Hälyttävä ruokapula Itä-Afrikassa

ICRC
Kuvaaja: ICRC

Yli 20 miljoonalla ihmisellä on vaikeuksia saada riittävästi syödäkseen Itä-Afrikassa.

Lahjoita
  • Verkossa
  • Katastrofirahaston tilille FI06 2219 1800 0680 00. Saaja: Punainen Risti. Viite: 5209
Pahin tilanne on Somaliassa ja Etelä-Sudanissa, sillä pitkään jatkuneet konfliktit vaikeuttavat maiden ruokapulaa entisestään.
 
El Niño -sääilmiön aiheuttama kuivuus vaikeuttaa elämää myös useissa muissa Afrikan maissa sekä Jemenissä. 
 
Suomen Punaisen Ristin apu on keskittynyt Somaliaan, Etelä-Sudaniin, Etiopiaan ja Keniaan.
 
 

Tilanne pahenee Somaliassa

Somalia on yksi maailman köyhimpiä ja turvattomampia maita, jonka humanitaarinen tilanne on heikentynyt nopeasti. Yli 6,2 miljoonaa ihmistä – puolet maan väestöstä – tarvitsee kiireisesti humanitaarista apua. 
 
Kuivuuden vuoksi moni perhe on menettänyt karjansa ja satonsa ja joutunut pakenemaan maan sisällä. Konfliktin takia moni on humanitaarisen avun ulottumattomissa.
 
Tarttuvat taudit uhkaavat jopa 5,5 miljoonaa ihmistä. Heistä yli puolet on naisia ja lapsia. 
 
Suomen Punaisen Ristin apu Somaliassa keskittyy terveystyöhön. Toimimme koko maassa yhdessä Somalian Punaisen Puolikuun ja kansainvälisen Punaisen Ristin kanssa.
 
Tuemme etenkin naisten ja lasten terveydenhoitoa Somalian Punaisen Puolikuun terveysklinikoiden kautta. Hoidamme lasten aliravitsemusta ja rokotamme heitä.
 
Osa klinikoista on liikkuvia, joten ne tavoittavat myös maan sisäisiä pakolaisia. 
 
Lisäksi tuemme perheitä kännyköiden kautta annettavilla raha-avustuksilla, joilla voi ostaa ruokaa.
 
Maaliskuussa 2017 alamme myös parantaa 1 400 kuivuudesta kärsivän kotitalouden toimeentuloa Somalimaassa. Tarjoamme sekä teknistä asiantuntijuutta että rahallista tukea katastrofirahastosta.
 
Suomen Punaisen Ristin toimintaa Somaliassa rahoitetaan ulkoministeriön, EU:n ja katastrofirahaston turvin.
 

Valtava avun tarve Etelä-Sudanissa

Tällä hetkellä suurin osa eteläsudanilaisista saa hädin tuskin täytettyä päivittäiset perustarpeensa. Monilla seuduilla kärsitään akuutista aliravitsemuksesta. 
 
Konfliktin ja kuivuuden yhdistelmä on pakottanut ihmisiä jättämään kotinsa ja pakenemaan Etelä-Sudanin sisällä sekä maan rajojen ulkopuolelle. Ugandassa on tällä hetkellä lähes 800 000 eteläsudanilaista pakolaista.
 
Kansainvälinen Punainen Risti pystyy auttamaan alueilla, joille muut toimijat eivät pääse. Esimerkiksi pahasti kuivuuden runtelemalla Leerin alueella jaettiin helmikuussa ruokaa 60 000 ihmiselle. 
 
Ruoka-avun, puhtaan veden ja terveyspalvelujen lisäksi Punainen Risti levittää tietoa sodan oikeussäännöistä sekä yhdistää perheitä ja vierailee vankiloissa.
 
Tuemme kansainvälisen Punaisen Ristin työtä Etelä-Sudanissa rahallisesti, materiaaliavun ja avustustyöntekijöiden muodossa.
 
Hätäavun lisäksi Suomen Punainen Risti parantaa ihmisten terveyttä pitkäjänteisesti. Tuemme Etelä-Sudanin Punaista Ristiä myös vesi-, sanitaatio- ja terveystyössä.