Festarityössä saa käyttää auttamistaitojaan

Pasi Leino
Pasi Leino
Pasi Leino
Pasi Leino
Tule mukaan Punaisen Ristin festarityöhön!
  • Ensiavun, päihdetyön ja hiv/seksuaaliterveystyön vapaaehtoiset auttavat useissa tapahtumissa joka kesä. Kaikki Punaisen Ristin päivystävät vapaaehtoiset ovat täysi-ikäisiä ja tehtäväänsä koulutettuja.
  • Kiinnostaako vapaaehtoistyö festareilla? Tule mukaan!  
  • Tiesitkö, että Punaisen Ristin #SPRMyrskyvaroitus-pakopeli ja Somalimaan kuivuuteen vievät virtuaalilasit kiertävät useissa tapahtumissa kesällä? Lue lisää

 

Yli sata Punaisen Ristin ensiavun, päihdetyön ja seksuaaliterveystyön vapaaehtoista auttoi viikonloppuna Ruisrockissa. Monelle festaripäivystys on kesän kohokohta, joka halutaan kokea vuosi toisensa perään.

Kesää ja musiikkia juhlivia nuoria vaeltaa vielä pitkänä, jatkuvana virtana Ruisrockin pääportille Turun Ruissalossa, kun ensimmäisiä jo autetaan Suomen Punaisen Ristin pisteellä.

– Tässä portin vieressä on hyvä seurata, minkä kuntoista väkeä alueelle tulee, sanoo ensiaputoiminnan vastaava Tanja Järvinen.

Ensiaputoiminnan johtaja Mika Vilpo kertoo, että Ruisrockissa työskentelee 110 Punaisen Ristin vapaaehtoista. Heitä on tullut paikalle jopa Oulun yläpuolelta.

Suurin osa tekee ensiapu- tai päihdetyötä, mutta festarialueella kiertelee myös seksuaaliterveystyön vapaaehtoisia.

Päihdetyön konkari on auttanut Ruisrockissa jo 30 vuotta sitten

Alkuilta vaikuttaa hiljaiselta. Perjantai onkin festivaaleilla vähän lauantaita rauhallisempi päivä, tietävät auttamistyön konkarit. Päihdetyöstä Ruisrockin perjantaissa vastaava Kati Laitila on ollut ensimmäistä kertaa festareilla vapaaehtoisena jo vuonna 1986.

– Päihtyneitä on aina, aineet vähän vaihtelevat festarin luonteen mukaan. Alkoholi on yleisin, myös kannabiksen ja lääkkeiden käyttäjiä löytyy. Muuntohuumeitakin on nykyisin monissa pirskeissä, Laitila kertoo.

Uusi ilmiö ovat ne, joiden juomaan on sekoitettu jotain ja jotka ovat päihtyneet vasten tahtoaan.

– Pelkät selviämiset ovat aika yksinkertaisia, joku vain levähtää teltassa pari tuntia ja lähtee keskustelun kautta jatkamaan iltaa omin jaloin. Myöhään illalla alkaa tulla niitä, joilla on kaverit ja tavarat hukassa ja jotka miettivät, mitä oikein on tapahtunut. Koetamme etsiä vastauksia yhdessä.

Ensiaputyössä työllistävät eniten pikkuvammat jaloissa. Joku kaipaa särkylääkettä, toinen laastaria rakkoon. Nyrjähdyksiäkin sattuu väentungoksessa.

– Avun tarvitsijat tulevat aaltoina. Eniten sattuu silloin, kun keikka loppuu ja ihmisjoukko lähtee yhtä aikaa liikkeelle, Tanja Järvinen tietää.

Vapaaehtoiset päivystävät ensiapupisteellä, selviämisasemalla ja festariyleisön joukossa

Teltassa tehtävän työn lisäksi vapaaehtoiset partioivat pareina festarialueella. Alueen kapasiteetti on 35 000 ihmistä, ja perjantai on myyty loppuun. Silmiä ja korvia tarvitaan väkijoukon keskellä.

Päihdetyön vapaaehtoiset Eija Hakkarainen ja Petri Ollikainen lähtevät kierrokselleen puoli kahdeksan maissa. Molemmat ovat toista kertaa vapaaehtoistöissä Ruisrockissa.

Punaisissa liiveissä kulkevat vapaaehtoiset huomataan.

– Hei mulla on päihteitä tässä, huutaa nuori mies ja näyttää jaffapulloaan. Ei hätää, sillä tämä juhlija on vielä hyvässä vedossa.

Alkuillasta on aikaa lähestyä juhlijoita myös päihdekyselyn avulla. Ruokailualueen lähellä istuva tyttökolmikko täyttää kyselyn ja juttelee hetken vapaaehtoisten kanssa.

– Kyselyn avulla saadaan vähän tilastotietoa, päästään juttelemaan ja saadaan jakaa tietoa toiminnastamme, Eija Hakkarainen sanoo.

Tunnelma alueella alkaa olla tiivis, mutta päihdetyön vapaaehtoisparin kierros päättyy ilman dramatiikkaa.

– Illan mittaan selviämisasemalla tarvitaan enemmän käsipareja, kun teltta alkaa täyttyä, Hakkarainen kertoo.

Festaripäivystys on monelle kesän kohokohta

Punaisen Ristin ensiapu ja päihdetyö tekevät festareilla tiivistä yhteistyötä. Joskus on vaikea heti päätellä, johtuuko teltoille tulleen ihmisen sekavuus pään lyömisestä vai päihteistä. Ambulanssi vie potilaan sairaalan päivystykseen, jos se on tarpeen esimerkiksi murtumaepäilyn vuoksi.

– Meillä on ollut nyt kuuden vuoden ajan lääkäri mukana. Esimerkiksi puhtaat haavat voidaan ommella festivaalialueella, Mika Vilpo sanoo.

– Säästää rahaakin, kun kaikki vammoja saaneet eivät lähde päivystyksen jonoon. Samoin poliisin putkaan lähtee meiltä vain harva, Kati Laitila jatkaa.

Yhteistyö poliisin ja tapahtuman järjestyksenvalvojien kanssa on toiminut Punaisen Ristin väen mukaan loistavasti.

– Järjestyksenvalvojilla on hyvä silmä sille, koska meidän apuamme tarvitaan.

Monelle vapaaehtoiselle Ruisrock on kesän kohokohta, johon halutaan ehdottomasti mukaan. Toimintaa riittää ja taitoja pääsee kokeilemaan. Ensiapupiste ja selviämisasema ovat avoinna koko festivaalin ajan, perjantaina yökolmeen saakka.

Työvuorot ovat pitkiä, mutta vapaaehtoisten työhön sisältyy bonus. Tauon voi sopia oman suosikkibändin esiintymisen kohdalle.

Teksti: Elina Teerijoki