Ystävyyttä ja suomen kieltä

Mikko Lehtimäki
Mikko Lehtimäki

Vapaaehtoinen Raijaleena Jokinen saattoi yhteen maahanmuuttajat ja ikäihmiset Vaasassa.

Tiesitkö, että
  • Jopa viidesosa suomalaisista tuntee itsensä yksinäiseksi.
  • Punainen Risti välittää ystäviä esimerkiksi laitoksissa asuville vanhuksille.
  • Vapaaehtoiset järjestävät vapaa-ajan toimintaa ja pitävät seuraa. Näin pääset mukaan.
  • Vapaaehtoisten koulutus ja toiminnan tukeminen on mahdollista lahjoittajien ansiosta.
 
Kirkkopuistikon palvelutalon asukkaat ovat saaneet uusia ystäviä Vaasassa. Joukko oleskeluluvan saaneita maahanmuuttajaopiskelijoita vieraili Kirkkopuistikon palvelutalossa kerran viikossa kesästä jouluun 2016. 
 
Maahanmuuttajataustaiset ystävät löytyivät aikuiskoulutuskeskukselle palveluita tuottavan EduVakkin kautta. Lähtökohtana oli, että toiminnalla ilahdutettaisiin ikäihmisiä.
 
Sopivan porukan löydyttyä Vaasan osaston vapaaehtoinen Raijaleena Jokinen pisti pyörät pyörimään ja ryhtyi järjestämään ystävätoimintaa Kirkkopuiston palvelutalossa.
 

Seuraa palvelutaloon

Ystävätapaamisiin on osallistunut yleensä kymmenkunta asukasta. Mukaan on pyritty valitsemaan erityisesti sellaisia asukkaita, jotka kaipaavat seuraa.
 
Ystävätapaamisten ohjelma on suunniteltu asukkaiden toiveita kuunnellen. Parituntisiin vierailuihin sisältyy keskustelujen lisäksi esimerkiksi askartelua, bingoa, ulkoilua ja laulamista.
 
Dora Lindholm osallistuu tapaamisiin mielellään, mutta askartelun hän on jättänyt väliin heikon näkönsä vuoksi. Hän on 98-vuotiaana asukasjoukon vanhin. Vapaaehtoistyö on hänelle itselleenkin tuttua.
 
– Olen ollut vapaaehtoistyössä teatterinaisissa ja siinä toimineiden tuttavien kautta myös Punaisen Ristin toiminnassa.
 

Vierailut vauhdittavat kielen oppimista

Ryhmän maahanmuuttajaopiskelijat ovat kaikki kotoisin eri maista ja maanosista. Palvelutalon asukas Pentti Koskela kertoo saaneensa Hassan Abdirahmanista ulkoilukaverin.
 
– Syksyllä käytiin ulkoilemassa, mutta kun tuolla lumessa ei oikein pääse pyörätuolilla liikkumaan, Koskela sanoo.
 
43-vuotias Abdirahman tuli Suomeen pari vuotta sitten vaimonsa ja lastensa kanssa Somaliasta. Hänen luku- ja kirjoitustaitonsa oli aluksi puutteellinen, mutta taidot ovat kehittyneet suomen kieltä opiskellessa.
 
– Somaliassa ajoin kuorma-autoa, lukutaito ei ollut niin tärkeä. Haluan ajaa täällä linja-autokortin ja tehdä työtä autonkuljettajana, Abdirahman suunnittelee.
 
Vierailut palvelutalossa ovat vauhdittaneet suomen kielen oppimista. Koska Abdirahman ei puhu englantia, suomi on somalin ja arabian ohella ainoa kieli, jolla hän pystyy keskustelemaan.
 

Rokkimumman kynnet

Patricia Anih saa Hilkka Mäeltä lujan rutistuksen.
 
– On ollut kivaa. Toiveita on saanut esittää. Olemme pelanneet, ja kerran Patricia teki minulle kimaltavat rokkimumman kynnet, Mäki nauraa.
 
Mirjam Rekolallekin vierailut ovat tuoneet iloa.
 
– Olen ollut joka kerta mukana. Teimme esimerkiksi koristeita jouluksi, hän sanoo.
 
Nigeriassa kemistinä työskennellyt 29-vuotias Anih muutti Suomeen lapsensa kanssa miehensä perässä. Pariskunnan toinen lapsi on syntynyt Suomessa.
 
Myös Anihin kielitaito on kehittynyt ystävätapaamisten ansiosta.
 
32-vuotias eteläkorealainen Mi Hun Kim tuli Suomeen miehensä työn perässä. Hän on työskennellyt sihteerinä.
 
– Suomessa haluaisin hoitaa lapsia tai tehdä ruokaa. Mieheni on töissä ABB:llä, Mi Hun Kim kertoo.

Teksti: Outi Rantala