Pysäytä nälänhätä - Punaisen Ristin hätäapukeräys

Arie Kievit / Alankomaiden Punainen Risti
Kuvaaja: Arie Kievit / Alankomaiden Punainen Risti

Itä-Afrikassa ja Jemenissä jo yli 20 miljoonaa ihmistä joutuu päivittäin taistelemaan saadakseen riittävästi syötävää. Suomen Punainen Risti aloittaa Pysäytä nälkä -hätäapukeräyksen.

Lahjoita Pysäytä nälkä -keräykseen
  • Lähetä viesti SPR20 numeroon 16499 (20 €).
  • Tee tilisiirto tilille FI06 2219 1800 0680 00. Viite: 5209.
  • Lahjoita netissä tai aloita oma nettikeräys.
  • Lahjoita keräyslippaaseen tai tule lipaskerääjäksi. Alueelliset lipaskeräykset löydät täältä.
  • Katso muut lahjoitustavat täältä.

Pitkään jatkunut kuivuus ja konfliktit ovat synnyttäneet kestämättömän tilanteen etenkin Somaliaan, Etelä-Sudaniin, Keniaan, Etiopiaan ja Jemeniin. Pelkästään Somaliassa on Suomen väestön kokoinen joukko ihmisiä, jotka altistuvat ravinnon puutteen vuoksi muun muassa tarttuville taudeille. Yli viidestä miljoonasta suurin osa on naisia ja lapsia.

– Aikuiset voivat sinnitellä kuukausiakin vähällä ruualla, mutta aliravitsemus vaikuttaa ratkaisevasti lasten fyysiseen ja henkiseen kehitykseen. Ravintoaineiden puute aiheuttaa infektioherkkyyttä, kun keho ei pysty muodostamaan tarvitsemiaan vasta-aineita. Sateiden alkaessa vesivarastot saastuvat helposti ja vaikeaa ripulia aiheuttava kolera yleistyy, kertoo Suomen Punaisen Ristin Itä-Afrikan alue-edustaja, infektiolääkäri Terhi Heinäsmäki.

"Sateiden alkaminen ei lopeta nälkää heti"

Somaliassa on Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan noin 36 000 koleraan sairastunutta ja määrän odotetaan kasvavan 50 000 kesäkuun loppuun mennessä. Etenkin aliravitut lapset ovat vaarassa kuolla koleraan ja tuhkarokkoon, mikä leviää helposti.

– Pitkään kestänyt kuivuus on heikentänyt Itä-Afrikan väestön terveyttä jo pitkään. Sateiden alkaminen ei lopeta nälkää heti, sillä pellot alkavat tuottaa vasta kuukausien kuluttua, valtaosa karjasta on menehtynyt ja tuhannet ovat vaarassa sairastua tartuntatauteihin. Nyt on aika toimia, jotta ihmisten ja varsinkin lasten menehtyminen aliravitsemukseen ja tartuntatauteihin saadaan estettyä, Heinäsmäki korostaa.

Jemenissä tilanne on kriittinen. Maa on lähes kokonaan tuontiruoan varassa ja koleraan sairastuneita on tuhansia. Suomen Punainen Risti antoi huhtikuussa katastrofirahastostaan 100 000 euroa avustustyöhön Jemenissä.

Konflikti estää viljelyksille pääsyn

Konfliktin keskellä olevassa Etelä-Sudanissa on miljoona aliravittua lasta välittömän avun tarpeessa. Lähes puolet koko maan 5,5 miljoonasta asukkaasta elää lähikuukaudet pahenevassa tilanteessa ja ulkopuolisen avun varassa.

–  Taistelujen vuoksi maanviljelijät eivät pääse sateidenkaan alettua kylvämään peltojaan ja perheiden toimeentulo sekä ruokaturva heikkenevät entisestään, kertoo Punaisen Ristin terveysasiantuntija Maritta Niskanen-Tamiru.

Perhe elää viikon 20 euron lahjoituksella

Katastrofirahastoon lahjoittavien avulla Suomen Punainen Risti osallistuu parhaillaan 2 000 perheen auttamiseen Somaliassa. Kaikkien heikoimmassa asemassa olevat perheet saavat kännyköihin raha-avustuksen ja esimerkiksi 20 euron käteislahjoituksella yksi kuuden hengen perhe saa ostettua ruoat ja veden viikoksi.

Heinäsmäki kertoo, että mobiilirahaa käytetään varsinkin Keniassa ja Somaliassa päivittäistavaroiden ostoon. Ruokaa ja vettä on saatavilla useimmilla alueilla, mutta kuivuuden aiheuttaman köyhyyden vuoksi ihmiset eivät pysty sitä ostamaan. Mobiilirahan avulla perheet voivat itse päättää, mitä ruokatarvikkeita he tarvitsevat selviytyäkseen pahimman ruokapulan yli, kunnes pellot alkavat taas tuottaa ravintoa.

Suomen Punaisella Ristillä on vahva asiantuntijaedustus Itä-Afrikan maissa.