Punaisen Ristin sairaala Jordaniassa hoiti lähes 18 000 potilaskäyntiä

Caroline Gluck / ECHO
René Schulthoff / Saksan Punainen Risti
Emil Helotie / Suomen Punainen Risti
Derar Al-Jarrah / IFRC

Punainen Risti auttaa Syyrian sodan pakolaisia koko pitkän matkan turvaan. Azraqin pakolaisleirillä Jordaniassa pyöritettiin sairaalaa yli vuoden.

Pakolaisten osa maailmassa on kova. Suurin osa maailman pakolaisista on niin lähellä aiempaa kotiaan kuin suinkin pystyy. Vaikka useimmat heistä haluaisivat palata kotiinsa, vuonna 2014 vain 126 800 pystyi tämän tekemään. Luku on alhaisin 31 vuoteen.

Syyrian liki viisi vuotta jatkuneen sisällissodan seurauksena yli 4 miljoonaa ihmistä on paennut naapurimaihin. Meneillään on maailman pahin humanitaarinen kriisi.

Jos oman maan rajojen sisällä ei voi elää, valtaosa muualle siirtyvistä jää naapurimaihin. Syyrian 12 miljoonasta kodeistaan ajetuista lähes 8 miljoonaa asuu edelleen jossakin Syyriassa, 2,18 miljoonaa on Turkissa, 1,1 miljoonaa Libanonissa, noin 634 000 Jordaniassa, 245 000 Irakissa ja 128 000 Egyptissä.

Azraqin sairaala toi elämään arvokkuutta

Pakolaisleirillä Jordanian Azraqissa on tällä hetkellä 27,700 ihmistä paossa Syyrian sotaa. Vuonna 2015 leirin sairaala oli Suomen ja Saksan Punaisten Ristien yhteinen hanke, jota toteutettiin yhteistyössä Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälisen liiton ja Jordanian Punaisen Puolikuun kanssa. Sairaalaa siirretään parhaillaan IMC:n (International Medical Corps) pyöritettäväksi.

– Ihmiset, jotka ovat saapuneet Azraqin leirille, ovat jättäneet kotinsa Syyriassa turvan toivossa. Olot täällä eivät ole helpot ja täällä asuvilla perheillä ei ole varaa asua Jordanian kaupungeissa. Suomen Punaisen Ristin tuottamat ilmaiset terveyspalvelut toivat asukkaiden elämään arvokkuutta, kansainvälisen avun suunnittelija Niklas Saxén toteaa.

Äidit saivat synnyttää turvallisesti

Punaisen Ristin sairaalassa on saatu Suomen terveyskeskuksiin verrattavia yleislääkärin palveluita sekä naisten- ja lastentautien erikoislääkärin hoitoa. Tyypillisiä terveysongelmia pakolaisilla ovat erilaiset ylähengitystieinfektiot, vatsataudit, verenpainetauti ja stressiin liittyvää oireilu. 

Sairaalassa syntyi yli 500 lasta. Siellä tehtiin myös hätäsektioita eli toiminnalla pelastettiin ihmishenkiä. Euroopan unioni (ECHO) myönsi merkittävän tuen hankkeelle, yhteensä 3,5 miljoonaa euroa vuonna 2015. Myös Suomen ulkoministeriö tuki sairaalaa miljoonalla eurolla.

– Tuki on taannut tasokkaat sairaalapalvelut. Erityisen tärkeitä palvelut ovat olleet odottaville äideille, jotka voivat synnyttää turvallisissa olosuhteissa. Poikkeuksellisen suuri rahallinen tuki sairaalan toiminnalle on ollut myös iso luottamuksenosoitus Suomen Punaiselle Ristille, mistä olemme hyvillämme, sanoo Suomen Punaisen Ristin rahoitus- ja EU-asioiden neuvonantaja Toni Vasama.

Sairaalassa työskenteli yhteensä 93 Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijää ja noin 90 jordanialaista työntekijää. Viitisenkymmentä syyrialaista pakolaista auttoi vapaaehtoisina potilaiden avustajina, siivoojina ja kokkeina.

Katso Jordanian Punaisen Puolikuun video, jossa sairaalan työntekijät ja vapaaehtoiset kertovat työstään.