6-vuotias Yousra joutui pakenemaan pommituksia

Sana Tarabishi / ICRC
Aleppolainen Yousra on elänyt sodan keskellä koko ikänsä.
Kuvaaja: Sana Tarabishi / ICRC

Aleppolainen Yousra on yhtä vanha kuin Syyrian sota. Tyttö on työntänyt kätensä syvälle kuluneen takin taskuihin, ja hänen hampaansa kalisevat kylmästä. Silti hän hymyilee ja leikkii kavereidensa kanssa.

Koko pienen ikänsä Yousra on elänyt sodan keskellä. Hänenkin perheensä joutui pakenemaan pommituksia monien muiden joukossa. Perhe etsii turvaa puoliksi raunioituneen talon suojasta.

Aleppossa noin 60 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa elokuun jälkeen, jopa 20 000 viimeisten kolmen päivän aikana. He etsivät väliaikaista suojaa moskeijoista, kouluista, teltoista ja huonokuntoisista taloista.

Osa saa suojan toisen perheen luota. Vaikka kaikilla on vaikeaa, ihmiset yrittävät auttaa toisiaan. Uuteen asuinpaikkaan siirtyminen aiheuttaa jatkuvia humanitaarisia tarpeita.

– Ihmiset tarvitsevat sekä turvallisen pakoreitin siirtyä toiseen kaupunginosaan että ihmisarvoisen paikan asua. Vähimmillään he tarvitsevat ruokaa, vettä ja lääkkeitä, sanoo Marianne Gasser Kansainvälisen Punaisen Ristin Komiteasta.

Punainen Risti on paikalla

Punainen Risti vie apua perille joka päivä, jos vain turvallinen pääsy alueille suodaan.

Syyrian Punainen Puolikuu on muun muassa jakanut peittoja, patjoja, kynttilöitä, taskulamppuja, leipää, lastenvaatteita, lääkkeitä, kuumia aterioita ja pullovettä viimeisen kolmen päivän aikana noin tuhannelle Alepposta paenneelle  perheelle Jebrilissä.

Paikalla on ollut myös liikkuva terveystiimi ja pahimmin loukkaantuneet on viety sairaalahoitoon. Lisäksi paikalle on toimitettu 15 tankillista juomavettä, yhteensä 75 000 litraa.

Tänä vuonna Suomen Punainen Risti avustaa ulkoministeriön tuella kansainvälisen Punaisen Ristin työtä Syyriassa 3,7 miljoonalla eurolla. Apua tarvitaan kuitenkin lisää. Tue työtämme Syyriassa.