Haiti opetti avustustyöntekijälle varmuutta ja yhteistyötä

Anna-Sofia Joro
Aili Kähkönen

Punaisen Ristin avustustyöntekijä Aili Kähkönen sai Haitista oivalluksia omaan työhönsä Suomen valmiuden parantamiseksi.

Valmius Suomessa
  • Punaisen Ristin valmiustoimintaa esitellään 6.6. Gimis-tapahtumatorilla Helsingissä. Tervetuloa!
  • Kiinnostavatko kansainväliset tehtävät? Seuraavan IMPACT-kurssin hakuaika päättyy 14.6. Lue lisää.

Lentokentältä kaupunkiin vie sileä tie, kaupassa riittää valikoimaa ja suihkusta tulee lämmintä vettä.

– Näin uusin silmin asioita, joita olin pitänyt itsestäänselvyytenä, Aili Kähkönen muistelee paluutaan ensimmäiseltä Suomen Punaisen Ristin avustuskeikaltaan Haitista.

Kähkönen koki saman kuin monet muut avustustyöntekijät: kulttuurishokki tuntuu isommalta kotiin palatessa kuin maailmalle lähtiessä.

Aili Kähkönen on ollut kahdella Punaisen Ristin komennuksella Haitissa. Ensimmäisen kerran hän työskenteli maassa seitsemän kuukauden ajan kansainvälisen Punaisen Ristin tehtävissä. Oli vuosi 2011 ja Punainen Risti auttoi Haitin tuhoisan maanjäristyksen uhreja.

Toisen kerran Kähkönen työskenteli Haitissa viime talvena 3,5 viikon ajan. Tuolloin autettiin hurrikaani Matthew’n uhreja.

Kähkönen on siitä mielenkiintoinen avustustyöntekijä, ettei hän ole sairaanhoitaja tai lääkäri. Suomessa hän työskentelee Huoltovarmuusorganisaatiossa elintarvikehuoltosektorin poolien valmiuspäällikkönä.

Tavalliselle suomalaiselle poolitoiminta tulee näkyväksi, jos tapahtuu jotakin odottamatonta.

– Yritämme kattaa kaikki toiminnot, jotta yhteiskunnan rattaat pystyisivät pyörimään. Jokainen voi luottaa siihen, että Suomessa varaudutaan hätätapauksiin. Myös yritystoiminta jatkuu, sillä pitäähän ruoka ostaa jostakin, Kähkönen selvittää.

Avustuskeikoilla Kähkönen työskenteli logistiikan parissa. Logistiikkatiimin ansiosta avustustarvikkeet, kuten pressut, hyttysverkot ja hygieniatarvikkeet, saadaan perille niitä eniten tarvitseville ihmisille. Avustusten jakelusta vastaavat yleensä paikalliset Punaisen Ristin vapaaehtoiset.

Tunnista omat rajat ja tee yhteistyötä

Aili Kähkönen kertoo saaneensa keikoilta paljon oivalluksia omaan työhönsä Suomessa.

– Ehkä tärkeimpänä oppina Haiti toi rauhaa työhöni. Tiedän, että me Suomessa selviäisimme katastrofista, vaikka shokki voisi olla kova. Lainsäädäntö sekä yhteistyö viranomaisten ja järjestöjen välillä toimii hyvin.

Avustustyössä pitää omaksua uusia asioita nopeasti, hypätä liikkuvaan junaan ja olla hätääntymättä.

– Olen saanut rauhallisuutta ja varmuutta ja oppinut yhdessä tekemistä. Yhtäkkiä voi olla vastuussa asioista, joita muut olivat ennen hoitaneet. Olen oppinut priorisoimaan, Kähkönen pohtii.

– Tilanne olisi sama, jos Suomeen tulisi ydinlaskeuma, laaja maksuhäiriö tai kyberhyökkäys, joiden vuoksi minuun kohdistuisi yhtäkkiä paljon vaatimuksia. En hätääntyisi, koska olen jo kokenut haastavia tilanteita. Olen myös oppinut näkemään, miten toimin tiimissä ja paineen alla. On tärkeää kommunikoida mahdollisimman paljon, sillä rikkinäinen puhelin -efekti uhkaa helposti katastrofitilanteissa.

Yksittäisen ihmisen päätöksellä saattaa olla kauaskantoisia seurauksia.  

– Hätätilanteessakin päätökset pitää tehdä rauhallisesti, koska kestää aikansa ennen kuin niiden vaikutus näkyy kaikille päätöksen piirissä oleville.

Olennaista on tunnistaa rajansa. Yksi ihminen pystyy tekemään vain tietyn määrän asioita. Haiti on maailman köyhimpiä valtioita, jossa riittää ongelmia.

– Oli surullista nähdä huono-osaisinta väkeä. Vaikka ihmiset haluaisivat opiskella, niin monella ei ole siihen mahdollisuutta. Kaikki energia menee selviytymiseen.

Punaisen Ristin yhteisöstä tuli tärkeä

Kähkönen oli osan ajasta ainoa suomalainen avustustyöntekijä Haitissa, mutta yksinäiseksi hän ei oloaan tuntenut.

– Punaisen Ristin yhteisö oli ympärilläni ja teimme tiivistä yhteistyötä paikallisten kanssa.

Punaisen Ristin kokemusta Kähkösellä ei ollut ennen avustustyöntekijöille suunnatulle IMPACT-kurssille osallistumista. Nyt hän kokee järjestön tärkeäksi yhteisöksi.

– Punaisen Ristin kautta tapaan erilaisia ihmisiä eri puolilta maailmaa. Sen ansiosta en pidä oman elämäni asetelmia itsestäänselvyytenä. Meidän on tärkeää toimia yhdessä, sillä kuka tahansa voi joutua elämää mullistavan koettelemuksen kohteeksi, Kähkönen pohtii.