Lapuan räjähdysonnettomuudesta tulee kuluneeksi 40 vuotta

Suomen Punaisen Ristin kuva-arkisto
Suomen Punaisen Ristin kuva-arkisto
Suomen Punaisen Ristin kuva-arkisto

Lapuan patruunatehtaalla tapahtui 13.4.1976 kello 7.41 räjähdys, jossa tehtaan lataamo tuhoutui täysin. Surmansa sai 40 työntekijää, ja 60 työntekijää loukkaantui. Valtaosa uhreista oli naisia.

Onnettomuus aiheutti inhimillisiä tai taloudellisia menetyksiä suoraan noin 200 lapualaiselle. Orvoiksi jäi 76 lasta, nuorin heistä oli vuoden ikäinen.
 
Lapuan tapahtumat järkyttivät syvästi sekä lapualaisia että koko Suomea. Yhtä tuhoisaa onnettomuutta ei rauhanaikaan oltu Suomessa koettu.
 
Suuronnettomuuteen varautuminen ja sen jälkihoito olivat Suomessa osittain vielä lapsenkengissään, ja tapahtuneesta otettiin tulevina vuosikymmeninä oppia.
 
Lapuan räjähdysonnettomuuden jälkeen ymmärrettiin yhteisöjen, viranomaisten ja järjestöjen yhteistyön merkitys. Myös henkisen tuen menetelmien kehittämiseen ja kriisipsykiatrisen ryhmän tärkeyteen havahduttiin.
 
Kehitystyön tuloksia on käytetty myöhemmin muun muassa Estonia–laivan onnettomuudessa, Jyväskylän junaturmassa sekä Aasian tsunamin ja Konginkankaan bussiturman jälkihoidossa.
 

Mitä Punainen Risti teki?

Lapuan ja Kauhavan sekä Seinäjoen ensiapuryhmät saapuivat paikalle hyvin pian onnettomuuden tapahduttua. He auttoivat loukkaantuneiden kuljetuksessa sairaalaan. Lisäksi he yhdessä Punaisen Ristin Lapuan paikallisosaston kanssa perustivat turvapaikan Liuhtarin koululle.
 
Aamupäivällä Veripalvelu lähetti verituotteita, laitteita ja jäykkäkouristusrokotetta Seinäjoen keskussairaalaan. Seinäjoen veripalvelutoimisto vetosi luovuttajiin, ja Österbottenin piiri lähetti verituotteita uhrien auttamiseksi.
 
Punainen Risti, sosiaali- ja terveysviranomaiset, pelastusviranomaiset sekä muut auttajat kartoittivat avun tarvetta. Punaisen Ristin työntekijät koordinoivat vapaaehtoisten avustustoimintaa.
 
Lapuan osaston ensiapuryhmäläiset kiersivät papin ja poliisin kanssa perheissä, joissa jompikumpi vanhemmista oli kuollut. Kierroksella huomattiin, miten tärkeää henkinen tuki on.
 
Räjähdys tuhosi myös taloja tehtaan lähellä. Kotinsa menettäneille hankittiin tilapäismajoitus sekä huonekaluja ja astioita yhdessä kunnan kanssa.
 

Pitkäkestoista tukea onnettomuuden uhreille

Eniten apua tarvittiin kodinhoitoon sekä loukkaantuneiden perheissä että äidin menettäneissä perheissä.
 
Punainen Risti helpotti Lapuan sosiaalitoimiston työvoimapulaa palkkaamalla kolme kotiavustajaa ja hankkimalla kodinkoneita. Loppuvuodesta hankittiin kotipalveluauto sosiaalitoimiston käyttöön.
 
Punainen Risti antoi myös katastrofiapua kertakorvauksina loukkaantuneille ja asuntonsa menettäneille.
 
Pitkäkestoista apua jakamaan perustettiin kaksi toimikuntaa, joissa Punainen Risti oli mukana. Sosiaalisen katastrofiavun toimikunta avusti isän tai äidin menettäneitä. Opintotukitoimikunta mahdollisti lasten opinnot aina 2000-luvulle saakka.
 

Kotimaassa ollaan valmiina

40 vuotta Lapuan tapahtumien jälkeen Suomen Punaisella Ristillä on yli 30 000 vapaaehtoista auttajaa. Heistä noin 4 500 on hälytysvalmiudessa jatkuvasti.
 
Vapaaehtoisilla on valmiudet esimerkiksi tukea viranomaisia evakuoinneissa, antaa ensiapua ja henkistä tukea.
 
Suomen Punainen Risti myös koordinoi Vapaaehtoista pelastuspalvelua, jonka vapaaehtoiset 51 jäsenjärjestöstä voidaan pyytää apuun paljon pelastushenkilöstöä vaativissa tilanteissa kuten kadonneen etsinnöissä.
 
– Monet tuntevat Punaisen Ristin kansainvälisestä työstä, mutta eivät tiedä, että meillä on aivan samanlainen valmius toimia kotimaassa. Koulutetut vapaaehtoisemme auttavat viranomaisten pyynnöstä ja heidän tukenaan, kertoo Suomen Punaisen Ristin kotimaan valmiustoiminnan päällikkö Leena Kämäräinen.
 

Kampanjat