Suomalaiset lääkärit ja sairaanhoitajat tuovat toivoa Irakiin

Heli Pekkonen / Suomen Punainen Risti
Heli Pekkonen / Suomen Punainen Risti
Heli Pekkonen / Suomen Punainen Risti
Heli Pekkonen / Suomen Punainen Risti

Suomalaiset avustustyöntekijät saapuivat Irakiin helmikuussa auttamaan Mosulissa haavoittuneiden hoidossa. Kokemus on opettanut paljon. Palkitsevinta ovat lasten hymyt ja sydämestä asti tulevat kiitokset.

Autamme Irakissa lahjoittajien tuella. Tue työtämme ja lahjoita katastrofirahastoon:
  • Tilille FI06 2219 1800 0680 00, viite 5377
  • Tekstiviestillä SPR15 numeroon 16499 (15 €)
  • Soittamalla numeroon 0600-12220 (20,28 € + pvm/mpm)
  • Verkossa

Erbilissä, pohjoisen Irakin Kurdistanissa sijaitsevan Rozhavan sairaalan pihalla on harvinaisen iloinen meno: värikkäät leijat halkovat taivasta ja leikkiautot ottavat toisistaan mittaa kuumaa hohkaavalla parkkipaikalla.

Meneillään on Punaisen Ristin suomalaisten avustustyöntekijöiden lahja sairaalan pikkupotilaille: juhlitaan kevättä ja paranemista.

─ Edellisen juhlan ohjelman suunnittelimme me. Nyt lapset saivat itse päättää, mitä he haluavat, hymyilee sairaanhoitaja Kim Asunta.

Vilkkaimmin pihalla leijojen ja autojen kanssa vipeltävät 7─11-vuotiaat sisarukset Abdilrahman, Basim ja Naba Fahad. Heidät tuotiin kuukausi sitten Mosulista vaikeasti haavoittuneina.

─ Kaikki kolme olivat tullessaan hyvin huonossa kunnossa. Kaikilla oli räjähdysvammoja eri puolilla kehoa, muistaa Asunta katsellessaan nyt lasten iloista touhua.

Lasten äiti Jowahar muistelee kauhulla ajolähtöä Mosulista taisteluiden alta: räjähdyksiä oli kaikkialla. Sekavan paon aikana tytärtä luultiin jo kuolleeksi ja poikaa kadonneeksi, ennen kuin perhe pääsi turvaan ja Erbiliin sairaalaan.

─ Täällä lapsiani on hoidettu todella hyvin. Punaisen Ristin ulkomaisilta hoitajilta on riittänyt lämpöä ja huolenpitoa, kiittelee Jowahar.

Suomalaiset avustustyöntekijät tulivat Erbiliin helmikuun loppupuolella auttamaan Mosulissa haavoittuneiden hoidossa.

Sotatoimet Mosulissa ISIS-järjestön pois ajamiseksi alkoivat viime syksynä. Kymmeniä tuhansia ihmisiä on haavoittunut ja sadat tuhannet ovat joutuneet jättämään kotinsa. Taistelut jatkuvat edelleen osassa Mosulia.

─ Mosulin päässä on jo enemmän hoitokapasiteettia kuin tänne tullessamme. Vakavia vammoja ei tule enää niin paljon. Kyse on enemmän jatkohoidon tarpeesta, sanoo Kim Asunta nyt, kun työkeikka lähenee loppuaan.

Hymykin löytyy

Sairaanhoitaja Heli Laapotti katselee lasten touhuja hymyssä suin ja iloitsee erityisesti 3-vuotiaan Islamin näkemisestä leikeissä mukana: kuukaudessa on tapahtunut ihmeitä.

Tullessaan sairaalaan poika oli hengenvaarallisesti haavoittunut eikä hänen selviytymisensä ollut ollenkaan varmaa. Nyt hän pompottelee varovaisesti ilmapalloa kädellä, josta jouduttiin amputoimaan neljä sormea. Toisinaan hymykin jo häivähtää vakavilla lapsenkasvoilla.

─ Tästä komennuksesta muistan varmasti aina sen, että saimme paljon hyvää aikaan. Moni potilas lähti täältä hyvässä kunnossa eteenpäin. Uskon myös, että moni paikallinen kollega sai uutta tietoa potilaiden hoidosta muualla maailmassa, pohtii Laapotti.

Myös kansainväliset hoitajat ja lääkärit ovat oppineet Irakissa uusia asioita, vuorovaikutus kulkee molempiin suuntiin.

Irakissa potilaalla on aina mukanaan omainen tai omaisia, jotka huolehtivat potilaan perushoidosta. Monet potilaat ovat olleet yllättyneitä, kun hoitamassa onkin ollut myös vierasmaalaisia ammattilaisia.

─ Ehkä palkitsevinta on ollut se, että potilaiden kiitokset tulevat todella sydämestä. He ovat tajunneet, että olemme saapuneet jostain kaukaa pohjoisesta ja että olemme jättäneet omat perheemme ja lapsemme auttaaksemme heitä täällä, miettii Kim Asunta.

Kun iltapäivän aurinko alkaa porottaa kuumimmillaan, on aika vetää yhteen lasten juhlan anti.

─ Olemme saaneet tänään kakkua, mehua, appelsiineja, kauko-ohjattavia autoja ja leijoja. Meillä on ollut hurjan hauskaa. Tavallisina päivinä istumme sairaalahuoneessa, jossa ei voi leikkiä, sanoo 11-vuotias Abdilrahman Fahad ─ ja näyttää eittämättä tyytyväiseltä.

Teksti: Leena Reikko

Suomalaiset sairaanhoitajat, kirurgit ja fysioterapeutti ovat auttaneet Irakissa Mosulin taisteluissa haavoittuneita. Loputkin heistä palaavat kotiin toukokuun aikana. Punaisen Ristin laaja auttamistyö Irakissa kuitenkin jatkuu, sillä konfliktille ei näy loppua.