Maailman aids-päivä 1.12. muistuttaa testiin hakeutumisen tärkeydestä

Beni Köhler
Beni Köhler

HIV-testaus ja neuvonta edistävät nopeaa hoitoon pääsyä ja ennaltaehkäisevät tartuntoja. Punainen Risti tarjoaa tietoa ja testausta hiv- ja seksuaaliterveysasioissa.

Punaisen Ristin hiv- ja seksuaaliterveystyö

Maailman aids-päivän tavoitteena on lisätä ihmisten tietoisuutta hivistä ja aidsista sekä kampanjoida hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyn ja hiv-positiivisten oikeuksien puolesta. Tärkeä osa ennaltaehkäisyä on hiv-testaus.

Hiv-testissä voi käydä maksutta, anonyymisti ja ilman ajanvarausta muun muassa Punaisen Ristin Pluspisteissä. Niissä voi myös keskustella hiv-tartuntaan ja aidsiin, seksiteitse tarttuviin tauteihin ja turvaseksiin liittyvistä asioista koulutettujen vapaaehtoisten kanssa. Viime vuonna Pluspisteissä tehtiin lähes 400 hiv-testiä.

– Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan hiv-testaus johtaa turvallisempaan seksikäyttäytymiseen riippumatta siitä, onko testitulos negatiivinen vai positiivinen. Testiin meno siis myös ennaltaehkäisee tartunnan saamista, kertoo Punaisen Ristin hiv- ja seksuaaliterveystyön koordinaattori Raila Lainejoki.

Nopea hakeutuminen testiin mahdollistaa myös hoidon aloittamisen aikaisessa vaiheessa ja ehkäisee taudin tarttumista muihin. THL:n mukaan noin puolet hiv-tartunnoista todetaan vasta kun virus on jo edennyt pitkälle.

Vapaaehtoisilta tietoa ja tukea

Punainen Risti tarjoaa tukea hiv-tartunnan saaneille, heidän omaisilleen sekä tartuntaa pelkääville. Mieltä askarruttavissa kysymyksissä voi soittaa valtakunnalliseen hiv-neuvontapuhelimeen numeroon 0203 27000. Puhelimeen vastaavat Punaisen Ristin koulutetut vapaaehtoiset, joista valtaosa on terveydenhuollon ammattilaisia.

– Yleisimmät neuvontapuhelimeen tulevat kysymykset liittyvät hivin tartuntatapoihin, turvallisen seksin harrastamiseen hiv-positiivisen kanssa sekä siihen, miten hiv vaikuttaa loppuelämään, Lainejoki summaa.

Hiv tarttuu suojaamattomassa seksissä, veren välityksellä ja äidistä lapseen raskauden, imetyksen tai synnytyksen aikana. Suuseksissä on vain pieni hiv-tartunnan riski, mutta on tärkeä muistaa, että muutkin seksitaudit tarttuvat suuseksin kautta. Suutelemalla hiv ei tartu.

Lainejoki muistuttaa, että hiv-positiivinen voi elää pitkän ja antoisan elämän. Myös seksiä voi harrastaa turvallisesti kondomin ja hiv-lääkityksen kanssa.

Puhelimitse annetun neuvonnan lisäksi pidempiaikaista tukea kaipaavat voivat saada Punaiselta Ristiltä vapaaehtoisen tukihenkilön.

Punainen Risti järjestää Maailman aids-päivänä useita tapahtumia

Punainen Risti järjestää Maailman aids-päivän ohjelmaa Turussa, Joensuussa, Rovaniemellä ja Kuopiossa.

Turku: Kaikille avoin kävelykatutapahtuma Yliopistonkatu 24:n edustalla kello 14–17. Tapahtumassa kynttilöistä sytytetään teemapäivää symboloiva punainen nauha. Punaisen Ristin koulutetut hiv- ja seksuaaliterveyden vapaaehtoiset neuvovat hiviin ja turvalliseen seksiin liittyvissä asioissa, ja paikalla on lisäksi vapaaehtoisia jakamassa glögiä ja kondomeja.

Joensuu: Joensuun kävelykadulla järjestetään kynttilätapahtuma kello 16–18. Pluspiste tarjoaa glögiä ja piparia kello 17–19 osoitteessa Kauppakatu 35. Lisäksi tietoa ja materiaalia hivistä ja Pluspisteiden toiminnasta on tarjolla useissa terveydenhuollon pisteissä.

Kuopio: Pluspisteen avoimet ovet -tapahtuma kello 17–19 osoitteessa Puijonkatu 9. Tarjolla on keskustelua, tietoa ja glögiä normaalin Pluspistetoiminnan ohessa.

Rovaniemi: Lapin yliopistolla ja Tornion ammattikorkeakoulussa pidetään hiv-aiheinen tietovisa, tarjotaan tietoa sekä jaetaan esitteitä ja pinssejä.

Lue Maailman aids-päivästä ja katso muut tapahtumat ympäri Suomea: www.maailmanaidspaiva.fi