Liikkuvat klinikat kuljettavat apua Afganistanin syrjäkyliin

Mari A. Mørtvedt / Norjan Punainen Risti
Mari A. Mørtvedt / Norjan Punainen Risti
Mari A. Mørtvedt / Norjan Punainen Risti
Mari A. Mørtvedt / Norjan Punainen Risti
Mari A. Mørtvedt / Norjan Punainen Risti
Mari A. Mørtvedt / Norjan Punainen Risti
Mari A. Mørtvedt / Norjan Punainen Risti
Yli kolmasosa ilman perusterveydenhuoltoa
  • Afganistanin humanitaarinen kriisi on krooninen ja se jatkuu sekä osittain laajenee kansallisen turvallisuustilanteen heiketessä.
  • Jopa 36 prosenttia väestöstä on kokonaan vailla perusterveydenhuoltoa. Köyhyysrajan alapuolella elää 70 prosenttia ja YK:n mukaan jopa 8,1 miljoonaa ihmistä on humanitaarisen avun tarpeessa.
  • Suomen Punainen Risti on tukenut yhteisöterveystyötä vuodesta 2010 alkaen ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroilla.

Afganistanissa liikkuvilla terveysklinikoilla on elintärkeä tehtävä. Ne vievät apua alueille, mistä terveydenhuolto puuttuu.

Afganistanilainen Zahara on tullut äitinsä kanssa liikkuvalle klinikalle pahoinvointinsa vuoksi. 10-vuotias Zahara valittaa mahakipua, mutta jaksaa kertoa tulevaisuuden haaveistaan.

– Kun yöllä unelmoin, näen itseni lääkärinä.  

Zahara on yksi liikkuvan klinikan asiakkaista. Klinikat liikkuvat kylistä toisiin ja tarjoavat perusterveyspalveluja asukkaille. Klinikan henkilökuntaan kuuluu lääkäri, sairaanhoitaja, kätilö, farmaseutti ja autonkuljettaja.

Liikkuvat klinikat huolehtivat tuhansista ihmisistä

Eri puolilla Afganistania on yhteensä 30 liikkuvaa terveysklinikkaa, joiden merkitys kyläyhteisöille on elintärkeä. Esimerkiksi viime vuonna klinikoilla kävi hoidettavana yhteensä yli 670 000 ihmistä. Klinikat toimivat myös hätätilanteissa ja ne voivat siirtyä nopeasti alueille, joita on kohdannut luonnonkatastrofi, kuten maanjäristys tai tulva.

Suomen Punainen Risti on panostanut yhteisöperustaisen terveystyön tukemiseen ja vapaaehtoisten kouluttamiseen jo vuodesta 2010 lähtien.

Terveysohjelman tavoitteena on avustaa erityisesti maan haavoittuvinta väestönosaa ja syrjäseutujen kyläyhteisöjä, jotka jäävät terveydenhuoltojärjestelmän ulkopuolelle. Juuri tällaisissa yhteistöissä eläville ihmisille liikkuvat terveysklinikat ovat välttämättömiä.

Yhteisöissä tapahtuva työ pitää sisällään vapaaehtoisten kouluttamista ennaltaehkäisevään terveystyöhön ja ensiapupalveluiden tarjoamiseen.

Seitsemän kuntoutuskeskusta ympäri maata  

Konfliktien ja heikon turvallisuustilanteen vuoksi Afganistanissa toimii Kansainvälisen Punaisen Ristin komitea (ICRC), jonka työtä Suomen Punainen Risti tukee raha- ja materiaaliavulla.

Jo vuodesta 2012 lähtien Punainen Risti on ohjannut lähes miljoona euroa vuosittain ulkoministeriön humanitaarista avustusta ICRC:n operaatioon.

Yksi tärkeä kohde on kuntoutuskeskuset. Esimerkiksi maan pohjoisosassa sijaitsevassa Mazar E-Sharifissa toimii ICRC:n kuntoutuskeskus, joka työllistää yli sata henkilöä.

Vuonna 1991 avattu Mazar E-Sharifin keskus on Kabulin jälkeen toiseksi suurin ja se on kuntouttanut yli 23 000 ihmistä vuosien varrella.

Suurin osa keskuksen työntekijöistä on aikanaan vammautunut ja saanut apua keskuksesta.

Tänä vuonna Afganistan on ICRC:n neljänneksi suurin avustusoperaatio.

Lue lisää Suomen Punaisen Ristin tukemasta työstä Afganistanissa