Pysy pystyssä kampanjoi turvallisen talvijalankulun puolesta

Liikenneturva
Oikeat välineet ja varautuminen auttavat pysymään pystyssä liukkaillakin talvikeleillä.
Kuvaaja: Liikenneturva
Tapaturmia ehkäistään monella rintamalla
  • Pysy pystyssä -kampanja on osa Suomen Punainen Ristin koordinoimaa valtakunnallista Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyhanketta.
  • Hanke jatkaa Raha-automaattiyhdistyksen tuella yli 20 vuotta kestänyttä vaikuttamistyötä tapaturmien ehkäisemiseksi.
  • Tapaturmien ehkäisyn yhteistyöverkostossa on mukana useita järjestöjä ja viranomaistoimijoita.
     

Pitkään jatkuneet pakkaskelit tekevät tiet liukkaiksi ympäri Suomea. Punainen Risti on mukana Pysy pystyssä -kampanjassa, joka opastaa selviämään talvesta liukastelematta.

Jää- tai lumikelillä kaatumisten takia yön yli kestävään sairaalahoitoon joutuu vuosittain yli 5000 henkilöä (THL). Liukastumisia sattuu kaiken ikäisille, vaikka kaatumisesta johtuvat vammat ovat yleensä iän myötä vakavampia. Liukkaisiin keleihin varautuminen on tärkeää, sillä liukastumisesta voi aiheutua pitkäaikaista haittaa niin nuorille kuin vanhemmillekin.

– Tyypillisimmät vammat kohdistuvat nilkkaan, sääreen, ranteeseen tai olkapään alueelle. Liukastumisista aiheutuneet vammat ovat yleensä ruhjeita, kuten mustelmia tai vääntymisiä ja venähdyksiä sekä murtumia, kertoo osastonylilääkäri Lauri Handolin Töölön sairaalasta Pysy pystyssä -kampanjan haastattelussa.

Liukastumista voi ehkäistä

Oikeilla jalkinevalinnoilla ja liukuesteitä käyttämällä pysyt pystyssä paremmin.  Hyvissä liukkaan kelin jalkineissa on pehmeä ja huokoinen pohjamateriaali, joka ei kovetu pakkasellakaan. Voimakas ja ristiin menevä kuviointi kenkien pohjassa antaa askelille pitoa.Liukuesteiden käyttäminen kannattaa, sillä ne ehkäisevät liukastumista tehokkaasti. Liukuesteiden lisäksi voit valita liukkaille keleille nastakengät.

Ilmatieteen laitos antaa varoituksia jalankulkijoille liukkaasta säästä verkkosivuillaan.

– Jalankulkijan kannalta vaarallisin keli on, kun jäisen pinnan päälle sataa kuivaa pakkaslunta tai kun jään pinnalle muodostuu vesikalvo jään sulaessa, kertoo Pysy pystyssä -kampanjan puheenjohtaja, Kaarina Tamminiemi SOSTE Suomen sosiaali- ja terveys ry:stä.

Liukkailla keleillä kannattaa unohtaa bussiin kiirehtiminen, sillä kiire lisää liukastumisvaaraa. Myös väsymys sekä huono fyysinen kunto ja heikko lihasvoima lisäävät riskiä liukastua. Pysähdy kännykkää käyttäessäsi, niin osaat varoa paremmin liukkaita kohtia.

Pystyssä pysymisen seitsemän askelta:

1. Valitse kengät kelin mukaan.
2. Käytä liukuesteitä.
3. Varaa aikaa matkoihin.
4. Tarkista jalankulkusää ennen liikkeelle lähtöä.
5. Huolehdi ja anna palautetta pihojen ja kulkuväylien hiekoituksesta, lumien puhdistuksesta ja valaistuksesta.
6. Pidä huolta kunnostasi ja vireystilastasi.
7. Keskity kävelemiseen.

Lue lisää: pysypystyssa.fi , kotitapaturma.fi