Pieniä isoja tekoja rasismia vastaan

Vesa Ranta
Vesa Ranta
Vesa Ranta

Perjantainen Oulu loves me -tapahtuma oli varaslähtö Punaisen Ristin rasisminvastaiselle viikolle, joka alkaa tänään maanantaina.

Voit osallistua rasisminvastaiseen viikkoon
Naps, naps, pyörähdys, taputus. Yleisö liikehti hymyilevänä Napsutanssin tahtiin Oulu loves me -tapahtumassa kauppakeskus Valkeassa Oulussa. Oli eri ikäisiä, näköisiä, kokoisia, värisiä, sukupuolisia.
 
Punaisen Ristin pisteellä näkyi tuttuja punaisia liivejä. Yksi liiviin sonnustautuneista oli järjestön harjoittelija Tommi Pasanen, 21. Hän katseli ohjelmanumeroa tyytyväisenä.
 

Aiheesta ei voi puhua liikaa

– Oulu loves me -tapahtuma on järjestön tapahtumista Oulussa vuoden kohokohta, koska se tuo monipuolisesti esiin rasisminvastaisia aiheita. Rasismista ei voi puhua liikaa, Pasanen sanoi.
 
Pasasen mukaan monet eivät tunnista rasismia tai omaa rasistista käytöstään. Kannattaa aluksi pohtia omia ennakkoluulojaan ja koettaa tiedostaa, miten itse ajattelee, ja mitä voisi tehdä toisin.
 
– Sitten lisäksi Oulussa voi tulla mukaan esimerkiksi Punaisen Ristin, monikulttuurisuuskeskus Villa Victorin tai I love sport Oulun toimintaan, hän sanoi.
 
Syyrialainen, rytmikäs häälaulu kuului lavalta. Irakista kotoisin olevat Hussein Ali Safad ja Alijuburi Abdul Salam juttelivat hyväntuulisina oululaisen Markku Hahdon kanssa.
Hussein Ali Safadin mielestä tapahtuma vaikutti onnistuneelta.
 
– Kivaa musiikkia, ja kaikki tanssivat ja laulavat, Safad sanoi nauraen.
 
– Suomi on hyvä maa. Täällä on hyvä olla, Alijuburi Abduslsalam lisäsi.
 

Ystävyydelle on aina tilaa

Roosanvärisiin ja violetteihin tanssivaatteisiin pukeutunut kolmikko odotti vuoroaan lavan vieressä. Oli alkamassa itämaisen tanssin yhdistyksen Jasmine ry:n tanssiesitys.
 
Esiintyjistä Emilia Kaijalainen, 17, halusi muistuttaa, että olemme kaikki samanarvoisia.
 
– Parhaista kavereistani toinen on Afganistanista. Hänen kauttaan olen oppinut, että ystävyydelle on aina tilaa riippumatta siitä, mistä maasta tulee tai mitä kieltä puhuu, Kaijalainen sanoi.
 
Punaisen Ristin tapahtumissa on aina mukana myös ensiapu. Juha Mustosella on siitä paljon kokemusta, sillä hän on ollut vapaaehtoistoiminnassa Oulussa mukana niin kauan, kuin muistaa.
 
– Oulu loves me -tapahtumat ovat joka vuonna sujuneet rauhallisesti. Minulla ei ole ollut asiakkaita vielä tänään, Mustonen kertoi.
 
Rasisminvastaisen työn Mustonen näkee äärimmäisen tärkeänä.
 
– Uskon, että rasismi on suurimmaksi osaksi pelkoa erilaisuutta kohtaan, Mustonen pohti.
 
Tapahtuman pääjärjestäjänä toimi Oulun kaupunki yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Punaisen Ristin lisäksi mukana olivat esimerkiksi Ely-keskus, Vuolle Setlementti ry ja ODL.
 

”Punainen Risti tietää, missä mennään”

– Punainen Risti on ollut pitkään meille luotettu yhteistyökumppani, kertoi Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksen edustaja Hanna Määttä, joka toimii etnisten suhteiden neuvottelukunnassa asiantuntijana.
 
Tapahtumassa hän jakoi heijastimia kävijöille.
 
– Järjestöllä on suomalaisiin, Suomeen muuttaneisiin ja vapaaehtoisiin hyvät kontaktit. On hyvä tietämys, mitä ajatellaan ja missä mennään, Määttä sanoi.
 
– Tapahtuma tekee työtä näkyväksi ja herättää ajatuksia ohikulkijoissa. Todellinen rasisminvastainen työ on kutenkin arkisia kohtaamisia.
 
Teksti: Jaana Haapaluoma
 

Kampanjat