Äkkilähdössä jokainen oppii uutta

Johanna Kylmäoja
Niina Hirvonen
Pia Yli-Pirilä
Marko Korhonen
Kirsi Salo
Janette Grönfors

Valtakunnallinen Äkkilähtö 2016 -valmiusharjoitus kokoaa yhteen nuoret, vapaaehtoiset ja viranomaiset.

Häiriötilanteeseen varautumista ei koskaan voi opetella liiaksi.Lauantaina 1.10. käynnistynyt Äkkilähtö -valmiusharjoitus näkyy erilaisin harjoituksin eri puolella kouluja Suomessa.

Harjoituksien teemat on valittu paikallisen tarpeen mukaan. Harjoitusten järjestelyyn on osallistunut SPR:n osastojen lisäksi kouluja, paikallisia viranomaisia ja muita järjestöjä.

Hattulassa evakuoitiin yläkoulun yhdeksäsluokkalaiset koulun juhlasaliin. Oppilaille oli järjestetty monipuolisia rastiharjoituksia, joissa päästiin opettelemaan mm., ensiaputaitoja, alkusammutusta, 112-sovelluksen käyttöä, teen keittoa Trangialla. Rasteja oli järjestämässä useita eri järjestöjä, esimerkiksi Hattulan VPK, Naisten valmiusliitto, MPK, SPR ja Vapepa.

- Oppilaat tykkäsivät, kun harjoituksista oppi uusia asioita. Harjoituksen johtajana olen erittäin tyytyväinen siihen, miten hyvin kaikki onnistui. Rasteilla kaikki toimi hyvin ja niiden sisältö oli monipuolinen, harjoituksen johtaja Pia Yli-Pirilä toteaa.

Joutsassa harjoitus pidettiin jo 30.9. Yhtenäiskoululla harjoiteltiin tilannetta, jossa kemikaalirekka oli ajanut nelostiellä kolarin ja myrkyllisiä päästöjä pääsi ilmaan. 

- Harjoitus sujui todella hyvin ja siihen osallistui noin 140 nuorta. Tilanne on realistinen, koska nelostie kulkee lähellä ja onnettomuuden riski on olemassa, kertoo Markku Arpinen.