Vapaaehtoistoiminnasta iloa muille ja apua koti-ikävään

Jarkko Mikkonen / Suomen Punainen Risti
Jarkko Mikkonen / Suomen Punainen Risti
Jarkko Mikkonen / Suomen Punainen Risti

Vantaalla asuvat turvapaikanhakijat halusivat vuorostaan auttaa suomalaisia, ja ryhtyivät Punaisen Ristin vapaaehtoisiksi. Tikkurilan, Länsi-Vantaan ja Korson paikallisosastojen yhteistyönä perustettu ystäväryhmä vierailee viikoittain palvelutalossa ilahduttamassa ikäihmisiä.

Tule mukaan!

Rivi vanhuksia on kerääntynyt rullatuoliensa kanssa palvelutalo Suopursun eteiseen. Takit ovat jo päällä, ja enää ulkoiluttajat puuttuvat. Heitä onkin odotettu.

Pian paikalle saapuu kymmenen turvapaikanhakijaa Punaisen Ristin Auramon vastaanottokeskuksesta, sekä muutama muu vapaaehtoinen. He ilahduttavat palvelutalon asukkaita viikoittain.

Tänään, kuten useimpina muinakin kertoina, on vuorossa yhteinen ulkoiluhetki. Pitkä letka vapaaehtoisia ja hymyileviä vanhuksia lähtee ulos auringonpaisteeseen.

”Jos pystyisimme, kävisimme täällä joka päivä”

Ryhmä etenee verkkaisesti pitkin Tikkurilan katuja. Samalla on hyvä hetki jututtaa Suomeen syyskuussa tulleita irakilaisia Arkania ja Riyadhia.

– Vapaaehtoistoiminta vanhusten parissa on todella ihanaa. Kaipaan perhettäni paljon, ja näillä vierailuilla tunnen kuin olisin perheeni kanssa, Riyadh sanoo.

– Olemme saaneet niin paljon apua suomalaisilta. Nyt haluamme antaa jotakin takaisin. Jos pystyisimme, kävisimme täällä joka päivä, Arkan kertoo.

Vierailujen määrää rajoittaa se, ettei vastaanottoraha tahdo riittää kovin moneen bussimatkaan kuussa. Vapaaehtoisten ja vanhusten iloksi Vantaan kaupunki tukee ryhmätoimintaan osallistuvien turvapaikanhakijoiden talkoo- ja vapaaehtoistyötä myöntämällä avustusta matkakuluihin kerran viikossa.

Vapaaehtoisten apu on arvokasta

Aika kävisi pitkäksi ilman ohjelmaa ja virkistystoimintaa, pohtii kymmenen vuotta Suopursussa asunut 82-vuotias Maire Loikkanen.

Yhteisiin ulkoiluhetkiin osallistuvat Loikkaisen lisäksi myös muun muassa Toini Törönen, 92, Sirkka Sipilä, 86, ja Tyyne Mustonen, 77. 

– Olen usein ollut ihan ensimmäisenä odottamassa uloslähtöä, Tyyne Mustonen kertoo.

Sipilä ja Törönen nyökkäilevät mukana, ja kertovat odottavansa vierailuja paljon.

Vantaan kaupungilla työskentelevä vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Elina Mattila kiittelee vapaaehtoisia tärkeästä työstä. Henkilökunnalla ei usein ole samalla tavalla aikaa olla kiireettömästi läsnä palvelutalon asukkaiden kanssa.

Yhteistä kieltä ei ole, mutta musiikki yhdistää

Idea palvelutalovierailuihin tuli turvapaikanhakijoilta itseltään, kertoo vapaaehtoisena Punaisessa Ristissä keväällä aloittanut Michael Pearlman.

Hän toimii ystäväryhmässä niin sanottuna vastuuvapaaehtoisena, ja auttaa esimerkiksi matkoissa vastaanottokeskuksesta palvelutaloon sekä toimii tulkkina englantia puhuvien turvapaikanhakijoiden ja suomeksi kommunikoivien vanhusten välillä.

– On hienoa nähdä, kuinka paljon sekä vapaaehtoiset että vanhukset iloitsevat näistä vierailuista, hän sanoo.

Myös seuraaville tapaamiskerroille on suunnitteilla ohjelmaa.

– Eräs Auramon asukkaista osaa soittaa kitaraa. Suunnittelemme, että järjestäisimme Suopursun asukkaille tanssit! Arkan kertoo.