”Nuoret, tehkää vallankumous!” – nuoret tenttasivat Punaisen Ristin luottamustehtäviin pyrkiviä

Tapio Pellinen
Tapio Pellinen

Suomen Punaisen Ristin yleiskokouksen aattona yksi Finlandia-talon saleista pyhitettiin perinteisille nuorten etkoille ja niiden vaalitentille. Puheenaiheeksi nousi järjestön imagon raikastaminen.

Vaalitenttiin osallistui 15 järjestön luottamustehtäviin pyrkivää ehdokasta. Tentin näkyvimmäksi teemaksi nousi se, mitä ehdokkaat tekisivät saadakseen lisää nuoria mukaan Punaisen Ristin toimintaan ja päätöksentekoon.

Hallituksen varapuheenjohtajaksi pyrkivä Henri Backmannäki ongelmia Punaisen Ristin vanhaan jämähtäneessä imagossa, joka ei pärjää esimerkiksi partion aktiiviselle mielikuvalle.

Hän kannusti uutta polvea ottamaan voimalla osaa järjestön päätöksentekoon:

– Nuoret, tehkää vallankumous! Jos kymmenen nuorta menee osaston kokoukseen, voitte laittaa vaikka koko osaston hallituksen vaihtoon.”

Backmanin kanssa samaan asemaan pyrkivä Marju Pihlajamaapohti sitä, että pelkkä vastikkeeton vapaaehtoistoiminta ei tunnu antavan riittävästi porkkanaa, joka saisi ihmiset sitoutumaan toimintaan pitkäaikaisesti. Ratkaisuna voisi olla niiden keinojen etsiminen, joilla toiminnasta saisi hyötyä esimerkiksi opiskeluissa tai työelämässä.

Valtuuston puheenjohtajaksi pyrkivä Pirkko-Liisa Ollilaottaisi oppia partiosta siinä, miten valmentajakoulutus hoidetaan. Ollilan mukaan partio pärjää, koska vanhat partiolaiset pidetään mukana nimenomaan järjestämässä nuorille toimintaa. Sen sijaan Punaisessa Ristissä vanhempien jäsenten aika menee omien tehtävien tarkasteluun ja suorittamiseen, ei nuorten ohjaamiseen.

”Nuorten voima on valtava”

Laajimmin nuorten merkityksen näki hallituksen puheenjohtajakisan ainoa ehdokas, jatkokaudelle pyrkivä Pertti Torstila.

Torstilan mukaan Suomen Punaisen Ristin olennainen tehtävä on nuorten vaikutusvallan lisääminen ja inhimillisen edistyksen lipunkantajana toimiminen.

– Nuorten voima on valtava, Torstila sanoi verratessaan Brexit-äänestystä ja Yhdysvaltojen presidentinvaaleja äskettäisiin vaalituloksiin Britanniassa ja Ranskassa.

– Nyt nuoret ryhdistäytyivät äänestyksissä, ja mitä tapahtuikaan.Nuorten Suomi ei ole sulkeutunut Suomi, ja minä haluan olla rakentamassa sitä nuorten Suomea.

Teksti: Tapio Pellinen