Katastrofin partaalla oleva Jemen saa apua Suomen Punaiselta Ristiltä

Saksan Punainen Risti
Jemenin Punainen Puolikuu jakaa vettä maan pääkaupungissa Sanaassa.
Kuvaaja: Saksan Punainen Risti

Suomen Punainen Risti antaa 100 000 euroa katastrofirahastostaan Lähi-idässä sijaitsevan Jemenin auttamiseksi.

Tue lahjoittamalla katastrofirahastoon
  • tilille FI06 2219 1800 0680 00
  • tekstiviestillä SPR numeroon 16499 (15 €)
  • lahjoita verkossa

 

 

Tilanne konfliktin ja kuivuuden piinaamassa maassa on vakava ja kansainvälinen Punainen Risti on asettanut hätäapuvetoomuksen, sillä jo noin 70 prosenttia jemeniläisistä tarvitsee humanitaarista apua.

– Katastrofirahastoon lahjoittavien tuella tarjoamme terveydenhoitoa ja lääketarvikkeita maassa, jonka terveyspalveluista yli puolet on pois toiminnasta. Tilannetta pahentaa se, että kiireellisesti tarvittavia lääkkeitä ja ruokaa on erittäin vaikea saada maahan. Ihmisiä kuolee päivittäin vammoihin ja sairauksiin, jotka olisivat hoidettavissa, kertoo Suomen Punaisen Ristin katastrofiavun päällikkö Andreas von Weissenberg.

Tilanne on pahenemaan päin

Jemenin kaksi vuotta jatkuneessa konfliktissa on kuollut tuhansia siviilejä ja noin kolme miljoonaa ihmistä on paennut maan sisällä.

Jopa noin 60 prosenttia väestöstä eli 17 miljoonaa ihmistä ei saa riittävästi syödäkseen. Kansainvälinen Punainen Risti jakaa yhdessä Jemenin Punaisen Puolikuun kanssa ruokaa ja perustarvikkeita kodeistaan paenneille ja auttaa ihmisiä saamaan puhdasta juomavettä.

– Punainen Risti on tärkein humanitaarinen toimija Jemenissä ja sillä on pääsy alueille, joilla muut auttajat eivät voi toimia. Kansainvälinen Punainen Risti on auttanut pitkään Jemenissä, ja järjestöllä on keskusteluyhteys konfliktin eri osapuoliin, von Weissenberg muistuttaa.

Kuivuus on ongelma, joka ylittää valtioiden rajat

Kuivuudella on pitkäkestoiset vaikutukset ja pelkästään Jemenissä yli kolme miljoonaa äitiä ja lasta kärsii akuutista aliravitsemuksesta YK:n humanitaaristen asioiden koordinaatiotoimisto OCHA:n mukaan.

Jemenin lisäksi pitkään jatkunut kuivuus haittaa yhteensä yli 20 miljoonan ihmisen elämää Itä-Afrikassa.

Kuivuudesta kärsivät eniten Etelä-Sudan, Somalia, Nigeria, Kenia ja Etiopia. Somaliassa ja Etelä-Sudanissa konflikti pahentaa tilannetta.