Pohjois-Koreassa tulvavalli syntyy laulun ja soiton säestyksellä

Benjamin Suomela
Benjamin Suomela
Benjamin Suomela

Yo Vi Chon -joen leveässä uomassa sadat ihmiset rakentavat tulvavallia kivenmurikka kerrallaan. Pohjois-Korean Punaisen Ristin vapaaehtoisten nuorisokuoro laulaa ja soittaa, jotta tunnelma pysyy korkealla. Riskialue on kaksi kilometriä pitkä ja puolisen kilometriä leveä.

Etelä-Hamgyongin provinssissa, Hamjun maakunnassa on käynnissä EU:n komission humanitaarisen työn toimiston ECHO:n rahoittaman hankkeen tulvatorjuntatalkoot. Alueella on tulvia lähes vuosittain ja poikittaisilla tulvavalleilla hillitään tulvaveden liikkeitä ja hajotetaan virtausta pienemmiksi uomiksi.

– Jos tässä tulvii, myös naapurikylät kärsivät. Peltoja voi jäädä tulvan alle jopa 5 500 hehtaaria. Välittömässä vaarassa on 600 taloa ja tulvavedestä voi kärsiä yli tuhat taloutta, kyläyhteisön ohjelmakomitean puheenjohtaja Ri Song Chol kertoo.

Tulvavalli kohoaa käsityöllä

Tulvatorjuntatyöllä on Pohjois-Koreassa vahvat perusteet. Noin tuhat ihmistä tekee kuukauden töitä, jotta vallit saadaan valmiiksi. Kiviä kuljetetaan kuorma-autoilla, mutta muuten työ tehdään käsin. Aurinkoisena lauantaina joenuomassa hyörii satoja ihmisiä. Työvoima ja kivet tulevat asukkailta, tulvan torjuntahanke rahoittaa sementin ja kuljetukset.

Pohjois-Korean Punaisen Ristin vapaaehtoisia johtaa Jin Yong Chol.

– Olemme jakautuneet ryhmiin: toiset kantavat kiviä, toiset rakentavat tulvavallia. Tästä ei ole hyötyä vain meidän kylälle, vaan myös alempana tulvavesien varrella olevat kylät ja tilat hyötyvät.

Jin Yong Chol työskentelee kollektiivisen maatilan varajohtajana.

– Olen Punaisen Ristin vapaaehtoinen ja tehtäväni on huolehtia oman yhteisöni hyvinvoinnista. Kartoitan erilaisia riskejä ja koetamme löytää niihin ratkaisun. Työhön kuuluu hygieniatietouden levittäminen ja ensiapuataidot. Olen työstä hyvin ylpeä ja koetan jakaa tietoa koko yhteisölleni, Jin Yong Chol jatkaa.

Terveysvalistusta jaetaan myös nuorten vapaaehtoisten laulun ja kuvaelmien kautta. Tällä kertaa talkooväki saa seurata sitä työn ohessa.

Teksti: Hilkka Hyrkkö