Uudet ensiapuohjeet palauttavat vanhat niksit käyttöön

Esa Juntunen / Suomen Punainen Risti
Nivelsidevammassa kannattaa toimia ripeästi ja estää vamma-alueen turpoaminen kohottamalla raajaa, puristamalla sitä käsin tai apuvälineellä. Kylmä vähentää turvotusta.
Kuvaaja: Esa Juntunen / Suomen Punainen Risti

Välillä käytöstä poistetut mutta hyväksi havaitut toimenpiteet kuten raajamurtuman lastoittaminen ja kiristyssiteen käyttö palautetaan ensiapuvalikoimaan tänään julkaistavissa väestön ensiapuohjeissa.

Tule mukaan ensiapukurssille:

Suomen Punainen Risti julkaisee tänään päivitetyt väestön ensiapuohjeet. Ohjeet perustuvat Euroopan elvytysneuvoston kansainvälisiin suosituksiin, jotka on Suomen oloihin työstänyt laaja Suomen Punaisen Ristin asettama asiantuntijaryhmä.

Ohjeet muun muassa palauttavat lastoittamisen ja kiristyssiteen maallikkoauttajan ensiapuvalikoimaan. Molemmista ehdittiin välillä luopua.

Lastoita, kiristä, mutta harkiten

– Voit lastoittaa raajan murtuman, kun raajassa ei ole silmin havaittavaa virheasentoa. Lastoittamista ryhdytään nyt ensiapukoulutuksessa harjoittelemaan perinteisellä kolmioliinalla ja alaraajaan soveltuvilla tilapäisvälineillä tai valmiilla lastoitusvälineillä, kertoo Suomen Punaisen Ristin ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne.

Kiristyssidettä taas suositellaan käytettäväksi hallitsemattomassa vedenvuodossa.

– Kiristyssiteen käytön periaatteet on kuitenkin hallittava lisävaurioiden välttämiseksi, Myllyrinne muistuttaa.

Aspiriinia sydänkohtaukseen

Maallikkoauttajakin voi antaa lääkettä tietyissä, henkeä uhkaavissa sairauskohtauksissa. Yksi sellainen on sepelvaltimotautikohtaus eli kansantajuisemmin sydänkohtaus. Aspiriinin on todettu estävän lisähyytymien muodostumista verisuonissa sydänkohtauksen aikana.

– Aspiriinin antaminen edistää merkittävästi sydänkohtauksen saaneen selviytymistä. Ehdottoman tärkeää on samalla soittaa nopeasti hätänumeroon 112, Myllyrinne sanoo.

Näin tunnistat aivoverenkiertohäiriön

Ensiapukoulutuksessa otetaan nyt käyttöön niin sanottu FAST-menetelmä, joka auttaa nopeasti tunnistamaan aivoverenkierronhäiriön. Toimi näin:

  • Pyydä autettavaa irvistämään. Tarkkaile ”roikkuuko” toinen suupieli
  • Pyydä toistamaan jokin yksinkertainen virke. Kuuntele ”puuroutuuko” puhe.
  • Pyydä autettavaa ojentamaan molemmat kätensä suorina eteenpäin. Katso ”laskeeko” toinen käsi tai ei nouse lainkaan. Voit myös pyytää autettavaa puristamaan sinua yhtä aikaa molemmista käsistä. Havainnoi, onko puristusvoima heikompi toisessa kädessä.
  • Jos jokin edellä mainituista oireista esiintyy, soita heti 112.

Nyt julkaistavat väestön ensiapuohjeet ovat tärkein Suomessa käytössä oleva, maallikkoauttajille tarkoitettu ensiapuohjeistus. Ne otetaan heti käyttöön Suomen Punaisen Ristin ensiapukoulutuksissa ympäri Suomen.

Alaikärajaa ei ole

Vuosittain noin 150 000 ihmistä suorittaa Suomen Punaisen Ristin ohjelmien mukaisen ensiapukurssin. Punaisen Ristin tavoitteena on tuoda ensiaputaidot jokaisen ulottuville ja vahvistaa ihmisten auttamisvalmiutta ja -rohkeutta.

– Ensiaputaitojen opettelua ei voi aloittaa liian aikaisin. Uudet ohjeet suosittavat elvytysopetuksen aloittamista kouluissa jo 12-vuotiaista alkaen, mutta opettelun voi aloittaa tätäkin aikaisemmin esimerkiksi Punaisen Ristin lapsille ja nuorille suunnatuissa Reddie Kids -ryhmissä, Myllyrinne vinkkaa.

Tutustu uusiin ensiapuohjeisiin
Tule mukaan ensiapukurssille
Tule mukaan Reddie Kids -toimintaan