Pysy hereillä – käytä Kesäkumia

Tule mukaan vapaaehtoiseksi

 

Hiv/seksuaaliterveystyön vapaaehtoiset kertovat seksuaalisuudesta ja seksuaaliterveydestä esimerkiksi festareilla ja kouluissa. Lisäksi vapaaehtoiset päivystävät Punaisen Ristin hiv-neuvontapuhelimessa. Vapaaehtoiseksi pääset suorittamalla hiv/seksuaaliterveystyön peruskurssin. - See more at: https://www.punainenristi.fi/tule-mukaan/hiv-aids-tyohon#sthash.Z8UsmsOD...

DJ-kaksikko Tungevaag & Raabanin sekä kotimaisen laulajakyvyn Veniorin kesäkumibiisi Stay Awake käynnistää vuoden 2016 kesäkumikampanjan. Biisin nimen mukaisesti kampanjassa muistutetaan nuoria pysymään hereillä: ole tietoinen, pidä kesäkumi mukana ja käytä sitä tarpeen vaatiessa.

Tänä vuonna jo 21. kertaa järjestettävä kesäkumikampanja kertoo nuorille kondomin käytön tärkeydestä. Kampanja muistuttaa, että kaikilla tulisi olla samat oikeudet ja lähtökohdat käyttää ehkäisyä sekä saada tietoa turvallisesta ehkäisystä.

Kampanja starttaa 4. kesäkuuta YleXPopissa, jossa vuoden 2016 kesäkumiartistit Tungevaag & Raaban sekä kotimainen lupaus Venior esittävät kesäkumibiisin ensimmäistä kertaa livenä.

YleXPopin lisäksi kesäkumikampanja on mukana Ruisrockissa, Weekend Festivalilla ja Blockfesteillä, joissa Kesäkumin sanomaa levittävät YleX sekä Suomen Punaisen Ristin koulutetut vapaaehtoiset. Festareilla tavataan ja keskustellaan kymmenientuhansien nuorten kanssa turvallisesta seksistä ja kondomin käytöstä.

Yhteensä kesäkumeja jaetaan kesän aikana 200 000 kappaletta Suomen suurimmissa tapahtumissa. YleXPopissa ja netissä voi myös täyttää Naimamaisteri-kyselyn, jolla voi osoittaa olevansa ehkäisytiedon mestari.

Pysy hereillä: kondomin kanssa voi olla itsevarma!

Kouluterveyskyselyn (THL 2015) mukaan nuoret ovat saaneet ilmaisen kondomin tutustuttavaksi vain joka toisessa yläkoulussa. Noin kolmannes kondomin saaneista oppilaista ei ole saanut opetusta kondomin käyttöön. Väestöliiton nuorisolääkärin Miila Halosen mukaan seksuaaliopetuksen laatu vaihtelee.

– Nuorten mukaan opetuksen sävy on usein pelotteleva, vaikka se voisi olla voimaannuttavaa. Tarvitaan enemmän opetusta ja keskustelua siitä, että ehkäisy on mahtava mahdollisuus suojauksen lisäksi saada seksiin lisää nautintoa. Ehkäisyn puutteellisuus ja siitä seuraava seksitaudin tai raskauden pelko vähentää varmuutta ja varmasti nautintoa, Halonen kertoo.

Kondomin hankintaan liittyy edelleen jonkin verran jännitystä, ja osa kokee ehkäisyvälineen hankinnan vaikeana. Väestöliiton mukaan nuori ei aina myöskään saa kondomia: myyjä voi kieltäytyä myymästä, jos ostaja vaikuttaa “liian” nuorelta.

– Monet nuoret ovat sitä mieltä, että ehkäisyn pitäisi olla heille ilmaista. Jotkut kunnat jakavat kondomeita ilmaiseksi, mutta eivät kaikki. Se on epäreilua ja eriarvoistavaa, Halonen sanoo.

Pysy hereillä: kondomia tarvitaan myös suuseksissä!

Viime aikoina sekä nuoret että terveydenhuollon ammattilaiset ovat alkaneet ymmärtää, että seksitautien lisäksi kondomi suojaa myös syövältä.

Suun ja nielun alueen syöpien sairastumisriskiä lisäävät tupakan ja alkoholin liikakäytön lisäksi myös sukuelinten kautta tarttuva papilloomavirus (HPV). Syövän ja HPV:n välinen yhteys tunnetaan parhaiten kohdunkaulansyövän synnystä, mutta HPV on osallisena myös emättimen-, ulkosynnyttimien-, anaalikanavan- ja peniksen syövissä.

Muuttuneet seksitavat, kuten useat kumppanit ja suuseksin lisääntyminen, lisäävät sairastumisen riskiä. Näin ollen ehkäisyn käyttö myös suuseksissä on erittäin tärkeää.

Kesäkumikampanjassa ovat mukana YleX, Suomen Punainen Risti, Väestöliitto, Syöpäjärjestöt ja Sotilaskotiliitto. Sosiaali- ja terveysministeriö tukee kampanjaa.

Kesäkumibiisi julkaistaan perjantaina 20.5. ja se on saatavilla kaikissa streaming-palveluissa, muun muassa Spotifyssa.