32 avustustyöntekijää Suomesta. Suurin osa on työskennellyt hoitotyössä ebolaklinikoilla sekä operaation logistikkoina. Lisäksi Suomesta on lähetetty Länsi-Afrikkaan vaate- ja tavara-apua.

Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avun suunnittelija Kaisa Kannuksela painottaa, että ebolanvastaista työtä jatketaan edelleen.

– Pitkäjänteinen työ on äärimmäisen tärkeää, jotta mahdollisten uusien tapausten ilmaantuessa pystytään toimimaan nopeasti. Lisäksi toipumiseen tarvitaan apua, Kannuksela kertoo.