Itäisestä Alepposta evakuoitu 35 000 ihmistä

ICRC
Kuvaaja: ICRC

Viikon kestänyt evakuointioperaatio itäisestä Alepposta on saatu päätökseen. Yhteensä noin 35 000 ihmistä on evakuoitu itäisestä Alepposta Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) ja Syyrian Punaisen Puolikuun (SARC) avulla. Joukossa on noin sata vakavasti loukkaantunutta ja sairasta.

Operaatiota johtanut Marianne Gasser ICRC:sta korostaa, että tärkeintä on ollut heikommassa asemassa olevien auttaminen ja etenkin se, että ihmiset ovat lähteneet omasta halustaan.

– Väkivalta on tuhonnut näiden perheiden ja yhteisöjen asuinalueet ja ihmiset ovat taistelleet kuukaudesta toiseen etsiessään turvaa, ruokaa, lääkkeitä ja suojaa. Epätoivo leimaa heidän lähtöään, mutta samalla lähtötilanne on heille äärimmäisen kipeä ja hämmentävä, Gasser kertoo.

Kylmä sää ja epävarmuus leimasivat evakuointia

Operaation aikana yli sata Syyrian Punaisen Puolikuun vapaaehtoista ja komitean työntekijää ovat olleet ihmisten tukena ja turvana yötä päivää.

Evakuointien usein keskeytyessä vapaaehtoisten rooli on ollut erittäin tärkeä. Viime torstaina alkanut evakuointi alkoi sekä päättyi erittäin huonossa säässä.

Lämpötilan pudotessa alle nollan evakuointia odottaneet ihmiset ovat polttaneet kaiken mitä ovat käsiinsä saaneet aina peitoista ja vaatteista lähtien.

Keskeytykset pitkittivät evakuointia
 

Eri osapuolten neuvottelut keskeyttivät evakuoinnit useaan otteeseen. Tilanteen teki haastavaksi samaan aikaan tapahtuneet evakuoinnit Kefrayasta ja Fouasta, mistä ICRC ja SARC evakuoivat yli 1 200 ihmistä, pääasiassa naisia, lapsia ja vanhuksia.

– Siviilit Aleppossa, Fouassa ja Kefrayassa valitsivat lähtemisen, mutta heillä täytyy olla mahdollisuus palata takaisin, milloin he haluavat. Ja moni vielä jonain päivänä haluaa takaisin, Gasser sanoo.

SARC ja ICRC eivät osallistuneet evakuoinnit keskeyttäneisiin neuvotteluihin, mutta eri puolet kehottivat heitä toimimaan neutraaleina humanitaarisen avun välittäjinä ja sopimuksen toteuttajana.