Amnestyn ihmisoikeuspalkinto Punaisen Ristin vapaaehtoisille

Tomi Asikainen / Amnesty Finland
Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson (vas.) luovutti Kynttiläpalkinnon Punaisen Ristin vapaaehtoisille. Palkinto kuuluu yli 8 000 turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa auttaneelle vapaaehtoiselle. Palkintoa vastaanottamassa olivat Helvi Loijas Noormarkusta, Noora Aho Helsingistä, Joonas Niemi Turusta ja William Rivera Helsingistä.
Kuvaaja: Tomi Asikainen / Amnesty Finland

Vapaaehtoiset palkittiin turvapaikanhakijoiden apuna tehdystä vapaaehtoistyöstä. Palkintoa vastaanottamassa oli neljä Punaisen Ristin vapaaehtoista.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Suomen osasto on myöntänyt vuosittain ihmisoikeustyöstä jaettavan Kynttiläpalkinnon Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisille heidän työstään turvapaikanhakijoiden apuna.

Palkinto luovutettiin kansainvälisenä ihmisoikeuksien päivänä 10. joulukuuta.

– Tänä syksynä palkinnon voi saada vain yksi taho, eli Punaisen Ristin vapaaehtoistoimijat. Palkinto annetaan turvapaikanhakijoiden tukemisesta poikkeuksellisessa tilanteessa, jossa Suomeen on tullut kymmenkertainen määrä turvapaikanhakijoita aiempiin vuosiin verrattuna, sanoi Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson palkinnonjakotilaisuudessa.

– Vapaaehtoisilla on ollut tärkeä rooli dialogin käynnistäjänä turvapaikanhakijoiden ja paikallisen yhteiskunnan välillä. Amnestyn näkemys on, että tämä on hoidettu erittäin mallikkaasti.

Palkinto kuuluu niille kaikille yli 8 000 Punaisen Ristin vapaaehtoiselle, jotka ovat olleet tänä syksynä tukemassa turvapaikanhakijoiden vastaanottoa.

Torstain palkinnonjakotilaisuudessa vapaaehtoisia edustivat helsinkiläiset Noora Aho ja William Rivera, turkulainen Joonas Niemi ja noormarkkulainen Helvi Loijas.

– Kukaan ei lähde näihin hommiin palkinnon toivossa, Helvi Loijas kiitteli palkintoa vastaanottaessaan.

Ruuvimeisseli käteen ja sänkyjä kokoamaan

Helvi Loijas, 64, temmattiin mukaan Harjavallan vastaanottokeskuksen vapaaehtoistoimintaan suoraan keskuksen pihalta.

Harjavallan vastaanottokeskus pistettiin pystyyn sellaisella vauhdilla, että turvapaikanhakijat saapuivat ennen kuin keskukseen oli ehditty palkata yhtään työntekijää.

– Menin paikalle vaatelahjoituksen kanssa ja kysyin, tarvitaanko apua. Sanoin, että tahdon tehdä jotain konkreettista. Sain ruuvimeisselin käteeni ja ryhdyin heti kokoamaan sänkyjä.

Helvi teki vapaaehtoistöitä kahdeksan viikkoa putkeen kuutena päivänä viikossa.

– Turvapaikanhakijoiden kanssa tuli nopeasti tutuksi. Monella oli tarve keskustella. Minulle tultiin näyttämään videoita, joissa lapsi oppii kotona kävelemään sillä aikaa, kun isä on reissussa. Olin eräänlainen äitihahmo, Helvi kertoo.

Noora Aho, 21, oli jo entuudestaan tiiviisti mukana Punaisen Ristin vapaaehtoistoiminnassa. Hän lähti Sturenkadun vapaaehtoiseksi, kun kaveri ensiapuryhmästä pyysi mukaan.

– Saatan vastaanottokeskuksen asukkaita lääkäriin tai maahanmuuttovirastoon, minne heidän tarvitseekin mennä. Lisäksi olen jakanut ruokaa, lajitellut vaatteita, ja koostanut vapaaehtoisten viikkokalenteria exceliin. Sunnuntaina järjestimme itsenäisyyspäivänjuhlat ja laitoimme ruokaa, Noora kertoo.

Mies haluaa puhua miehelle

Joonas Niemi, 28, tuli vapaaehtoiseksi syyskuun alussa, kun Turkuun alkoi saapua turvapaikanhakijoita. Joonaksen ensimmäisiä tehtäviä oli polttoaineen lisääminen Pansion vastaanottokeskuksen pihalle pystytettyjen telttojen lämmitysgeneraattoreihin.

– Nyt olen alkanut järjestää liikunta-aktiviteetteja turvapaikanhakijoille. Olemme käyneet pelaamassa koripalloa ja juoksemassa. Ensi viikolla aloitamme joulujuhlien suunnittelun Turun vastaanottokeskusyksiköiden kesken. Paljon olemme myös vain jutelleet miesten kesken, Joonas kertoo.

William Rivera, 36, työskenteli pakolaisten parissa jo kotimaassaan Kolumbiassa. Hän tahtoi jatkaa työtä myös muutettuaan Suomeen. William vetää miesten ryhmiä Helsingin vastaanottokeskuksissa.

– Minua on liikuttanut etenkin se, miten monet suomalaiset miehet ovat auttaneet. Helsingistä saimme miesten ryhmän käyttöön saunan, joka muuttui hetkessä kuin turkkilaiseksi hammamiksi miesten laulaessa ja heittäessä löylyä. Suomalaisen saunan konsepti tuli päivitettyä kerralla, William sanoo.

Osallistuitko Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoistöihin turvapaikanhakijoiden tukemiseksi vuonna 2015? Lataa Kynttiläpalkinto alla olevasta linkistä.