Auttajakurssi on lahja satavuotiaalle Suomelle

Kaisa Sirén / Suomen Punainen Risti
Kaisa Sirén / Suomen Punainen Risti
Kaisa Sirén / Suomen Punainen Risti

Punaisen Ristin Rovaniemen osasto juhlisti 140-vuotista Suomen Punaista Ristiä jalkautumalla viikon ajaksi kauppakeskukseen. Juhlan kunniaksi Rovaniemellä koulutettiin uusia auttajia.

Tee itsestäsi auttaja!
Sampokeskukseen rakennettuun tilapäiseen näyttelytilaan oli koottu valokuvia ja esineistöä Suomen Punaisen Ristin historian varrelta.
 
Aikanaan 1,2 miljoonaa markkaa maksanut lämpökamera kiinnosti näyttelyvieraista monia.
 
Näyttelytilassa vierailevat kaupunkilaiset saivat kahvin, korvapuustien ja ilmapallojen lisäksi osallistua myös ilmaiselle auttajakurssille. 
 

Ensiaputaitoja suomalaisille

Auttajakurssit ovat Punaisen Ristin tarjoama lahja satavuotiaalle Suomelle. Lahjan tarkoituksena on, että yhä useammalla suomalaisella olisi tunnin kestävän auttajakurssin käytyään ensiavun antamisen perustaidot. 
 
Äitienpäivää edeltävänä lauantaina kaksi auttajakurssilaista harjoittelee sermin takana kylmältä suojautumista.
 
”Onko nyt lämmin?” 
 
”On.”
 
Rovaniemen osaston ensiapupäivystäjä Tarja Lassila on käärinyt avustajakurssille osallistuvan Erika Holckin avaruuslakanaan.
 
Holckin äiti Tuija Säärelä katsoo, millaisin taitoksin Lassila käärii Erikan lämpimään huopaan. 
 
Tarja Lassila on yksi auttajakouluttajista. Hän on toiminut vapaaehtoisena ensiapupäivystäjänä seitsemän vuoden ajan. 
 
”Lähdin mukaan toimintaan, sillä halusin osata tehdä hätätilanteessa muutakin kuin hokea: Nyt ollaan ihan rauhassa! Nyt ollaan ihan rauhassa!.#
 

Koulutusta itselle ja muille

”Hei, tulkaa sisään kahville, meillä on Punaisen Ristin 140-vuotisjuhlat”, huhuilee kauppakeskuksen käytävällä Ainomaija Rantaniemi. Hän on Rovaniemen osaston ensiaputoiminnan ryhmänjohtaja. 
 
Rovaniemen osasto järjestää jatkuvasti erilaisia koulutuksia perus- ja hätäensiaputaidoissa. Tänä vuonna ensiapukursseilla on ollut mukana jo 220 henkeä. 
 
”Meiltä tilataan monenlaisia kursseja. Tarpeet ja tarjonta kohtaavat yleensä aika hyvin. Tiistai-iltana pidimme hätäensiapukurssin, ja ensi viikonloppuna ensiapuryhmämme saa itse koulutusta lavastetussa harjoituksessa”, Rantaniemi kertoo. 
 

Historia koskettaa 

Näyttelytilassa kiertelevät lukion kakkosluokkalaiset Emilia Vilppola ja Janne Sarvi tutkivat näytteille asetettuja valokuvia ja esineitä. Ne kertovat Punaisen Ristin historiasta. 
 
”Me ollaan vanhojen laitteiden faneja. Esimerkiksi tuo vanha lämpökamera oli tosi hieno, ja nuo valokuvat vanhoista ambulansseista”, Sarvi kertoo. 
 
”Kaikki vanha on vain niin paljon hienompaa kuin uusi”, Vilppula sanoo. 
 
Päivystyspukuja on aseteltu riviin näyttelytilan seinälle. 
 
”Mahtava nähdä, miten paljon ne ovat muuttuneet”, Sarvi sanoo. 
 

Jos puukko lipsahtaa

Auttajakurssille osallistuva Erika Holck on jo vapautettu avaruuslakanastaan. Nyt hänen kämmenessään on kuviteltu verenvuoto. Auttajakouluttaja Tarja Lassila käärii käteen painositeen. 
 
”Jos käsilaukussa ei ole mukana kolmioliinaa, voi käyttää vaikka huivia”, hän neuvoo. 
 
Erika Holck ja Tuija Säärelä saivat auttajakurssilta todistukset. Uusia oppeja tuli lähinnä Erikan äidille Tuija Säärelälle. 
 
”Nuo peitot olivat minulle uutta”, hän sanoo.
 
”Minä osasin jo tämän kaiken, sillä meidän terveystiedon opettaja opetti nämä jutut meille eilen”, seitsemättä luokkaa käyvä Holck kertoo. 
 
Auttajakurssi on kelpo lahja satavuotiaalle Suomelle. Koska vain voi tulla eteen tilanne, että joku tarvitsee ensiapua. 
 
”Hiihtoladulla voi jollakulla mennä taju, tai joku leikkaa kuivalihaa ja puukko lipsahtaakin ranteeseen”, kouluttaja Tarja Lassila sanoo.  
 
 
Teksti: Mia Sivula