Suomen Punainen Risti lähettää Kreikkaan terveysklinikan

Jari Koiranen
Suomen Punaisen Ristin terveysklinikka lähti kohti Kreikkaa rekan kyydissä lauantaina 12. maaliskuuta.
Kuvaaja: Jari Koiranen

Avustustyöntekijät antavat perusterveydenhoitoa kahdella pakolaisleirillä Pohjois-Kreikassa. Ensimmäiset avustustyöntekijät lentävät Kreikkaan sunnuntaina 13. maaliskuuta.

Tue Punaisen Ristin työtä

Suomen Punainen Risti perustaa terveysklinikan Pohjois-Kreikkaan yhdessä Saksan Punaisen Ristin kanssa. Avustustyöntekijät tulevat työskentelemään Pohjois-Kreikassa Cherson ja Nea Kavalan leireillä, joissa asuu yhteensä noin 8 000 ihmistä. Yli puolet leirien asukkaista on naisia ja lapsia.

– Tilanne leireillä on huono. Täällä on satanut monta päivää ja toinen leireistä on pelkkää mutavelliä. Suurimmalla osalla ei ole teltassa lattiaa. Hygieniaolosuhteet leireillä ovat huonot ja tautiepidemioiden riski on suuri, sanoo Suomen Punaisen Ristin terveydenhuollon neuvonantaja Tiina Saarikoski, joka on parhaillaan Kreikassa.

– Suomalaiset avustustyöntekijät tulevat todennäköisesti hoitamaan paljon tavallisia lastentauteja. Lapset ovat muutenkin alttiimpia ripulille ja hengitystieinfektioille, mutta leireillä nämä tartuntataudit leviävät entistä helpommin. He tulevat myös seuraamaan raskaana olevien naisten tilaa. Monella on takanaan pitkä ja uuvuttava matka, Saarikoski sanoo.

Sairaanhoitajasta, logistikosta, tulkista ja tiedottajasta koostuva tiimi lentää Kreikan Thessalonikiin huomenna. Tiimiä johtaa alkuvaiheessa Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Andreas von Weissenberg, ja sitä täydennetään ensi viikolla muilla suomalaisilla ja kansainvälisillä avustustyöntekijöillä.

Pyyntö avustusoperaatioon tuli Kreikan viranomaisilta.

Kreikkaan saapuu edelleen satoja ihmisiä päivittäin

Humanitaarinen tilanne Kreikassa on huonontunut sen jälkeen, kun Makedonia sulki Kreikan-vastaisen rajansa ja kymmenet tuhannet Eurooppaan pyrkineet ihmiset jäivät jumiin. EU:n ja Turkin neuvotteluista huolimatta Kreikan saarille saapuu edelleen yli tuhat ihmistä päivittäin.

Yli 35 000 ihmistä on jumissa eri puolilla Kreikkaa, suurin osa heistä Pohjois-Kreikassa.

– Monet ihmiset ovat odottaneet rajalla jo yli kaksi viikkoa ilman kunnollista suojaa. Osa nukkuu ulkona, sillä telttoja ei riitä kaikille. Myös ruuasta, huovista ja hygieniatarvikkeista on pulaa. Humanitaarinen tilanne on hälyttävä, sanoo Andreas von Weissenberg.