Vapaaehtoiset ovat odotettuja vieraita vankilassa

Varpu Salmenrinne / Suomen Punainen Risti
Punaisen Ristin vapaaehtoiset vankilavierailijat tuovat vaihtelua monen vangin arkeen.
Kuvaaja: Varpu Salmenrinne / Suomen Punainen Risti

Punaisen Ristin vapaaehtoiset vankilavierailijat ovat monelle vangille ainoa juttukaveri vankilan ulkopuolelta. Vankilassa istuva "Jarmo" uskoo tulleensa sosiaalisemmaksi vierailujen myötä.

Kiinnostuitko toiminnasta?
  • Vapaaehtoisista vankilavierailijoista on puutetta. Lue lisää Punaisen Ristin ystävätoiminnasta ja tule mukaan!

Jarmo, 29, istuu tuomiota vankilan avo-osastolla. Hänen työpäivänsä kaupungin sekalaisissa hommissa alkavat aamulla puoli kahdeksan ja päättyvät neljältä iltapäivällä. Sen jälkeen Jarmo palaa avo-osastolle, jossa häntä odottaa ruoka.

Jarmo kuntoilee joka päivä avo-osaston pienellä sisäpihalla ja salilla. Muuta tekemistä vankilassa ei juuri ole, eikä avo-osastolle päästetä vierailijoita. Päivät käyvät pitkiksi.

– Vankilassa ei koskaan tapahdu oikein mitään. Täällä aika pysähtyy, Jarmo sanoo.

Joka toinen keskiviikko vankilaan kuitenkin tulee säpinää, kun Punaisen Ristin vapaaehtoiset tulevat vierailulle. Vapaaehtoisten kanssa jutellaan kaikesta maan ja taivaan välillä. Ja nauretaan, ainakin kun paikalla on Jarmo ja vapaaehtoinen Raimo, jonka kanssa hän on ystävystynyt.

Vapaaehtoiset tuovat vankilaan uusia tuulia

Monelle vangille Punaisen Ristin vapaaehtoiset ovat ainoat vieraat vankilan ulkopuolelta. Jarmon vankilassa lähes kaikki vangit käyvät rupattelemassa vapaaehtoisten kanssa.

– On hieno juttu, että täällä käy Punaisen Ristin vapaaehtoisia. Odotan niitä vierailuja. Kun joku tulee käymään vankilan ulkopuolelta, hän tuo mukanaan uusia juttuja. Se virkistää, Jarmo sanoo.

Uusien puheenaiheiden lisäksi vapaaehtoinen vankilavierailija Raimo tuo vierailuillaan elokuvia ja musiikkia.

– Kerran sain Raimolta postissa uuden Rammsteinin levyn, jota olin toivonut. Se löi aivan ällikällä. Se on hyvää treenimusaa. Humpan tahtiin ei punttien nostaminen onnistu, Jarmo naurahtaa.

– Olen tullut vapaaehtoisten vierailujen myötä paljon sosiaalisemmaksi. En todellakaan istu tuppisuuna. Raimon kanssa tulee juteltua aivan kaikesta. Hän on ymmärtäväinen ja minulla on häneen luotto.

”Olen onnellinen jokaisesta päivästä”

Jarmo istuu toista tuomiotaan ja toivoo sen olevan viimeinen. Nykyinen tuomio on reilun vuoden mittainen ja sitä on jäljellä enää muutama kuukausi.

– Olin tilanteessa, jossa vaihtoehdot olivat vankila tai hauta. Huumeet olivat mukana kuvioissa ja perhe odotti sitä soittoa, kun löydyn kuolleena jostain. Tein varkauksia jotta joutuisin vankilaan. Kun vihdoin jäin kiinni, olin helpottunut. Vankila on mielestäni paras kuntoutuskeskus. Vieroitushoidoista voi kävellä pois, mutta vankilasta ei.

Vapauduttuaan Jarmo tahtoo töihin tai opiskelemaan. Vanhaan elämäänsä hän ei aio palata.

– Nyt olen onnellinen jokaisesta päivästä. Olen löytänyt elämänhalun uudelleen. Osaan katsoa elämää uudesta kulmasta, kun huumeet eivät sekoita päätä.

Punainen Risti ei julkaise Jarmon oikeaa nimeä hänen pyynnöstään ja asian arkaluonteisuuden vuoksi.