Suomen Punainen Risti auttaa filippiiniläisiä toipumaan hirmumyrskystä

Mollie Godinez
Myrskytuhot koettelevat filippiiniläisiä. Punainen Risti on paikalla.
Kuvaaja: Mollie Godinez

Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastosta ohjataan 75 000 euroa hätäapuun ja jälleenrakentamiseen.

Haluatko auttaa?
  • Sinun lahjoituksesi auttaa sotien ja luonnonmullistusten uhreja kaikkialla maailmassa sekä Suomessa äkillisen onnettomuuden kohdanneita.
  • Lahjoita katastrofirahastoon
Trooppinen hirmumyrsky Nock-ten iski Filippiineille jouluyönä 2016. Myrsky pyyhkäisi saarivaltion halki ja vaikutti 2,6 miljoonan ihmisen elämään.
 
Suurinta tuhoa myrsky aiheutti maan köyhimmissä ja eristyneimmissä osissa. Lähes puoli miljoonaa ihmistä evakuoitiin, 340 000 taloa kärsi vahinkoja ja moni pienviljelijä menetti satonsa ja toimeentulonsa.
 
Filippiineillä on jouduttu tottumaan tuhoisiin hirmumyrskyihin. Kun supertaifuuni Haiyan ravisteli maata vuonna 2013, noin 6 000 ihmistä kuoli tai katosi.
 

Köyhä valtio on altis katastrofeille

Filippiinit on yli 7 000 saaren ja yli sadan miljoonan asukkaan valtio, jonka asukkaista 30 prosenttia elää köyhyysrajan alapuolella. Vuosittain maahan iskee noin 20 suurta trooppista myrskyä.
 
 – Eniten myrskyt vaikuttavat kaikkein köyhimpien ihmisten elämään. Joissakin maakunnissa paikalliset olivat juuri alkaneet toipua edellisestä myrskystä, kun Nock-ten iski, kertoo Juan Reyes, Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijä Filippiineillä.
 
Suomalaisten lahjoittajien tuella Punainen Risti auttaa filippiiniläisiä tarjoamalla hätäapua, kuten puhdasta vettä, ruokaa, suojaa sekä terveydenhoitoa. Tarjolla on myös psykososiaalista tukea etenkin kodeistaan pakenemaan joutuneiden perheiden lapsille.
 
Myrskyssä vaurioituneista 340 000 talosta 91 000 on nyt asumiskelvottomia. Lisäksi myrsky runteli terveyskeskuksia ja kouluja. Monen pienviljelijän manilla- kookos- ja riisiviljelmät tuhoutuivat.
 

Punainen Risti ja lahjoittajat auttavat 

Punainen Risti tukee paikallisia rakentamaan elämänsä uudelleen esimerkiksi tarjoamalla materiaaleja ja käteisavustuksia. 
 
Hätäavun lisäksi Suomen Punainen Risti tekee pitkäjänteistä työtä Filippiineillä, jotta paikalliset olisivat paremmin valmistautuneita tuleviin luonnonmullistuksiin.
 
 – Filippiinien Punainen Risti oli tämänkin myrskyn jälkeen ensimmäisenä paikalla auttamassa. Millään muulla toimijalla ei ole vastaavaa kykyä saada vapaaehtoiset liikkeelle. Suomalaisten lahjoittajien ansiosta pystymme olemaan läsnä Filippiineillä ja kehittämään Punaisen Ristin valmiutta toimia, Juan Reyes muistuttaa.
 
 – Yksittäisten lahjoittajien ansiosta voimme suunnata avun nopeasti ja joustavasti myös niille ihmisille, joiden hädästä kansainvälinen media ei kerro. Työtämme ohjaa ainoastaan avun tarve, Reyes korostaa.