Apua viljelyyn avaimenreikäpuutarhasta

Emil Helotie
Rejoice Sithole (kesk.) pitää puutarhastaan erittäin paljon. "Minun ei koskaan enää tarvitse huolehtia verenpaineestani, jos kompostoin aloeveran lehtiä", hän nauraa.
Kuvaaja: Emil Helotie

Kun kuivuus vie sadon, tarvitaan kekseliäisyyttä. Punainen Risti auttaa Swazimaassa kuivuudesta kärsiviä kotitalouksia parantamaan ruokaturvaansa avaimenreikäpuutarhojen avulla.

Puutarha rakennetaan kerroksittain:
  • 1. kerrokseen kasataan ruostuneet peltipurkit ja -tölkit, tämä peitetään mullalla, hiekalla, ruoholla ja tuhkalla.
  • 2. kerrokseen kasataan aloe veran lehtiä ja kuolleiden eläinten luita, peitetään mullan ja eläinten lannan seoksella.
  • 3. kerrokseen kasataan rikkoutuneita saviruukkuja tai nyrkinkokoisia kiviä peitetään mullan ja eläinten lannan seoksella.
  • Jokainen kerros reunustetaan isoilla kivillä, joista muodostuu seinämä.
  • Keskelle rakennetaan kompostikori, jonka pohjalla on kerros nyrkinkokoisia kiviä.
  • Siemenet istutetaan 20 sentin päähän toisistaan, kastellaan.

Swazimaata ja eteläistä Afrikkaa kohtasi loppuvuodesta 2015 ja alkuvuodesta 2016 poikkeuksellisen vaikea kuivuus, joka on paikoin tuhonnut koko sadon. Kuivuus on vienyt ruuan pöydästä etenkin maaseudulla asuvilta.

Punainen Risti auttaa kotitalouksia parantamaan ruokaturvaansa kouluttamalla ihmisiä rakentamaan keyhole gardenseja, eli avaimenreikäpuutarhoja, joissa kasvaa porkkanaa, sipulia, salaattia, pinaattia ja punajuurta. Nimensä puutarha on saanut muodostaan, joka muistuttaa avaimenreikää.

Swazimaan Punaisen Ristin tavoitteena on rakentaa 250 puutarhaa ympäri Swazimaata ja jakaa siemeniä yli tuhannelle kotitaloudelle tämän vuoden aikana. Punaisen Ristin vapaaehtoisilta ja naapuruston ihmisiltä menee puutarhan rakentamiseen päivä.

Tähän mennessä puutarhoja on rakennettu kolme ja vastaanotto on ollut innostunutta, kertoo Swazimaan Punaisen Ristin maatalousasiantuntija Siphelele Kingsbirthday Mkhonta.

– Kaikki puutarhat rakennetaan valmiiksi olemassa olevista materiaaleista, sanoo Mkhonta.

– Tarvitsemme vain ihmisiä, jotka ovat motivoituneita osallistumaan, rakentamaan ja viljelemään avaimenreikäpuutarhaa. He opettavat taitonsa eteenpäin naapureilleen, jotka opettavat sen jälleen eteenpäin.

Peltipurkkeja ja luita pohjalle

Avaimenreikäpuutarhan rakentamiseen tarvitaan muun muassa ruostuneita peltipurkkeja ja -tölkkejä, kuolleiden eläinten luita ja suuria kiviä. Ruostuneet peltipurkit ja eläinten luut auttavat kosteutta pysymään puutarhan maaperässä.

Puutarhan keskelle rakennetaan komposti, jossa lahoavat kasvit ja ruuantähteet vapauttavat maaperään lisää ravinteita. Halkaisijaltaan puutarha on 1,5 metriä.

– Tämä malli on hyvä, sillä vihannekset kasvavat nopeasti ja paremmin kuin omilla palstoillamme. Uskon, että saamme puutarhasta syötävää jo ensimmäisen kuukauden jälkeen. Haluaisimme rakentaa toisenkin puutarhan, sanoo Rejoice Sithole, jonka naapurustoon rakennettiin yksi Swazimaan ensimmäisistä avaimenreikäpuutarhoista.

Nenäpäivä-keräyksen varoilla tuetaan muun muassa kuivuudesta kärsiviä yhteisöjä. Katso Nenäpäivä-show TV2:lla 11.11. ja osallistu!

Näin syntyy avaimenreikäpuutarha: 

Video: Emil Helotie / Suomen Punainen Risti