Dzud voi viedä leivän suusta Mongoliassa

Mongoliassa on jälleen edessä niin sanottu dzud-talvi. Se syntyy, kun kuivaa kesää seuraa kylmä ja runsasluminen talvi. Punainen Risti jakaa parhaillaan ruoka-apua 1500 ja raha-apua 300 paimentolaisperheelle, jotta he selviäisivät talvesta.

Paimentolaisuus on edelleen pääelinkeino Mongolian harvaan asutulla maaseudulla. Dzud-talvi syntyy, kun kuivan kesän takia vähäisiksi jääneet heinävarastot yhdistyvät rajuun talveen, joka tekee laiduntamisen mahdottomaksi.

Silloin karjaa kuolee niin ruuan kuin suojan puutteeseen, ihmiset menettävät elinkeinonsa ja joutuvat muuttamaan kaupunkeihin. Esimerkiksi vuonna 2004 jopa 70 000 ihmistä joutui muuttamaan dzud-talven seurauksena.

Karjatalous on jo muutenkin heikoilla johtuen rakennemuutoksesta, inflaatiosta ja ylilaiduntamisen aiheuttamista ympäristövaikutuksista.

Mongolian hallitus arvioi, että dzud vaikuttaisi lähes miljoonan ihmisen elämään, joka on noin kolmasosa maan koko väestöstä. Pakkanen on hätyytellyt -40°Castetta, joten erityisesti vaarassa ovat kaikkein heikoimmassa asemassa olevat maaseudun ja kaupunkien köyhät ihmiset.

Apua talveksi

Pahin dzud koettiin Mongoliassa vuosina 2009–2010, jolloin 8,5 miljoonaa laiduneläintä – 18 prosenttia maan karjasta – kuoli talven aikana. Uysin maakunnassa yölämpötilat putosivat jopa -48 °C asteeseen, ja kylmyys kesti 55 päivää.

Vuosina 2010–2011 Suomen ja Mongolian Punaiset Ristit toteuttivat laajan Euroopan Unionin rahoittaman ECHO-hankkeen, jossa autettiin dzudin uhreja sekä parannettiin valmiusvarastoja kuten tavaraa ja paikallista heinäntuotantoa.

Suomen Punainen Risti on tukenut Mongoliaa koko 2000-luvun. Muun muassa vuosina 2012–2015 toteutettiin sosiaalisen tuen ohjelma, jossa suuri kohderyhmä on entiset paimentolaiset ja maaseudun köyhät.

Hankkeessa koulutettiin 100 vapaaehtoista kuudessa maakunnassa, ja he tekevät aktiivista työtä muun muassa sosiaalikeskuksissa ja osallistuvat tarvittaessa myös avunjakamiseen.