Uusia taloja Pohjois-Korean tulvien uhreille

Benjamin Suomela

Talvea varten tarvitaan vaatteita ja ruokaa sekä apua veden puhdistamiseen.

Avustustustyötä suljetussa maassa
  • Punainen Risti on yksi harvoista avustusjärjestöistä, joiden sallitaan toimia Pohjois-Koreassa.
  • Suomen Punainen Risti tukee Pohjois-Koreassa työtä, jolla autetaan ihmisiä varautumaan katastrofeihin.
  • Tue avustustyötä lahjoittamalla.

Kahdessa kuukaudessa Pohjois-Korean tulva-alueelle on noussut satoja, ellei tuhansia uusia taloja. Maan hallitus on ohjannut 20 000 rakentajaa ja laiva- ja junalasteittain rakennustarvikkeita tulva-alueille.

Kangson-hu Musanin maakunnassa, Pohjois-Hamgyongissa on yksi tulvatuhoalueista. Siellä vesi nousi kymmenessä minuutissa kuusi metriä. Tulvavesi huuhteli pois 7 500 taloa elokuun viimeisenä päivänä.

- Pahinta oli, että vesi nousi yöllä. Kun ilmoitus joen pinnan kohoamisesta tuli, kävin kymmenissä taloissa varoittamassa, että nyt täytyy lähteä evakkoon. Monet eivät halunneet lähteä, kertoo Punaisen Ristin vapaaehtoinen Pak Un Hye Musanin maakunnassa Pohjois-Koreassa.  

Evakkoon lähteneet pysyivät turvassa, mutta heidän kotinsa ja omaisuutensa huuhtoutui pois. Myös Pak Un Hye menetti kotinsa tulvissa.

Ruokavarastot tuhoutuivat

Tulvan mukana menivät myös ruokavarastot. Satoa korjattiin kylissä parasta aikaa: maissia, kaalia, chiliä, papuja ja hedelmäpuiden satoa. Poissa on myös tulevien kylvöjen vaatima ruokamultakerros. Tässä karussa maisemassa ei viljellä mitään tulevinakaan vuosina.

Tulvaveden mukanaan tuomat puut sen sijaan ovat ahkerassa käytössä. Niistä kotinsa menettäneet naputtelevat polttopuita tilapäismajoituksen lämmitykseen ja ruoanlaittoon.

Tilapäismajoitus, Punaisen Ristin teltat, ovat koulun ja koulun leikkikentän paikalla. Korealaiset ovat rakentaneet suojiinsa lämmitys- ja keittojärjestelmän teltan pohjan alle, samaan tapaan kuin pysyvissä kodeissa ja asunnoissa. 

Kaikki lämpö otetaan talteen

Son Dok Ri, 72 v, ja Ri Ju Uk, 76 v ovat keräämässä polttopuita tulvauomasta. Ri Ju Uk käyttelee kirvestä ja Son Dok Ri kerää jokaisen pienenkin oksan talteen. Toistaiseksi tilapäisessä, pressulla katetussa suojassa riittää lämpöä paikallisen lattian alla kiertävän lämmityksen ansiosta. Se ottaa talteen kaiken lämmön myös ruoanvalmistuksesta!

Talvi kuitenkin kolkuttelee. Lokakuun lopussa yölämpötilat ovat nollan tuntumassa ja jo marraskuussa pakkasta voi olla toistakymmentä astetta. Myöhemmin talvella Musanissa pakkasta voi olla jopa 35 astetta.

Tilapäinen koti on varustettu Punaisen Ristin avustustarvikkeilla: keittiöpakkaus, hygieniatarvikkeet ja vedenpuhdistustabletit. Tulvan mukana tuhoutui myös kylien vesihuolto, veden pumppaamot ja putkisto. Nyt kotinsa menettäneet ovat jokiveden ja vedenpuhdistustablettien varassa.

- Olen hyvin huolellinen vedenpuhdistuksen kanssa. Emme halua kaiken muun lisäksi tulla sairaiksi likaisen veden vuoksi, Son Dok Ri.

Uusiin taloihin marraskuussa

Pohjoisiin tulvaveden runtelemiin maakuntiin on lähetetty 20 000 rakentajaa muualta maasta. Laivat tuovat satamiin rakennusaineita ja junat kuljettavat puutavaraa, sementtiä ja lokakuun lopussa jo kattopeltejä tuhoutuneisiin kyliin.

Musanin maakunnan keskusta lähestyttäessä joentörmällä alkaa näkyä uusia valkosinisiä taloja. Varsinainen rakentamisen suurtyömaa paljastuu Musan Oypissa. Joen penkereellä on kuusikerroksisia kerrostaloja, kuuden talon riveissä ja jonoissa. Tämä kaikki on rakennettu kahdessa kuukaudessa. Ja rakentaminen jatkuu auringonnoususta auringonlaskuun, joka päivä.

Hallituksen tavoitteena oli saada väki uusiin koteihin marraskuun puoliväliin mennessä.

Punainen Risti yhdessä muiden kansainvälisten avustusjärjestöjen kanssa osallistuu talojen valmistumiseen hankkimalla kattoelementtejä 10 000 pientaloon. Kodin lisäksi tulvista kärsineet tarvitsevat kipeästi lämpimiä vaatteita ja ruokaa talvikuukausiksi.

Teksti: Hilkka Hyrkkö