Suomen Punainen Risti lähettää avustustyöntekijöitä ja tarvikkeita sairaaloihin Irakiin

Maria Santto / Suomen Punainen Risti
Maria Santto / Suomen Punainen Risti
Maria Santto / Suomen Punainen Risti

Punainen Risti tukee kahta sairaalaa lähettämällä kolme sairaanhoitajaa ja lääkinnällisiä tarvikkeita Suomesta Irakiin. Sairaaloissa hoidetaan Mosulin taisteluissa haavoittuneita.

Punaisen Ristin avustustyötä Irakissa voi tukea lahjoittamalla katastrofirahastoon. Tee lahjoitus:
  • tilille FI06 2219 1800 0680 00, viite 5377
  • tekstiviestillä SPR15 numeroon 16499 (15 €)
  • soittamalla numeroon 0600-12220 (20,28 € + pvm/mpm)
  • verkossa

– Mosulin lähistöllä sijaitsevat sairaalat eivät enää pysty hoitamaan kaikkia taisteluissa haavoittuneita riittävän tehokkaasti. Hoitokapasiteetti on loppumassa ja potilaiden luokittelu ja kuljetus takkuilee. Sairaaloissa on pulaa perustarvikkeista ja lääkkeistä, kertoo kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Andreas von Weissenberg.

Taistelut miljoonakaupunki Mosulissa alkoivat lokakuussa ja niissä on haavoittunut kymmeniä tuhansia ihmisiä. Noin puolet haavoittuneista on siviilejä. Yli 200 000 kaupunkilaista on paennut kodeistaan.

Paikalliset sairaalat saavat Punaiselta Ristiltä tukea esimerkiksi uuden leikkaussalin avaamiseen ja potilaiden hoitamiseen lähempänä taistelualuetta. Avustustyöntekijöiden lisäksi sairaaloissa työskentelee paikallista hoitohenkilökuntaa.

Suomen Punainen Risti koordinoi isoa kansainvälistä operaatiota

Operaatioon osallistuvat Punaisen Ristin kansalliset yhdistykset Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Islannista, Saksasta, Kanadasta, Japanista ja Hong Kongista.

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) on tukenut Mosulin lähistöllä sijaitsevia sairaaloita lokakuusta 2016 lähtien.

– ICRC antoi Suomen Punaiselle Ristille koordinaatiovastuun, sillä meillä on vahva osaaminen ja valmius sotakirurgiassa sekä lääkinnällisessä avussa, von Weissenberg sanoo.

Jopa kymmenen miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua Irakissa. Suomen Punainen Risti lähettää Irakiin lisää kirurgeja ja sairaanhoitajia lähikuukausien aikana.

Suomen ulkoasiainministeriö tukee operaatiota 500 000 eurolla ja Suomen Punainen Risti katastrofirahastostaan noin 100 000 eurolla.