Suomen Punainen Risti auttaa kuivuudesta kärsiviä maita Afrikassa

Emil Helotie / Suomen Punainen Risti
Swazimaan Punaisen Ristin vapaaehtoiset ja työntekijät auttavat paikallisia viljelijöitä rakentamaan niin sanotun avaimenreikäpuutarhan. Niiden on tarkoitus parantaa ruokaturvallisuutta kuivuuden koettelemilla alueilla. Swazimaassa on pahin kuivuus 35 vuoteen, ja lähes puoli miljoonaa ihmistä tarvitsee tukea..
Kuvaaja: Emil Helotie / Suomen Punainen Risti

Pitkään jatkunut kuivuus on tuhonnut satoja eri puolilla eteläistä Afrikkaa. YK:n mukaan 18 miljoonaa ihmistä tarvitsee akuutisti ruoka-apua. SPR tukee ruokaturvaa Malawissa, Swazimaassa ja Zimbabwessa.

Auta meitä auttamaan

 

Swazimaassa apua tarvitsee puoli miljoonaa ihmistä

Swazimaassa kuivuus on tuhonnut paikoin koko sadon. Yksi syy kuivuuteen Swazimaassa ja muualla eteläisessä Afrikassa on voimistunut El Niño -ilmiö. YK:n ruoka-apuohjelma WFP on asettanut korkeimman hätätilan Lesothoon, Madagascariin, Malawiin, Mosambikiin, Sambiaan, Swazimaahan ja Zimbabween. 

Yksin Swazimaassa ruoka-apua tarvitsee lähes 500 000 ihmistä.

Suomen Punainen Risti ennakoi uhkaavan ruokapulan ja aloitti vuoden alussa Swazimaassa käteisavustukset yhdessä paikallisen Punaisen Ristin ja EU:n kanssa. Avunsaajat saavat avustuksensa tekstiviestin välityksellä.

– Ohjelma on ollut menestys, kyselyn mukaan 91 prosenttia tuen saajista käyttää avustuksen ruoan ostamiseen, kertoo Suomen Punaisen Ristin katastrofiavun neuvonantaja Jouko Ala-Outinen.

Swazimaassa tehdään myös ennaltaehkäisevää työtä katastrofivalmiuden parantamiseksi. Paikallisissa yhteisöissä tuetaan puutarhaviljelyä, koulutetaan kestävään viljelyyn ja jaetaan nopeasti kasvavia siemeniä.

Zimbabween 80 000 euroa ruokaturvan parantamiseen

Zimbabwessa kuivuus tuhosi jo toisen peräkkäisen sadon. Nykyisen tilanteen perusteella arvioidaan, että ensi vuoden alussa ruokaturvattomuuden vuoksi apua tarvitsee noin 4 miljoonaa ihmistä.

Viime syksynä aloitettu Punaisen Ristin ruokaturvaoperaatio jakaa raha-avustuksia kotitalouksille, kouluttaa viljelijöitä monipuolisempaan viljelyyn sekä parantaa ruokaturvaa esimerkiksi parantamalla vedensaantia.

– Zimbabwessa monilla ei ole varaa ostaa ruokaa, vaikka sitä olisi saatavilla. Siksi kaikkein heikoimmassa asemassa oleville kohdistetut suorat käteisavustukset on katsottu tehokkaimmiksi ja myös nopeimmiksi tavoiksi auttaa, kertoo Jouko Ala-Outinen.

Suomen Punainen Risti on tukenut Zimbabwen Punaista Ristiä katastrofirahastonsa turvin viime syksyn jälkeen 80 000 eurolla.

Malawissa Suomen Punainen Risti on ulkoministeriön tuella tukenut paikallista Punaista Ristiä ruokaturvan ja katastrofivalmiuden parantamisessa vuosien ajan.

Avun tarve jatkuu pitkään

Toipuminen kuivuuden aiheuttamista menetyksistä kestää kauan.

– Esimerkiksi Swazimaassa ruokapula tulee jatkumaan ainakin seuraavaan satoon asti eli ensi vuoden maaliskuuhun. Kylvökausi on loka-marraskuussa ja sato valmistuu vasta maaliskuussa, Ala-Outinen muistuttaa.