"Etelä-Sudanissa on valtava avuntarve"

Yamila Castro
Greta Andersén (vas.) työskenteli Etelä-Sudanissa puoli vuotta. Sairaalan teho-osastolla oli paljon malariaan ja muihin kuumetauteihin sairastuneita lapsia.
Kuvaaja: Yamila Castro

Punaisen Ristin avustustyöntekijät hoitavat potilaita paikoissa, joihin vain harva pääsee.

Auta lahjoittamalla katastrofirahastoon
  • Lahjoittamalla Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon autat luonnonkatastrofien ja konfliktien uhreja ympäri maailman.
  • Kuukausilahjoittajana takaat avun jatkuvuuden. Säännöllisten lahjoitusten ansiosta avustustarvikkeet ja -työntekijät ovat valmiina heti, kun jotain sattuu Suomessa tai maailmalla.
  • Liity kuukausilahjoittajaksi tai tee kertalahjoitus.
Yli 2,3 miljoonaa pakolaista
  • YK:n arvioiden mukaan 2,3 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa Etelä-Sudanissa ja 4,6 miljoonaa ihmistä on humanitaarisen avun tarpeessa.
  • Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ICRC toimittaa Etelä-Sudaniin muun muassa sairaanhoitohenkilökuntaa ja ruoka-apua. Vuonna 2015 jaettiin yli 680 000 ruoka-annosta.
  • Suomen Punainen Risti on tukenut ulkoministeriön tuella ICRC:n Etelä-Sudanin avustusoperaatiota vuonna 2015 materiaali-, henkilö- ja raha-avulla yhteensä 2 miljoonalla eurolla. Etelä-Sudaniin on lähtenyt mm. suomalaista hoitohenkilökuntaa.

Seitsemänvuotias poika näytti jo luopuneen toivosta. Ampumahaava oli vienyt kädestä sormia ja osan toimintakyvystä. Poika vietti päivät omissa oloissaan eikä suostunut kuntoutukseen.

– Annoimme hänelle pieniä tehtäviä. Hän sai lajitella leikkausinstrumentteja ja käynnistää sairaalan generaattorin joka aamu. Muutaman kuukauden jälkeen käden toimintakyky oli parantunut ja hän oli hymyillen lähdössä kouluun, kertoo suomalainen sairaanhoitaja Greta Andersén.

Andersén kohtasi pojan työskennellessään Punaisen Ristin kansainvälisen komitean ICRC:n sairaalassa Etelä-Sudanissa. Puolen vuoden pestin aikana hän ymmärsi, miten valtava avuntarve maailman nuorimmassa valtiossa on. YK:n arvioiden mukaan 12 miljoonasta eteläsudanilaisesta lähes puolet on humanitaarisen avun tarpeessa.

Liikkuva klinikka tuo avun syrjäseuduille

Etelä-Sudanin konfliktin osapuolet allekirjoittivat rauhansopimuksen elokuussa 2015, mutta väkivaltaisuuksia on yhä. Taisteluiden lisäksi avustustyötä vaikeuttavat huonokuntoiset tiet. Suurin osa avustustyöntekijöiden matkoista, sekä potilaiden ja avustustavaroiden kuljetuksista pitää tehdä pienkoneella tai helikopterilla. Lisähaasteen tuo sadekausi. Silloin lennot perutaan, sillä koneet juuttuvat kiitotien mutaan.

Pääkaupungissa Jubassa on sairaala, mutta muualla hoitoon on hyvin vaikeaa päästä. Jos alueella on sairaala, on sen henkilökunta saattanut paeta taisteluita. Jos sairaalassa on vielä henkilökuntaa, ovat tarvikkeet ehkä lopussa. Andersén työskenteli myös osana liikkuvaa klinikkaa, johon kuuluu kirurgi, lääkäri ja kaksi sairaanhoitajaa. Tarvittaessa tiimi pakkaa mukaansa työvälineet ja niin paljon sidetarpeita, lääkkeitä ja muita tarvikkeita, kuin suinkin mahtuu. Sitten he siirtyvät pienkoneella tai helikopterilla avustamaan paikallisia sairaanhoitajia.

– Etelä-Sudanissa on paljon alueita, jotka ovat täysin riippuvaisia liikkuvan klinikan ja potilaskuljetusten tuomasta avusta. Paikallisilla klinikoilla ei useinkaan ole lääkäreitä tai kirurgia.

Puolueettomuus on avustustyön elinehto

Kansainvälinen Punainen Risti on toiminut alueella jo pitkään, ja järjestö tunnetaan hyvin. Yksi Punaisen Ristin perusperiaatteista on puolueettomuus, ja se on Etelä-Sudanin konfliktissakin avannut pääsyn eri puolille maata. Näin avustustyö on mahdollista monissa sellaisissa paikoissa, joihin muilla avustusjärjestöillä ei välttämättä ole pääsyä.

– Apu muistetaan aina. Etelä-Sudanissa apua tullaan tarvitsemaan vielä pitkään, Andersén sanoo.