Punaisen Ristin ja YK:n saattue pääsi viemään apua kolmeen saarrettuun kaupunkiin Syyriassa

Pawel Krzysiek / ICRC
Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ICRC
Olav A. Saltbones / Norjan Punainen Risti
Pawel Krzysiek / ICRC

Ruokaa, lääkintätarvikkeita, huopia ja muita avustustarvikkeita kuljettaneet rekat saapuivat maanantaina 11.1. Madayan, Fouan ja Kefrayan kaupunkeihin Syyriassa.

Sinäkin voit auttaa

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ICRC, Syyrian Punainen Puolikuu sekä YK ovat aloittaneet operaation avustustarvikkeiden viemiseksi tuhansille ihmisille kolmella saarretulla alueella Syyriassa. Viimeksi apua on päästy viemään lokakuussa.

– Operaatio on alkanut, ja se kestää todennäköisesti muutaman päivän. Tämä on todella positiivista kehitystä, mutta avun ei tule olla vain katkonaista jakelua. Kymmenien tuhansien ihmisten kärsimysten helpottamiseksi on alueille oltava säännöllinen pääsy, sanoo ICRC:n Syyrian-edustaja Marianne Gasser.  

Lähellä Libanonin rajaa sijaitsevassa Madayassa on noin 40 000 ihmistä, jotka ovat joutuneet elämään pitkään nälässä. Fouassa ja Kefrayassa Pohjois-Syyriassa asuu noin 20 000 henkeä. Yhteensä yli 400 000 ihmistä elää Syyriassa piiritetyillä alueilla.

Gasserin mukaan avustusjärjestöille on taattava turvallinen ja esteetön pääsy alueille, jotta apu saadaan perille. Hänen mukaansa tämä on erityisen tärkeää nyt keskellä talvea.

Punainen Risti on Syyriassa jatkuvasti läsnä

Punainen Risti pyrkii helpottamaan tilannetta Syyriassa monin tavoin. Paikalliset vapaaehtoiset tekevät merkittävää avustustyötä hengenvaarallisissa oloissa. He auttavat syyrialaisia joka päivä ja huolehtivat muun muassa ruoka-avusta.

Syyrian Punainen Puolikuu ja ICRC tarjosivat viime vuonna ruoka-apua yli seitsemälle miljoonalle ja mahdollistivat puhtaan veden saannin noin 15 miljoonalle syyrialaiselle. Lisäksi Punainen Risti on toimittanut talvivaatteita 300 000 lapselle Syyriassa.

Suomen Punainen Risti osallistuu Syyrian avustusoperaatioon. Katastrofirahastosta kohdennettiin viime vuonna 66 500 euroa Syyriaan, ja tavara-apuna lähetettiin 72 000 lämmintä huopaa. Suomen Punainen Risti on myös johtanut sairaalaa pakolaisleirillä Jordaniassa. Sairaalassa hoidettiin lähes 18 000 potilaskäyntiä ja siellä syntyi yli 500 lasta.

Ulkoministeriö tuki viime vuonna ICRC:n Syyrian avustusoperaatiota Suomen Punaisen Ristin kautta 2 miljoonalla eurolla. Lisäksi Ulkoministeriö myönsi 800 000 euroa pakolaisten auttamiseen Pohjois-Irakissa, jonne Syyrian konfliktin vaikutukset ovat levinneet.

Syyrian kriisin puhjettua Suomen Punainen Risti on auttanut lahjoittajien ja Ulkoministeriön tuella niin Syyriassa, Libanonissa, Turkissa, Irakissa kuin Jordaniassa. Järjestö auttaa pakolaisia ja siirtolaisia myös heidän reittinsä varrella esimerkiksi Italiassa, Serbiassa ja Kreikassa.

Lue lisää Syyriassa annetusta avusta ICRC:n sivuilta (englanniksi).