Ensiapupäivystäjät näyttivät osaamisensa jättitapahtumassa

Leena Koskela
Leena Koskela
Leena Koskela
Leena Koskela

Suomi 100 -juhlavuosi starttasi Helsingin Kansalaistorilla. Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piirin järjestämä ensiapupäivystys turvasi lähes 100 000 ihmisen juhlintaa.

Suomen Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piirin ensiaputoiminnan koordinaattori Titta Eloranta ja viestikirjurina toimiva ensiapupäivystäjä Mika Strömmanseuraavat ensiapupartioiden liikkeitä karttanäytöltä.

Jokaisella partiolla on paikannin, jonka avulla heidän sijaintinsa tiedetään reaaliajassa. Eloranta pyytää Virve-puhelimella partioita vuorotellen tauolle ensiapubussiin: Edessä on pitkä ilta. Kahvi- ja ruokatauot tulevat tarpeeseen.

Suomi 100 -juhlavuoden startti uudenvuoden aattona on täydessä käynnissä Helsingin Kansalaistorilla ja Töölönlahden ympäristössä. Kellon ympäri jatkuvat juhlat ovat alkaneet jo puoliltapäivin. Silloin liikenteessä oli enimmäkseen lapsiperheitä, iltaa kohden väkimäärät kasvavat. Illan pääkonserttia ja vuodenvaihteen ilotulitusta katsomaan odotetaan jopa 100 000 vierasta.

Kaikkien aikojen suurin tapahtuma

Punainen Risti järjestää vuosittain yli 17 000ensiapupäivystystä vapaaehtoisten voimin, Helsingin ja Uudenmaan alueella yli 500. Tämänkertainen ensiapupäivystyson Helsingin ja Uudenmaan piirin alueella yleisömäärältään todennäköisestisuurin koskaan organisoiduista.

– Hyvä suunnittelu on kaiken a ja o, mutta yllätyksiin on varauduttava. Tämä tilaisuus on maksuton, joten osallistujien määrä voidaan etukäteen vain arvioida. Säätilakin vaikuttaa ensiaputarpeen määrään, Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piirin ensiapupäivystysvastaava Markku Lempinen sanoo.

Näin isoa avustusoperaatiota ei järjestetä hetkessä. Tapahtuman järjestäjä oli yhteydessä Lempiseenylikolme kuukautta ennen h-hetkeä.

Valtaosa selviää vähällä

Finlandia-talon ensiapuhuoneessa päivystää Riitta Bäckman, joka johtaa ensiapuhuoneen toimintaa.

Bäckman kertoo, että mitä tyhjempi ensiapuhuone on ja mitä vähemmän partioilla on hommia, sitä paremmin tapahtuma on ensiapupäivystyksen kannalta sujunut.

– Onneksi valtaosalla asiakkaistamme on vain pieniä nyrjähdyksiä tai haavoja. Niiltä, jotka eivät pysy tolpillaan, tarkistetaan verenpaineet, sokerit ja muut arvot. Tarvittaessa ohjaamme ihmiset jatkotutkimuksiin sairaalaan, Riitta Bäckman sanoo.

Ensiapupäivystyksen tärkeä tehtävä on pienentää sairaaloiden kuormitusta.

–Jos meitä ei olisi, sairaaloihin hakeutuisi enemmän ihmisiä pienienkin vammojen vuoksi.

Mutta mikä oli Suomi 100 -juhlavuositapahtuman saldo?

Kaikki sujui mainiosti. Kaikkiaan ensiapupäivystyksen toimesta autettiin ennakoitua vähempää väkimäärää. Onneksi pieniä nirhamia ja nyrjähdyksiä oli eniten ja suuremmilta vammoilta vältyttiin. Aloitimme päivystyksen aattona puoliltapäivin ja lopetimme uudenvuoden päivänä kello 03, kertoo ensiaputoiminnan koordinaattoriTitta Eloranta.

Antoisa harrastus

Vuoden vaihtuessa myös Suomen Punaisen Risti aloittaa oman 140-vuotisjuhlavuotensa. Vuonna 1877 perustettu järjestö lähetti jo pari kuukautta perustamisensa jälkeen ensimmäisen kenttäsairaalan Turkin sotaan. Ensimmäisiä ensiapupäivystyksiä oli Lapuanliikkeen talonpoikaismarssi Helsingissä 1930.

Ensiapukoulutukset aloitettiin vuonna 1885. Oli uusi ajatus opettaa ensiaputaitoja muillekin kuin terveydenhuollon ammattilaisille. Tähän perustuu myös ensiapupäivystys tänä päivänä. Vain kolmasosa ensiapupäivystäjistä on terveydenhuollon ammattilaisia.

– Kaikki ensiapupäivystäjät käyvät monenlaisia ensiapukursseja ja ensiapuryhmät harjoittelevat säännöllisesti. Taitoja myös testataan vuosittain. Tämä on hieno harrastus, jossa oppii monenlaisia taitoja, myös esimerkiksi johtamista. Parasta ovat saman henkiset ihmiset, ensiapuryhmän toiminnassa mukana ollut Mika Strömman sanoo.

Tue vapaaehtoistyötä lahjoittamalla:

  • Lahjoita verkossa
  • Lahjoita tekstiviestillä: Lähetä tekstari SPRLAHJA numeroon 16499 (15€)

Haluatko vapaaehtoiseksi ensiapupäivystäjäksi?

Ensiavun vapaaehtoisena voit auttaa erilaisissa tapahtumissa, kuten konserteissa ja festareilla. Me koulutamme sinut. Mukaan tarvitset vain reippaan asenteen ja halun auttaa. Olet tervetullut mukaan missä päin Suomea asutkin.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan.

Teksti: Leena Filpus